O dată cu normalizarea relațiilor dintre Statele Unite și Cuba, putem concide că, începând de acum, companiile aeriene iau serios în calcul posibilități noi de zbor spre „Perla Antilelor”. Chiar și în condițiile în care există deja un număr important de chartere între cele două state, pe măsură ce lucrurile se liberalizează, ne așteptăm să vedem zboruri dinspre Miami spre Havana la câteva zeci de secunde. Ce se va întâmpla însă atunci când relațiile se vor normaliza definitiv și irevocabil? Din România, fără doar și poate, vor fi zboruri cu escală în Statele Unite, o alternativă mai avantajoasă decât ceea ce avem acum – clasicele chartere cu escală în Germania sau în alte părți ale Europei. Vom putea, probabil, achiziționa doar biletul de avion spre Havana, urmând să ne ocupăm singuri de cazare și alte facilități, chiar și la fața locului, așa cum se întâmplă cu orice destinație din circuitul turistic mondial clasic.
Pentru cea ce reprezintă, Cuba merită cu prisosință vizitată!
Ca cea mai mare dintre insulele din Caraibe, situată la o aruncătură de băț de coastele însorite ale Floridei, Cuba este înțesată cu câteva din cele mai autentice minuni culturale și naturale pe care le-am putea admira în regiune. Închiși pentru multe decenii pentru europeni și americani, cubanezii își deschid granițele spre lume din nou, oferind oportunități turistice uimitoare. Va fi, fără îndoială, noul trend în anii care vin. Și cum să nu atragă, când are, pe lângă plajele renumite deja la noi, nouă situri UNESCO confirmate și încă trei posibile aplicații? Este o mărturie a bogatei moșteniri culturale și istorie a Cubei.
Astăzi ne-am propus să vă prezentăm câteva din favoritele noastre:
Vechea Havana
Ca un epicentru cultural autentic, nu este nicio surpriză că centrul vechi al Havanei – cunoscut pe plan local sub numele de La Habana Vieja, a fost inclus pe lista obiectivelor UNESCO încă din 1982. Nu vă lăsați păcăliți de exterioarele aparent ponosite: există enorml de multe lucruri de făcut în vechea Havana, iar aspectul zdrențuit nu face decât să-i adauge un strop de extra-șarm. O plimbare prin piețele vechi ale orașului, printre clădirile baroce și neoclasice impresionante, veți înțelege de ce Havana a devenit, din punct de vedere istoric, unul din cele mai importante orașe din Caraibe. Nu puteți rata o plimbare în faimoasele mașini de epocă și să degustați un daiquiri tradițional în El Floridita, unul din barurile preferate de marele Ernest Hemingway. După două-trei opriri, veți afla, de la localnici, amănunte extrem de interesente din istoria mai veche sau mai nouă a țării.
Trinidad și Valle de los Ingenios
Industria zahărului a jucat un rol important în cultura cubanezilor, fie că este vorba despre producție, fie că discutăm despre rutele comerciale consacrate. „Valea Fabricilor” (de Zahăr) este situată în partea de sud a secțiunii centrale a Cubei. Aici aveți posibilitatea să vedeți zeci de ruine rămase în urma faimoaselor mori de zahăr, ce au jucat un rol extrem de important în afacerile insulare în secolul al XIX-lea. Imediat lângă, descoperim viața vibrantă a orașului Trinidad, fondat în secolul al XVI-lea și devenit ulterior centrul industriei zahărului. Simbolurile arhitectonice coloniale sunt în atenția turiștilor încă din perioada „rece” a relațiilor internaționale și reprezintă un punct de referință chiar și pentru tradiția muzicală a țării.
Valea Viñales
În partea occidentală insulei se găsește Valea Viñales, dispusă într-o arie de 130 kmp, înțesată de localități mai mari sau mai mici, kilometri întregi de peisaj carstic și vaste întinderi agricole. Metodele tradiționale de cultivare și recoltare sunt folosite aici de sute de ani, în principal în industrie tutunului (un alt produs faimos de export al Cubei). A fost inclus pe lista UNESCO tocmai din acest motiv, dar și datorită fantasticelor coline abrupte, ce răsar ici-colo din pământ, unele depășind chiar și 300 de metri înălțime.
Castelul San Pedro de la Roca
Rivalitățile dintre insulele caraibiene au erupt între secolele XVII și XVIII, născut fortificații de genul castelului San Pedro de la Roca din regiunea Santiago de Cuba, partea de sud extrem a insulei, una dintre cele mai importante din punct de vedere strategic și defensiv. Fortul maiestuos este astăzi un exemplu al arhitecturii militare hispano-americane, unul din cele mai importante obiective istorice ale insulei, pe lista UNESCO din 1997. Cele mai frumoase panorame ale Santiago de Cuba pot fi obținute din vârful zidurilor castelului, ce domină vizual țărmul. Pentru a afla mai multe detalii istorice, aveți posibilitatea să vizitați micul muzeu din incintă.
Cienfuegos
Situat ceva mai la nord de Trindad, pe coasta de vest a Cubei, Cienfuegos este o altă localitatea uimitoare a insulei. Când industria zahărului a explodat în secolul al XIX-lea, Cienfuegos a început să devină un centru economic vital pentru economia statului caraibian. Arhitectura de aici are o semnificație particulară – Ciefuegos a fost considerat un deschizător de drumuri în modernizarea Americii Latine începând cu secolul XIX. O călătorie pe străduțele orașului de astăzi poate fi o experiență captivantă, printre clădirile coloniale, piețele publice și monumentele aferente, câteva pictate în culori vii, caracteristice acestei zone a lumii.
Parcul Național Ciénaga de Zapata
Actualmente pe lista potențialelor obiective UNESCO, cu șanse mari de a face parte dintr-o rezervație a biosferei, parcul este, de fapt, un sistem vast de mlaștini, ce găzduiește o floră și o faună de o varietate incredibilă. Situat la aproximativ 145 de kilometri sud-est de capitala Havana, parcul găzduiește mlaștini extrem de asemănătoare cu Everglades din Florida. Aici trăiesc peste 30 de specii reptiliene și 175 de specii de păsări, ce variază de la crocodili la mistreți, lamantini, păsări flamingo, dar și cea mai mică pasăre din lume, colibriul Elena.
În cel mai scurt timp, toate aceste obiective dar și multe altele, poate la fel de frumoase, vor fi mai ușor accesibile publicului larg. Perla Antilelor merită o importanță aparte pe scena turismului din Caraibe, pentru că este una din puținele destinații din regiune care oferă, pe lângă clasicele plaje și sejururi estivale, orizonturi istorice și culturale speciale. Să spunem Cubei „Bine te-am regăsit!”. Este o revenire cu adevărat importantă.
Surse imagini
- Vechea Havana: Nick Kenrick - Flickr | CC BY-NC-SA 2.0 Generic
- Valea Los Ingenios: lezumbalaberenjena - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Valea Viñales: Simon Berger - Unsplash | Licență Unsplash
- Castelul San Pedro de la Roca: Marika Bortolami - Flickr | CC BY 2.0 Generic
- Cienfuegos: Daniel Seßler - Unsplash | Licență Unsplash
- Parcul Național Ciénaga de Zapata: BarbieAnne - Pixabay | Licență Pixabay
- Cover: AussieActive - Unsplash | Licență Unsplash