Cele mai frumoase locuri din Grecia

Plaja Voulisma, în Agios Nikolaos, Creta Plaja Voulisma, în Agios Nikolaos, Creta

Detalii Grecia

Lista celor mai frumoase locuri din Grecia este afișată puțin mai jos, în clar – toate cele 26 de destinații la care ne-am gândit. Câteva din ele sunt insule în sine, altele sunt porțiuni de insule, unele sunt atracții sau obiective turistice punctuale, altele reprezintă localități sau regiuni întregi.

Când ne gândim la vacanțele la soare și la plajă, Grecia este una din favoritele noastre și una dintre primele destinații pe care le-am alege pentru concediul următor. Dacă nu ați fost niciodată în Grecia, ar trebui să vă faceți din asta o prioritate. Propuneți-vă să vedeți cele mai frumoase destinații grecești și veți fi răsplătiți cu amintiri uimitoare și priveliști de primă clasă. Cu toții trebuie să fim de acord: Grecia este pe atât de diversă pe cât este de frumoasă! De la moștenirea culturală unică, la siturile arheologice, bisericile vechi și muzeele interesante, la întinderile nesfârșite de nisip și sutele de insule îmbietoare, avem parte de o miriadă de locuri minunate de văzut.

Nu tot ce este frumos înseamnă neapărat plajă, iar frumusețea, până la urmă, este o caracteristică destul de subiectivă. Ordinea locurilor pe care dorim să le prezentăm poate să difere, în funcție de gusturi. Dar, am spune că este imposibil să nu puteți descoperi viitoarea destinație de vacanță între locurile alese. Suntem deschiși la noi propuneri, de locuri care, poate, nu există pe hărțile turistice în vogă, poate din afara turismului de masă. Avem câteva preferințe chiar de acest tip, mici secrete despre care nu ar trebui să se facă prea mult buzz, altfel le-ar altera iremediabil.

Pentru a naviga, faceți click pe numele destinației din cuprins și ajungeți, virtual, acolo. Nu este ca și cum ar trebui să așteptați ore întregi la bordul unui feribot pentru a călători printre insulele Ionice, Saronice sau Dodecaneze, ci mult mai simplu. Iată clasamentul Globi!

Top cele mai frumoase destinații

  1. Santorini
  2. Meteora
  3. Nafplio
  4. Rhodos
  5. Acropolis, Atena
  6. Mystras, Laconia
  7. Mykonos
  8. Lefkada
  9. Zakynthos
  10. Hydra
  11. Thasos
  12. Delphi
  13. Parga
  14. Gerolimenas
  15. Symi
  16. Assos, Cefalonia
  17. Elafonisi, Creta
  18. Astypalea
  19. Salonic
  20. Corfu
  21. Lacul Doxa
  22. Chios
  23. Naxos
  24. Parcul Național Vikos–Aoös
  25. Kos
  26. Paros și Antiparos

1. Santorini

Insula Santorini, cel mai frumos loc din Grecia
Coasta vestică a insulei Santorini

Santorini este cea mai vizitată și mai spectaculoasă insulă a Greciei și una dintre comorile geologice ale continentului european. Cele cinci localități insulare – Fira, Oia, Imerovigli, Firostefani și Akrotiri – stau cocoțate deasupra calderei vulcanice și oferă priveliști spectaculoase ale craterului creat în urma erupției din secolul al XIV-lea î.Hr. Ceea ce a rămas din structura insulară în urma erupției este decorul perfect pentru piscinele suspendate, hotelurile de lux, crame, baruri și restaurante cochete pentru a servi cine romantice la asfințit de soare.

Thira, așa o numesc localnicii, se găsește în Marea Egee, la 200km de Atena, 150km de Mykonos și 140km de Creta. Zborurile directe dureaza puțin până în 2 ore, iar cele cu escală într-unul din orașele europene în jur de 3 ore și jumătate spre 4 ore. Aeroportul din Santorini este situat în cea mai lată porțiune a insulei. Santorini este accesibil și cu mașina personală însă, pentru a traversa Marea Egee, aveți nevoie de un feribot care ar parcurge în 5-7 ore drumul dinspre Atena, iar din insulele înconjurătoare între 1 și 3 ore.

Cu o suprafața de 76kmp, cam de 2 ori și jumătate mai mare decât lacul Bicaz, pentru a traversa Santorini dintr-un capăt la celălalt aveți nevoie de aproximativ 45 de minute cu mașina. Cea mai bună perioadă pentru a vizita insula este vara, între iunie și septembrie, însă vremea frumoasă, potrivită pentru plimbare și relaxare, se extinde din martie până la începutul lui noiembrie. Un sejur reușit nu necesită o mașină. Cele mai potrivite locuri de cazare sunt de-a lungul calderei, adică pe versantul vestic al insulei. Orașul cel mai mare este Fira, poziționat undeva spre mediana laturii vestice, pe partea opusă de aeroport.

În 2020 a obținut premiul „Global Traveler Awards” de cea mai bună insulă din Europa. În 2007, titlul de cea mai bună destinație europeană pentru scufundări de către World Travel Awards. U.S. News & World Report din cadrul GTP a pus Santorini pe locul 24 din 30 în cadrul concursului de „cele mai bune locuri de vizitat 2019-2020”.

Site oficial: https://www.santorini.gr/.

2. Meteora

Mănăstirea Varlaam în Meteora, Grecia
Una din cele 6 mănăstiri ortodoxe din Meteora – Mănăstirea Varlaam

Ați spune că insulele grecești și ruinele Atenei merită, poate, să ocupe cel puțin primele câteva locuri ale topului nostru. Pentru că așa este percepută Grecia, în general. Însă, acesta este un clasament al frumuseții în ansamblu, nu unul exclusiv estival, legat strict de mare și soare. Dacă vă încumetați să pășiți spre interiorul țării, veți găsi un număr important de ruine și atracții arheologice, dar și alte obiective turistice spectaculoase, precum Meteora din Tesalia. Situată în mijlocul Greciei, destinația noastră este mai greu de accesat – nu există un aeroport în apropiere, dar se poate vizita cu trenul din Atena, după o călătorie de aproximativ 5 ore, dar și cu autocarul până în Kalambaka. De preferat este însă cu mașina personală și dacă acest lucru nu este la îndemână, cu una închiriată.

În principiu doar o adunătură de stânci parcă aruncate de soartă la ceva distanță una de cealalătă, Meteora este frumoasă atât prin prisma spectaculozității și pitorescului de care dispune în mod natural, dar și datorită importanței istorice și religioase. Unele stânci sunt izolate de grup, ceea ce le conferă un aer misterios, altele se întrepătrund cu peisajul colinar și formează văile și peisajul neverosimil pe care toată lumea îl iubește. Decorul natural poate că ar fi suficient, dar ceea ce face Meteora cu adevărat un loc special ține de mănăstirile ortodoxe grecești suspendate în vârfurile stâncilor, edificii antice construite de-a lungul sutelor de ani. Motivul pentru care cineva s-ar încumeta să construiască ceva acolo? Invaziile repetate ale turcilor pare să fie unul destul de solid.

De fapt, numele de Meteora fix asta înseamnă: „suspendat în aer”. Din cele 24 de mănăstiri ce împodobeau odinioară locul, astăzi doar 6 mai sunt în funcțiune. Acestea 6 sunt principalul motiv pentru care turiștii preferă Meteora în pofida destinațiilor însorite ale litoralului elen. Perioada cea mai potrivită pentru a vizita Meteora este intersezonul, pentru a evita aglomerația de vară și închiderea multora dintre afacerile locale în timpul iernii. Turiștii preferă să poposească peste noapte în localitatea învecinată, Kalambaka sau în satul învecinat, Kastraki.

Meteora a fost inclus în lista obiectivelor protejate de UNESCO încă din 1988.

Site oficial al regiunii Tesalia: http://gothessaly.com/en/

Pagina de prezentare de pe site-ul Ministerului Culturii din Grecia

Pentru regiunea Meteora nu am identificat un website oficial într-o limbă de circulație internațională.

3. Nafplio

Panoramă a Golfului Argolis din fortăreața Palamidi
Panoramă Nafplion și Golful Argolic dinspre fortăreața Palamidi

Ne apropiem cu pași grăbiți de ceea ce înseamnă soare și mare în Grecia! Alături de Santorini, Nafplio (cunoscut și sub numele de Nafplion) este unul dintre cele mai romantice locuri din Grecia. Situat în partea de est a Peninsulei Peloponez, în Golful Argolic, la doar 2 ore de mers cu mașina din capitala Atena, datorită unui accentuat stil medieval și plajelor perfecte, este o destinație de weekend preferată de eleni.

Orașul vechi este minunat: clădiri elegante și piețe largi, tronate de fortăreața medievală ce datează din perioada dominației venețiene. Capitolul istoric nu se încheie aici: Nafplio a fost printre primele localități elene ce s-au declarat libere în timpul Războiului de Independență din Grecia. Apoi, a fost prima capitală a Greciei independente. Și dacă te încumeți să mai conduci încă 2 ore înspre interiorul țării, vei descoperi alte comori istorice, siturile arheologice de la Micene (patrimoniul UNESCO pentru Situl Arheologic Micene și Tirint) și Epidaur (în lista UNESCO cu Sanctuarul lui Asclepio).

Multe dintre plajele amenajate pe care turiștii le au la dispoziție se găsesc fie în localitate, fie la distanță de mers cu mașina. Deși este dispusă într-un teren mai degrabă accidentat, plaja Arvanitia beneficiază de decorurile fortăreței Palamidi și castelului Acronauplia. Locuri de stat la soare, ce nu beneficiază de facilități turistice se întind în susul și în josul Naflpio, de la Nea Kios în nordul golfului, până insulița Daskalio și resortul Tolo. Ambele capete beneficiază, la rându-le, de plaje amenajate.

Cele mai avantajoase posibilități de cazare le găsiți chiar în resortul turistic Tolo, la 7km distanță de Nafplio. Pentru romantici, există destule posibilități de cazare și în centrul orașului sau chiar în Orașul Vechi în imediata vecinătate a castelului venețian.

Site oficial: https://www.nafplio.gr/en/

4. Rhodos

Plaja și orașul Lindos de pe insula Rhodos
Vechea așezare Lindos și plajele pe insula Rhodos

Cea mai populară dintre insulele Arhipelagului Dodecanez și una dintre cele mai cunoscute insule grecești, Rhodos este o destinație diferită din mai multe motive. Este aproape un stat în stat, cu o istorie ce a intrigat scriitorii timp de secole, cu câteva dintre cele mai frumoase plaje din Grecia, cu situri arheologice ale căror vestigii sunt pierdute în mitologie. Lăsând la o parte faptul că orașul medieval Rhodos, capitala insulară, a fost inclus de UNESCO între obiectivele protejate ale planetei, insula în sine oferă câteva din cele mai bune restaurante ale țării și o viață de noapte tumultoasă.

Rhodos arată pur și simplu diferit și se simte diferit. Și poate că o privire pe hartă ne face să înțelegem mai multe. Insula este aproape lipită de Turcia continentală și una dintre cele mai îndepărtate insule de capitala Atena. Din acest punct de vedere, poate cultura Asiei Mici a avut o însemnătate aparte în dezvoltarea civilizației locale. Și faptul că a fost atât de aproape de lumea musulmană a reprezentat un motiv în plus pentru o mai bună organizare și apărare. Dar, lucrurile au fost diferite aici încă de la început. Legenda spune că Zeus, după victoria împotriva titanilor s-a hotărât să împartă lumea între zeii din Olimp. Singurul care nu a primit nimic a fost Helios, zeul soarelui, fiind omis, în lipsă. La întoarcere, Helios și-a cerut drepturile însă a fost refuzat, Zeus motivând că nu-i poate supăra pe ceilalți zei. Astfel, Helios a cerut ca primul pământ ce va răsări din ape va fi al său. Și așa a apărut Rhodos, scăldat de razele puternicului zeu, primul pământ apărut, primul teritoriu din grija astrului susținător al vieții.

Mitologia se vede și se simte și acum. Rhodos a fost gazda Colosului, una dintre cele șapte minuni antice, o statuie ruptă de la genunchi în urma unui cutremur și apoi făcută bucăți de invadatori, materialele exportate acolo unde era nevoie. Cu multă grijă din partea populațiilor antice din zona Greciei, insula dodecaneză a devenit un punct strategic important – pentru fenicieni, minoici, miceeni și ahei. Ulterior, a jucat un rol extrem de important pentru Alexandru cel Mare în încercarea acestuia de a cuceri Tirul, unul dintre cele mai vechi orașe locuite în mod continuu, astăzi în Liban. Apoi, a fost unul dintre primele teritorii care au îmbrățișat creștinismul și au numit un episcop, încă din secolul I d.Hr. A fost important pentru venețieni, genovezi și împărații bizantini, dar mai ales pentru cruciați, tot datorită poziției strategice, foarte aproape de Orașul Sfânt.

O insulă relativ mare între insulele Greciei, Rhodos înseamnă astăzi atât istorie, mitologie, cât și turism. Plajele sale, o combinație între nisip și pietriș, erau dorite de circa 1 milion de vizitatori în 2017 (ultimul studiu găsit de noi), majoritatea din Marea Britanie, Suedia, Polonia, Germania, Rusia, Italia și Israel. Cele mai importante dintre întinderile de nisip ar fi Agathi, Afandou (sau Afantou), Agios Giorgios, Faliraki, Glistra, Haraki, Ialyssos (sau Ialysos), Ixia sau Kalathos.

Insula Rhodos este accesibilă din România prin zboruri directe din câteva localități din țară. Se mai poate accesa, cu ușurință, cu feribotul, din Turcia. O călătorie ceva mai îndelungată (între 15 și 30 de ore!) presupune îmbarcarea pe feribot din Atena sau Salonic, ceva mai scurtă din Creta sau Santorini. Recomandate sunt zborurile directe din România dar, dacă vă aflați deja în Grecia, o foarte bună opțiune este zborul direct de la Atena. Aeroportul internațional se află pe coasta nord-vestică, destul de aproape de localitatea Rhodos. Din punct de vedere al locurilor de cazare, vă veți dori să fiți mai aproape de atracțiile capitalei insulare, prin urmare partea de nord a insulei ar fi o decizie înțeleaptă. Majoritatea resorturilor turistice se găsesc pe malurile estice ale insulei, mai bine protejate de vânturi și intemperii decât coasta vestică.

Site oficial: https://www.rhodes.gr/en/

5. Acropolis, Atena

Panoramă Acropolis, Atena, cu Parthenonul pe fundal
Vedere aeriană a Acropolisului, în centrul Atenei de astăzi

Momentan, punem deoparte plajele și visurile de relaxare pentru a ne lăsa purtați pe brațele istoriei și a înțelege mai bine civilizația. Facem asta prin intermediul „orașului înalt” așa cum se traduce numele Acropolisului din Atena – format din „ákron”, tradus prin „înalt” sau „cel mai înalt punct” și „polis”, ce se traduce prin „oraș”. Dacă un alt cuvânt faimos – „mausoleu” -, vine de la „Mausol”, numele unuia dintre ctitorii și primii conducători ai Halicarnasului grecesc de pe coasta Asiei mici și este astăzi folosit ca termen generic dat monumentelor istorice, au existat extrem de multe Acropolisuri. Unul dintre ele se găsea chiar în insula Rhodos despre care am vorbit mai sus. Însă Atena este locul de obârșie al orașului înalt, poziționat strategic atât pentru a fi mai aproape de zei, cât și pentru că înălțimea la care se găsește oferea o protecție sporită împotriva invadatorilor.

Pentru câțiva dintre voi, trebuie să fie cea mai frumoasă și mai impresionantă structură antică. Această serie masivă de temple și clădiri în ruină se află în vârful unei coline abrupte din centrul Atenei, la 150 de metri deasupra nivelului mării. Piesa de rezistență este Partenonul care, deși a trecut printr-o serie de dezastre naturale și a văzut o multitudine de războaie și distrugeri provocate de om, se află încă în picioare. Istoria Acropolisului este istoria Atenei, una dintre cele mai complexe și mai vechi din Europa. Legenda spune că, după împărțirea pământului de către zei, în urma victoriei împotriva giganților, Poseidon și Atena, doi din cei mai „grei” zei ai Olimpului, au revendicat peninsula Attica. Poseidon a aruncat tridentul său în Acropolis și de acolo a țâșnit un izvor de sare. Atena, pe de altă parte, a produs un măslin și a câștigat votul popular al atenienilor. Este zeița căreia îi sunt dedicate cele mai importante edificii religioase antice din capitala Greciei. Până la urmă, orașul îi poartă numele.

Acropolisul a fost locuit încă din Perioada Neolitică, însă primele temple apar în mileniul al II-lea î.Hr., în perioada de glorie a civilizației miceniene. Când persanii conduși de Xerxes I au ajuns acolo, în urma victoriei de la Termopile, Acropolisul a fost distrus aproape în totalitate. După ce persanii au fost alungați, Pericle a ordonat reconstrucția Acropolisului, ridicarea unui nou Partenon și a altor câtorva construcții și temple. Structurile au fost grav avariate în timpul războiului pentru Morea (Peloponez) din secolul al XVII-lea, dintre venețieni și otomani. Aceștia din urmă au folosit Partenonul ca depozit pentru muniție, o greșeală fatală ce avea ducă la o explozie fantastică și să distrugă mare parte din Acropolis.

În afară de Partenon, Acropolis mai cuprinde și alte clădiri maiestoase, puncte de referință în arhitectura dorică sau ionică, dar nu numai:

  • vechiul templu al Atenei situat între Erehteion și vechiul Partenon;
  • Erechtheionul dedicat ambilor zei legendari, Atena și Poseidon;
  • Propileele, ce ar fi trebuit să fie poarta monumentală de intrare în Acropolis, dar niciodată finalizată;
  • Templul Atenei Nike din dreapta Propileelor;
  • o serie de sanctuare – Artemis Brauronia, Zeus Polieus, Pandion (dedicat unui rege legendar din Attica) și cel dedicat lui Asclepio;
  • o serie de teatre (vechile odeonuri), precum cel al lui Herodes, unul din conducătorii greci din secolul II î.Hr., al lui Pericle, marele conducător din epoca de aur a Atenei sau Teatrul lui Dionisos, construit la poalele Acropolisului;
  • Porticul lui Eumedes, Eleusinion, Chalkotheka, Pandroseion, Arrephorion și alte ruine sau porțiuni de clădiri.

În Atena se ajunge cu ușurință, câteva companii aeriene furnizând zboruri directe, destul de ieftine raportate la parcursuri cu lungimi similare din Europa. Pentru cazare, cele mai potrivite zone sunt Plaka, Monastiraki, Syntagma, Koukaki, Kolonaki sau Psiri, din două motive – primul și cel mai important este că se găsesc în apropiere de atracțiile turistice importante, iar al doilea pentru că sunt înțesate de cafenele și restaurante și exprimă din plin modul de viață atenian.

Pagina de pe site-ul Ministerului Culturii: culture.gr
Site-ul Muzeului Acropolisului: https://www.theacropolismuseum.gr/en

6. Mystras, Laconia

Palatul Despoților din Mystras
Palatul Despoților și ruinele fortăreței din Mystras

Dacă majoritatea celor mai frumoase locuri din Grecia cuprinse de această prezentare sunt pe malul mării sau aproape de aceasta, Mystras este o excepție pe cât de frumoasă pe atât de interesantă. Este cea mai apropiată destinație turistică de faimosul oraș-stat Sparta, este obiectiv protejat UNESCO și cuprinde, în afară de peisajele superbe al Laconiei, orașul Mystras, câteva alte localități de provincie și un număr de edificii religioase ce datează din vremea Imperiului Bizantin. Tot aici găsim astăzi un Muzeu de Arheologie, dar și Palatul Despoților, un complex de dimensiuni notabile, ce avea să găzduiască fiii împăraților bizantini și alți nobili. Spre deosebire de modul în care folosim astăzi cuvântul „despot”, originea sa grecească exprima o titulatură de respect, echivalentul latinului „dominus”.

Mystras în sine este o localitate fortificată cu până în 1000 de locuitori, la câțiva kilometri distanță de ceea ce astăzi este localitatea Sparti. Fortificațiile bizantine ce tronează deasupra sunt astăzi aproape goale, cu excepția câtorva călugări din Mănăstirea Pantanassa. Mystras fost deseori poreclit „minunea din Morea” (Morea este termenul medieval folosit pentru a denumi Peloponezul) și oferă câteva dintre cele mai pitorești panorame asupra regiunii rurale elene. Construită la poalele Munților Taygetus, a fost inițial o localitate de dimensiuni mici. Poziția, însă, era una strategică, pentru că se găsea lângă Sparta și pentru că putea să reprezinte un punct defensiv contra invaziilor otomanilor. Francii au fost primii care au realizat potențialul regiunii și au construit o cetate aici în secolul al XIII-lea d.Hr. Spre sfârșitul secolului, francii au predat Mystra către bizantini, iar localitatea a devenit centrul de comandă al Bizanțului în partea de sud a Greciei.

Orașul și-a schimbat stăpânirea în repetate rânduri, între otomani, bizantini și venețieni, pentru a fi părăsit, practic, la începutul secolului al XIX-lea. Locuitorii s-au îndreptat spre micuța localitate Sparti, fondată de Otto al Greciei în secolul al XIX-lea pe locul în care se găsea, în trecut, celebra Sparta. Astăzi, cetatea Mystras cuprinde câteva mănăstiri ortodoxe, dintre care cea mai veche este Agia Theodoroi. Notabile sunt și Agia Sofia, biserică aflată în imediata proximitate, dar și catedrala lui Agios Demetrios construită în secolul al XIII-lea. De fapt, ultimul împărat bizantin, Constantin al XI-lea Paleologul, a fost încoronat în această catedrală în 1449. Prima biserică construită în stilul unic pe care-l putem descoperi în Mystras este Panagia Hodegetria, ale cărei baze au fost puse în 1322 și este dedicată Sfintei Maria. În cele din urmă, găsim mănăstirea Pantanassa, locul în care se poate sta de vorbă cu „localnicii”.

Pentru a ajunge în Mystras puteți lua avionul, cu escală la Atena, până la Kalamata. Există zboruri regionale și pe aeroportul din Sparti. Apoi, fie o luați la pas, în sus, fie apelați la serviciile de transport local (taxi, microbuz sau autocar). Dacă mergeți cu mașina personală sau cu una închiriată lucrurile vor fi mai simple. Pentru un sejur exclusiv în Mystra recomandăm unul din hotelurile sau apartamentele apropiate de centrul orașului, însă există câteva opțiuni serioase la poalele Taygetus. Pentru sejururi regionale, Peloponezul este înțesat de unități de cazare la tarife rezonabile.

Pagina de pe site-ul Ministerului Culturii: culture.gr

Site-ul oficial al municipalității Sparta: https://www.exploresparta.gr/

7. Mykonos

Arhitectura specifică și culoarea albă din Mykonos
Mykonos și arhitectura tipică, unde albul este predominant

Mykonos are o reputație de insulă a distracției însă pentru noi înseamnă mai mult de atât și unul dintre locurile favorite din Grecia. Este una dintre Insulele Ciclade, faimoasă pentru plajele superbe, arhitectura de culoare albă a clădirilor, hotelurile de lux, cluburile de pe plaje și o viață de noapte greu de egalat de alte destinații similare din Grecia. Situată în mijlocul Mării Egee, la 150km de Atena sau de Santorini, insula oferă o singură localitate veritabilă, orașul omonim, suficientă însă pentru a menține o atmosferă antrenantă pentru sutele de mii de turiști ce o vizitează în fiecare an.

Cealaltă localitate a insulei, un sat cu numele Ano Mera situat undeva în centrul Mykonos, este o zonă vizitată mai mult de către localnici, deși are o piață centrală cochetă, o mănăstire din secolul al XVI-lea și câteva taverne și facilități de cazare la tarife mai reduse. Vorbind despre cazare, este de preferat totuși să rămâneți în zonele unde se găsesc cele mai bune plaje și în care are loc acțiunea de pe insulă, adică în jurul orașului Mykonos și ale resorturilor Ornos și Platis Gialos (se citește Ialos).

Notă: Pentru că am prezentat în topul nostru, al celor mai frumoase locuri din Grecia, cele două super-destinații, cele mai vizitate insule grecești, Santorini și Mykonos, am putea să încercăm să facem o comparație între ele, pentru conveniență. Mykonos sau Santorini? Ambele dispun de aeroporturi internaționale, cu legături în marile orașe ale Europei. Ambele sunt frumoase și pot reprezenta un decor minunat pentru o lună de miere. Se pot chiar vizita în același sejur, distanța dintre ele fiind parcursă la bordul unui feribot în cateva ore. Dacă ar trebui să facem diferența, Mykonos ar fi alegerea pentru plaje și distracție, dar nu există prea multe lucruri de văzut sau de făcut. Santorini, pe de altă parte, are avantajul decorului natural absolut superb, oferă o atmosferă ceva mai romantică, dar și câteva alte atracții turistice, laolaltă cu posibilitatea de drumeții. Diferențele de tarife sunt destul de mici, cu un ușor avantaj din partea Mykonos.

Site oficial: https://mykonos.gr/en/tourism/

8. Lefkada

Linia de coastă și plajele din Porto Katsiki
Plajele din Porto Katsiki pe litoralul insulei ionice Lefkada

Insula Lefkada sau Lefkas se diferențiază prin calitatea plajelor și culoarea neverosimilă a apei, mâncarea de calitate și decorul natural spectaculos. Este prima destinație dintre Insulele Ionice a clasamentului nostru și una dintre cele mai râvnite atracții turistice de la Marea Ionică, incluzând aici și destinațiile de pe litoralul Peninsulei Italice. Orașul Lefkada pare să fie destinația preferată pentru excursiile pe uscat, datorită atmosferei tradiționale grecești, celor câtorva muzee, tarverne și restaurante.

O importanță aparte o prezintă Capul Doukato, locul în care se găsea în vechime un templul dedicat zeului Apollo și în care astăzi tronează falnic Farul Doukato, locul preferat pentru a obține cele mai frumoase panorame ale insulei și împrejurimilor acesteia. În afară de Doukato, un punct de interes major îl reprezintă micuța localitate montană Karya. Este apreciată nu doar pentru decorul natural pitoresc, dar și pentru broderiile „Karsaniko”.

Lefkada este deseori numită „perla albă a Greciei” și nu este de mirare pentru că majoritatea plajelor sunt de culoarea albă, fie cu nisip sau pietriș. Plajele cele mai importante ar fi:

  • Porto Katsiki din imaginea de mai sus este cea mai populară dintre plajele Lefkadei – deși nu există o stradă care să ducă lângă plajă, se pot folosi scările. Coborârea în sine este deosebită, pentru că oferă câteva dintre cele mai impunătoare priveliști ale mării și falezei înalte. Dacă aveți preferințe vis-a-vis de locul unde să vă instalați umbrele sau șezlongurile, asigurați-vă că ajungeți pe plajă devreme.
  • Plaja Agios Nikitas se găsește în vecinătatea localității cu același nume. Deși nu este la fel de lată precum alte plaje ale insulei, compensează cu apa de culoare turcoaz și barul de lângă.
  • Plaja Egremni este una dintre plajele spre care accesul se face doar dinspre mare. Dacă reușiți să închiriați o ambarcațiune, merită tot efortul.
  • Plaja Milos face parte tot din categoria plajelor ce se pot accesa ceva mai greu – fie prin intermediul taxiurilor pe apă, fie pe jos din Agios Nikitas. Pentru că este ceva mai greu accesibilă, oferă un grad înalt de intimitate. Milos este ceva mai lată decât Egremni și merită cu prisosință văzută.
  • Plaja Kathisma este o idee bună pentru familiile ce călătoresc alături de copii. Lățimea plajei, nisipul alb, adâncimea apei și proximitatea de hotelurile și restaurantele de sus, de pe faleză, face din Kathisma o alegere potrivită.
  • Plajele Nikiana și Vasiliki sunt locurile preferate de amatorii de scufundări și snorkelling. Vasiliki este poziționată în partea de sud a insulei, unde vântul mai puternic favorizează kite-surfingul.

Lefkada dispune de un aeroport (Aktion din Preveza, legat de insulă prin drumul național EO 42) cu conexiuni bune spre alte insule grecești și câteva state din centrul Europei în perioada verii. Cele trei luni de vară sunt perioada cea mai potrivită pentru o vacanță la soare, însă luați în calcul și lunile mai sau septembrie pentru a evita vârfurile turistice și aglomerația.

Site oficial: http://www.lefkada.gr/

9. Zakynthos

Faimoasa plajă Navagio
Plaja Navagio din Zakynthos și faimoasa epavă Panagiotis

Probabil că imaginea de mai sus vă este familiară. Se găsește pe multe dintre reclamele agențiilor de turism și este cap de afiș pentru tot ce înseamnă vacanță la plajă. Plaja Navagio – în traducere liberă „epavă” – nu este faimoasă doar pentru resturile navei Panagiotis, ci și pentru decorul natural spectaculos. Am spune că era oricum o destinație de vis pe insulele grecești, chiar și fără naufragiul Panagiotis.

Insula Zakynthos (sau Zante) este al doilea cel mai frumos loc dintre destinațiile de la Marea Ionică ale clasamentului nostru, după Lefkada despre care am vorbit puțin mai sus. Marca înregistrată a acestei zone par să fie plajele, deși în Zakynthos nu se găsesc atât de multe plaje cu nisip alb așa cum vedem în imaginea cu Navagio. Mare parte din litoralul insulei este muntos, cu un teren accidentat, extrem de spectaculos. Însă Zakynthos nu este doar despre plaje, ci este un mix de mare, soare, distracție, restaurante și relaxare într-o atmosferă tipic mediteraneană grecească.

În Zakynthos se poate ajunge destul de ușor. Ce o face și mai atractivă este proximitatea de zona continentală a Greciei, (doar o oră de mers cu feribotul din Peloponez) și faptul că dispune de un aeroport cu zboruri regulate dinspre Atena și alte orașe principale europene în sezonul estival. Locurile de cazare cele mai potrivite sunt în zonele apropiate de plaje și atracțiile turistice principale, pe coastele estice și sudice ale insulei – Laganas, Agios Sostis, Planos, Psarou, Ammoudi, Argassi, Vasilikos sau Kalamaki. Laganas pare să fie destinația de cazare preferată a turiștilor, în timp ce resorturile mai mici, unele la distanță de mers pe jos de localitățile mai mari, par să fie ceva mai liniștite.

O mențiune specială am acorda-o Peșterilor Albastre din Zakynthos, situate în partea de nord a insulei, lângă Agios Nikolaos. Cele 150 de peșteri sunt accesibile pe apă și au fost alese ca și „cover” pentru mai multe reclame de prezentare, atât a țării, cât și a insulei Zakynthos în sine sau a insulelor grecești.

Pagina oficială de pe site-ul guvernului: https://www.zakynthos.gov.gr/.

Din păcate, nu am găsit un website oficial într-o limbă de circulație internațională.

10. Hydra

Portul de agrement al orașului Hydra
Panoramă a principalei localități de pe insulă, orașul omonim, Hydra

Am ales Insula Hydra pentru stilul său ultra-tradiționalist, arhitectura din anii 1800 și naturalețea peisajelor. Aici nu există mașini, mopede, biciclete, ci doar măgari, taxiuri de apă și mult, mult mers pe jos. Plajele sale nu se compară cu ceea ce putem vedea în Mykonos, Lefkada sau Rhodos, dar compensează prin atmosferă și stilul de viață sănătos. De fapt, Hydra a dat nu mai puțin de 5 prim-miniștri Greciei moderne.

Situată în Arhipelagul Saronic, la mică distanță de Peloponez, insula a fost influențată de-a lungul istoriei de bizantini, la fel ca și peninsula de care a aparținut din punct de vedere administrativ. Caracteristicile bizantine sunt la tot pasul, de la arhitectura clădirilor rezidențiale, la fortificații, mănăstiri, biserici și puternicul spirit religios ortodox grecesc.

Poate că motivul pentru care Hydra a reușit să-și păstreze naturalețea este chiar peisajul său dramatic. Nu există un aeroport aici, însă distanța rezonabilă de Atena, parcursă în doar 90 de minute la bordul unui hidropter (navă cu aripi portante, extrem de rapidă), o face dezirabilă pentru turiștii în căutare de tradițional și relaxare.

Site oficial: http://www.hydra.gr/

11. Thasos

Plaja și barul Karnagio
Vedere aeriană a barului și plajei amenajate „Karnagio” în partea de nord-est a insulei Thasos

Cea mai nordică dintre insulele grecești, Thasos – Insula de Smarald – se află în Marea Egee la foarte mică distanță de zona continentală a țării. Insula a rămas un colț verde al Greciei, relativ neatins de turismul în masă și datorită faptului că nu are propriul aeroport. Primul aeroport se găsește peste golful Kolpos Kavalas în localitatea Kavala. Distanța este însă destul de scurtă la bordul unui feribot, de aproximativ 30 de minute.

Frumusețea Thasos este ceva mai specială. Dacă în Santorini mergem pentru peisajele spectaculoase ce-ți pot tăia pur și simplu respirația, Thasos trebuie văzut și simțit. Alte insule grecești sunt prilej de vizită preț de câteva zile, după care, atunci când am văzut totul, putem merge mai departe, spre alte meleaguri. Pădurea plutitoare din Thasos a fost menționată de părintele istoriei, Herodot, acum peste 2000 de ani. Dintre insulele grecești, se spune că aproximativ 250 sunt locuite, câteva zeci dintre ele fiind vizitate de turiști în fiecare an. Dar Thasos este insula cu cel mai mare număr de vizitatori care se reîntorc! Cine revine nu spune că o face pentru peisajele frumoase, ci pentru că au simțit „frumosul”. Așa cum explicam la începutul analizei noastre, frumusețea poate să fie destul de subiectivă. Uneori, spunem că vine din interior. De aici pleaca și frumusețea Thasos.

Sunt în primul rând locurile de văzut, apoi plajele atașate de acestea. Iată care sunt cele mai importante destinații și plaje ale insulei:

  • intre localitățile majore, asigurați-vă că vedeți Limenas, Potos, Limenaria și golful Golden Beach cu Skala Potamia și Skala Panagia;
  • piscina naturală Giola, una dintre cele mai frumoase ale Europei;
  • localitățile de munte însemnate sunt Theologos, Panagia și Kastro;
  • plajele cele mai importante ar fi Plaja Paradisului, Skala Sotiros, Ammouda, Golden Beach, Makryammos, Saliara, Alyki, Psili Ammos, Trypiti, La Scala sau Pachis;
  • atracțiile populare sunt Mănăstirea Sfântul Mihail, fabrica de aur Iris Gold, muzeul arheologic din Limenas și muzeul dedicat uleiului de măsline din Panagia.

Despre plajele din Thasos am discutat mai pe lung aici.

Site oficial: https://www.thassos.gr/home/

12. Delphi

Ruinele templului din Delfi dedicat lui Apollo
Delphi și platoul din Muntele Parnas era considerat de către greci centrul universului

Delphi este acel tip de destinație complexă, ce combină peisajele spectaculoase cu o istorie de mii de ani. Nu este doar platoul pe care se întind ruinele de astăzi, este întreaga regiune montană ce permite vizualizarea unor panorame altfel imposibil de cuprins de ochiul uman.

Istoria Delphi a început acum 2800 de ani, înainte de existența templului dedicat lui Apollo în care se găsea faimosul Oracol din Delphi – Pythia. Legenda spune că locul a fost marcat drept centrul pământului de Zeus însuși printr-o stâncă numită „omphalos” sau „buric”, „ombilic”. În vremuri imemoriale, șarpele Python, fiul zeiței pământului, Geea (Gaia), era stăpânul locului. Pentru a intra în posesia centrului pământului, Apollo a trebuit să-l ucidă pe Python, dar numele a rămas, cumva prezent – unii spun că numele Pythiei este o adaptare feminină a lui Python. Oracolul lui Apollo era consultat atât de către conducătorii Greciei, cât și de oameni obișnuiți. Tot aici s-au ținut și Jocurile Pitice (accent pe primul i), cu o importanță deosebită în Grecia antică, imediat după Jocurile Olimpice.

Știați că?
Cel mai vechi oracol elenistic și posibil al întregii lumi antice a fost oracolul de la Dodona, pare-se, oracol al lui Zeus, poate chiar mai vechi, dedicat zeiței pământului, precedându-l pe Zeus. Situat în zona Epir, departe de principalele aglomerări urbane din Grecia antică, oracolul din Dodona era al doilea cel mai prestigios, după cel din Delphi.

Complexul arheologic este de dată recentă – în 1880 a fost excavat de către doi arheologi francezi. Până atunci, pentru că nu corespundea valorilor creștine, acesta a fost îngropat. Poate că ascunderea acestuia a stat la baza păstrării în condiții destul de bune a întregului ansamblu.

Pagina oficială de pe site-ul Ministerului Culturii: https://delphi.culture.gr/

13. Parga

Panoramă a orașului Parga și a insulei Panagia
Portul din Parga – în prim-plan, la distanță de înot de port, insula Panagia

Parga se găsește în zona de coastă a regiunii grecești Epir, la Marea Ionică. Pe aceeași linie cu insula Paxos, ceva mai jos decât Corfu și mai sus decât Lefkada, poate fi accesată cu avionul prin intermediul aeroportului Aktion din Preveza, la fel ca și în cazul Lefkadei despre care am povestit mai sus.

Frumusețea locului stă atât în estetica arhitecturii cu influențe venețiene, cât și în decorul natural deosebit. Ca oriunde altundeva în Grecia, avem parte de plaje deosebit de frumoase, dar și de o istorie veche de mii de ani. În Parga, cele mai evidente semne ale unei istorii tumultoase se găsesc în promontoriul ce străjuiește de la înălțime orașul. Realizarea fortificațiilor Parga – astăzi cuprinse în ceea ce cheamă „Castelul Venețian” -, a început în secolul XI, pentru ca, două secole mai târziu, venețienii să definitiveze ceea ce au început localnicii, cu scopul de a proteja zona împotriva invaziilor otomane.

Parga este atât pentru iubitorii frumuseții estetice, cât și pentru amatorii de plajă. De la plaja localității, situată în imediata vecinătate a portului prezentat în imaginea mai sus, până la bine amenajata Sarakiniko în partea de nord a regiunii sau izolata Agios Ioannis din sud, există 8 plaje pe care vă puteți relaxa și bronza. Dintre acestea trei sunt plaje de nisip – plaja orașului, Piso Krioneri și Krioneri, iar restul de pietriș.

În afară de Castelul Venețian, se mai poate vedea un muzeu dedicat uleiului de măsline și unul ecleziastic, micuța biserică de pe insula Panagia, Mănăstirea Panagia de la Capul Ákra Keladió din partea de vest a localității, lângă plaja Valtos, plus castelul turcesc Anthoussa realizat de Ali Pașa la începutul secolului al XIX, din poziția sa de guvernator otoman al regiunii Ioannina.

Site oficial: https://dimospargas.gr/

14. Gerolimenas

Plaja și portul din Gerolimenas
Vedere aeriană a portului și plajei din Gerolimenas

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Laconia, Gerolimenas, se găsește în zona de sud a peninsulei Mani. Pentru a ajunge acolo, trebuie să traversați un ținut mai degrabă auster, ce arată ca o țară părăsită și seamănă cu peisajul dezgolit de vegetație pe alocuri dezolant din sudul Italiei sau câmpiile corsicane. Locația este una dintre destinațiile „off-the-beaten-path” ale Greciei, puțin cunoscută și la destul de mare distanță de resorturile turistice aglomerate din sudul țării.

La finalul drumului sunteți răsplătiți pe măsură: panoramele spectaculoase și decorul natural sălbatic presărat cu turnurile anexe ale satului pescăresc. Micuțul port flancat de stânci de-o parte și de alta este superb. Unitatea de măsură aici este liniștea. Ideal pentru un stop dintr-un tur al Laconiei sau al Peninsulei Mani, dar și de o sesiune de baie cu plajă, Gerolimenas are și câteva posibilități de cazare. Localnicii sunt binevoitori iar turiștii, de obicei, în număr foarte mic.

Site-ul prefecturii Laconia din care face parte: http://www.laconia.gr/

15. Symi

Portul Symi
Portul în amfiteatru al orașului Symi de pe insula omonimă

Bineînțeles că este vorba de întreaga insulă Symi, nu doar de localitatea din imagine, principala zonă urbană a insulei. Aici nu există zone turistice, ci locuiți alături de greci, faceți cumpărăturile din aceleași magazine, folosiți aceleași microbuze, serviți masa în aceleași taverne, la aceleași prețuri pe care le-ar plăti localnicii. Aceste detalii fac din Symi o destinație frumoasă, deși, așa cum se vede din imagine, ați dori să vă teleportați, dacă se poate, imediat.

Symi este una dintre insulele Arhipelagului Dodecanez, la nord de Rhodos, aproape lipită de coasta turcă. Este o zonă preponderent turistică și chiar dacă vecina Rhodos este ceva mai populară, pare mai bogată și se găsesște mai sus în clasamentul nostru, lucrurile nu au stat întotdeauna așa. Generozitatea arhitectonică trădează un trecut comercial de excepție. Astăzi, insula are aproximativ 5000 de locuitori și numărul lor a fost în cădere liberă de la începutul secolului XX când și-a schimbat apartenența statală, din mâinile otomanilor în cele ale italienilor. Pe vremea turcilor, populația era de aproximativ 22000, iar insula era cel mai important punct comercial din zona Rhodos – Bodrum, mai bogată decât vecina ei mai mare. Symi este grecească doar din 1947, însă spiritul elenistic a dăinuit din cele mai vechi timpuri.

Relieful accidentat nu a lăsat loc unor plaje de nisip prea late. Majoritatea plajelor sunt din pietriș, sunt scurte și mărginesc golfulețe cu apa limpede de culoare albastru translucid. Multe dintre plaje se pot accesa doar cu taxiul pe apă sau la bordul unor ambarcațiuni pe care le puteți închiria din port.

Symi este unul dintre locurile frumoase ale Greciei pentru atmosferă, istoria mixtă și serenitatea plajelor.

Site oficial: https://www.symi.gr/

Din păcate, versiunea în limba engleză a site-ului municipalității Symi la ora redactării acestui articol avea ceva probleme.

16. Assos, Cefalonia

Panoramă a micului sat Assos din Cefalonia
Panoramă a micuțului sat insular Assos luată din Castelul Venețian

Assos este prima localitate insulară inclusă în topul nostru. Nu discutăm despre întreaga insulă Cefalonia, ci am ales doar micul sat de aproximativ 100 de locuitori situat de-a lungul Golfului Mirtou în partea de nord-vest a insulei. Chiar dacă Cefalonia în sine ar putea oricând face parte din clasamentul nostru, am considerat că locația în sine are tot ce-i trebuie pentru a se diferenția. Este un alt secret bine păstrat al Greciei, destul de izolat de turismul de masă, pe care am simțit nevoia să-l evidențiem.

Assos este spectaculos, atât ca decor natural, plasament și plaje, cat și ca lucruri de făcut. Are și o poveste destul de interesantă ce leagă insula iremediabil de francezi. La fel cum s-a întâmplat cu toată insula Cefalonia, clădirile din Assos au fost distruse aproape în totalitate la cutremurul din 1953. Pentru că era atât de iubită de către parizieni, micuța localitate a fost restaurată la gloria trecutului cu ajutorul fondurilor primite din Franța.

Cel mai importat obiectiv turistic de aici se găsește pe peninsula Assos: Castelul Venețian. Este considerat unul dintre cele mai mari din grecia și cele mai reușite de acest tip din Marea Ionică și a fost construit pentru a proteja insula de atacurile piraților și raidurile otomane. În perioadele de asediu, populația micuței localități se muta în intregime în incinta castelului din vârful promontoriului abrupt.

Site-ul oficial al insulei Cefalonia: http://www.kefallonia.gov.gr/

Nu există un site oficial dedicat micuței localități Assos și nici unul în limba engleză pentru insula Cefalonia.

17. Elafonisi, Creta

Plajele ireale din Elafonisi, Creta
Plajele din Elafonisi seamănă foarte tare cu cele din Caraibe sau Maldive

Întreaga insulă Creta ar fi un subiect serios de dezbatere. Destinația următoare este definiția unei plaje de foarte bună calitate, este un fel de insulă și face parte din Creta. Apa are culoarea turcoazului, nisipul este fin și există o senzație de zonă sălbatică, apreciată de toată lumea. Elafonisi este, de facto, o zonă turistică din partea de sud-vest a insulei Creta. Din păcate pentru frumusețea locului, statutul său a adus după sine hoarde de turiști care invadează plajele, alterând cumva naturalețea acestora. Asta nu o face însă mai puțin dezirabilă. De aceea și hoardele de turiști!

Există și posibilitatea de a evada din mulțimea de turiști. Nu scăpați de ei așa ușor, însă evitați aglomerația. La capătul drumului de mașini, nu vă îndreptați direct către insula Elafonisi, ci faceți o scurtă plimbare, înspre sud. Cu cât reușiți să mergeți mai mult, cu atât va fi mai puțin aglomerat și mai liniște. Apele lagunei sunt puțin adânci, ceea ce face destinația noastră potrivită pentru concediile alături de copii, iar nisipul de culoarea coralilor rozalii nu își pierde calitatea.

Insula Elafonisi în sine nu dispune de facilități turistice, dar există câteva taverne de unde vă puteți aproviziona dacă traversați înapoi laguna. În anumite intervale de timp nu trebuie să vă udați nici picioarele, se poate merge pe uscat. Alteori, apa invadează laguna și va trebui să intrați până la genunchi pentru a o putea traversa. Majoritatea turiștilor vin aici în excursii de o zi pentru că în stricta vecinătate nu sunt atât de multe locuri de cazare.

18. Astypalea

Portul și Chora din Astypalea
Chora și portul din Astypalea – pe fundal, în stânga sus, castelul construit de venețieni

Ne întoarcem în Dodecaneze pentru a descoperi insula Astypalea, o altă bijuterie ascunsă între destinațiile insulare ale Greciei, la mică distanță de litoralul Turciei. Cunoscută sub numele de „Fluturele Mării Egee”, Astypalea aduce mai tare cu insulele din Arhipelagul Cicladelor, deși aparține de Dodecaneze.

Astypalea are plajele; se simte ca o insulă grecească tradițională, dar mai are și Chora, orașul vechi și motivul pentru care face diferența și merită pe deplin să intre în topul nostru. Castelul ce tronează micuța localitate a fost construit de familia venețiană Quirini în secolul al XIII-lea pentru a proteja insula de atacurile piraților și ale turcilor și adăposti mica populație prezentă pe insulă în acele vremuri. Pe măsură ce populația a crescut, au apărut casele, în primă instanță în apropierea fortificației pentru ca, apoi, să invadeze versanții muntelui până jos, la nivelul apei.

O altă atracție consistă în grupul de mori de vânt dispuse de-a lungul crestei, care, laolaltă cu arhitectura de culoare albă a caselor, seamănă cu Mykonos. Una dintre ele a fost convertită în bibliotecă. Din dreptul morilor de vânt, ceva mai sus, se vede silueta bisericii Panagia Portaitissa, unul dintre cele mai frumoase edificii greco-ortodoxe din Egee.

Cât despre plaje, există una pentru fiecare zi de vacanță, chiar și o rezervă. Plajele de aici nu au strălucirea celor amenajate din marile insule grecești, însă îți oferă acea senzație de evadare și intimitate pentru ce-i ce-și doresc liniștea. La vest de Chora se află Vatses și Kaminakia, ambele cu nisip fin, umbrele și șezlonguri. Mai izolate, dar apreciate, sunt Agios Konstantinos și Agios Ioannis, iar în secțiunea subțire din mediana insulei, cunoscută sub numele de „Steno” (îngust) se găsesc Chryssi Ammos sau Plakes.

19. Salonic

Panoramă a orașului Salonic dinspre Heptapyrgion
Panoramă a orașului Salonic dinspre fortăreața Heptapyrgion

Biserici bizantine, ruine ce stau să se prăbușească, o viață de noapte energică și plaje de calitate – aceasta este esența Salonicului, al doilea oraș ca mărime al țării, ce combină cu succes istoria de 2300 de ani și statutul de hub comercial al Greciei moderne. Numele orașului nu a fost schimbat de la origini – Thessalonike era soția lui Cassander, liderul Macedoniei și a părții de sud a Greciei, dar și sora vitregă a lui Alexandru cel Mare, fiica lui Filip al II-lea cu o concubină sau soție din Tesalia antică.

Ce s-a schimbat însă este arhitectura orașului, pusă la pământ în timpul incendiului din 1917. Salonicul începe reconstrucția imediat după, iar cei 70000 de locuitori naufragiați s-au întors înapoi în capitala Macedoniei. Astăzi, parcurile moderne, magazinele de firmă și centrele comerciale se întrepătrund cu edificiile neoclasice și ruinele de mii de ani, oferind o experiență extrem de interesantă. Principalele piețe ale orașului sunt Platia Elefterias și Platia Aristotelous, ambele mărginind litoralul și pline până la refuz de taverne, ouzerii, copii în locurile amenajate de joacă și trecători curioși. O altă zonă importantă, similară ca utilitate cu Psiri în Atena, este Ladadika, vechiul „cartier roșu”, ce a jucat rolul unei piețe egiptene în trecut și apoi piață pentru uleiurile de măsline.

Simbolul Salonicului este Turnul Alb, situat în Lefkos Pyrgos aproape de Universitate și zona cluburilor și barurilor, locul în care se petrece acțiunea nocturnă și distracția pentru cei tineri. Turnul construit în secolul al XV-lea a fost folosit ca închisoare pentru ienicerii „problemă” din armata sultanului otoman, iar astăzi găzduiește un muzeu.

Deasupra orașului găsim lumea Epimenidou sau Kastra, o zonă de cartiere vechi, cu străduțe înguste și copii ce se joacă în fața ușilor larg deschise. Acesta este vechiul cartier turcesc sau ceea ce a mai rămas din centrul orașului Salonic din secolul al XIX-lea.

Site oficial: https://thessaloniki.travel/en/

20. Corfu

Golful interior al orașului Corfu și biserica Vlachernon
Golful interior al orașului Corfu și micuța biserică lacustră Vlachernon

Corfu nu este doar „o altă insulă” din Marea Ionică – este insula importantă cea mai apropiată de Italia, la granița dintre Grecia și Albania, un paradis verde, puternic împădurit, așa cum rar ni se-ntâmplă să vedem într-o altă destinație insulară a Greciei. Foarte populară în rândul cuplurilor și seniorilor, cu o arhitectură ce-i trădează vechile dominații istorice, insula este un mix de culturi. Venețienii au condus insula cu mână de fier timp de 400 de ani, însă aici au fost și otomanii, francezii, iar acum grecii.

Când ceva intră în patrimoniul cultural UNESCO, știi că merită văzut. Am inclus Corfu în lista celor mai frumoase locuri din Grecia și pentru că Centrul Vechi al orașului principal este unul dintre cele mai fotogenice locuri elene, un fel de Napoli ceva mai savuros, cu un plus cultural. Vechiul Kérkyra, așa cum este cunoscut de localnici, este mărginit de cele două fortărețe venețiene. Atracția este cel mai vechi cartier, Campiello, un mix arhitectonic cum rar se poate vedea, cu influențe venețiene, franceze sau engleze.

Corfu mai este faimos pentru multitudinea de plaje, din toate categoriile și dimensiunile posibile – de la lungi întinderi de nisip, la mici golfulețe cu pietriș înconjurate de o vegetație densă. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari insule ale Greciei, prin urmare n-o să putem vizita tot ce Corfu are de oferit în materie de plaje în timpul unei vacanțe de 7-10 zile. Cu excepția Limanaki, o plajă de pietriș din imediata apropiere a uneia dintre fortărețele venețiene, majoritatea plajelor se găsesc la ceva distanță de centrul orașului principal al insulei. Notabile ar fi:

  • Santa Barbara, la 40 de kilometri înspre vest;
  • Perama, la 7,5km, în zona aeroportului, extrem de aglomerată în timpul verii;
  • Krouzeri, aproape de Nissaki, unul dintre cele mai frumoase resorturi din Corfu;
  • Agios Spiridon, situată în partea de nord-est a insulei, una dintre cele mai frumoase și mai liniștite fâșii de nisip;
  • Agios Ioannis Peristeron, potrivită pentru familiile cu copii, este mai puțin cunoscută turismului de masă, însă cu o calitate excelentă a nisipului;
  • Kalamionas Kassiopi, posesoare a unui premiu „Blue Flag”, la 40km nord de orașul principal;
  • Paleokastritsa este cea mai populară plajă a insulei;
  • Kavos, cea mai cunoscută plajă din sudul Corfu;
  • Barbati, Kerasia, Kalami, Nissaki, toate în nord.

Accesul direct, prin intermediul aeroportului internațional Kapodistrias, face o vizită în Corfu extrem de accesibilă din România. Se poate combina cu o excursie în zona de uscat din nordul Greciei, chiar și cu o mică incursiune de-a lungul plajelor albaneze din jurul Saranda.

Site oficial: https://visit.corfu.gr/

21. Lacul Doxa

Lacul artificial Doxa, una dintre cele mai frumoase atracții din vestul Corintului
Lacului Doxa din Munții Cyllene, una dintre cele mai frumoase atracții din interiorul țării

Dacă simțiți că trebuie să faceți o schimbare, de la plajele insulelor grecești sau istoria Atenei, cum ar fi să faceți o pauză și să vizitați Lacul Doxa la început de toamnă? Un lac artificial din preajma localității Archaia Feneos din partea de vest a istmului Corint, în Peloponez, face parte dintr-o zona despre care Herodot afirma că aparține de Arcadia, iar numele a fost împrumutat de la așezarea antică Feneus.

Satul este poziționat la poalele Muntelui Cyllene, locul în care s-ar fi născut zeul Hermes. Poetul roman Catullus menționa într-unul din poemele sale că inundațiile ce apăreau sezonier pe platoul de sub munte erau drenate printr-un canal subteran construit de nimeni altul decât eroul național grec, Hercule (sau Heracles), ca parte a celor 12 munci pe care a trebuit să le ducă la bun sfârșit. Chiar dacă a fost creat în mod artificial, Lacul Doxa beneficiază de un decor natural splendid, cu o vegetație densă de pini, creând un spațiu cu adevărat idilic.

22. Chios

Portul Lagada, insula Chios
Portul Lagada din Chios

Cunoscută pentru localitățile medievale, relieful variat, plajele sălbatice, miraculosul mastic sau Mănăstirea Nea Moni din patrimoniul universal UNESCO, insula Chios este locul misterelor ascunse la fiecare colț. Din acest motive, merită pe deplin un loc în lista celor mai frumoase destinații din Grecia.

Odinioară proprietate a genovezilor și a bizantinilor, satele medievale din Chios afișează o arhitectură autentică, fortificații specifice și tradiții păstrate de sute de ani. Există mai mult de 60 de mici localități în Chios, multe dintre ele focusate pe producția de mastic, predominant în partea de sud a insulei. Activitatea tradițională a producerii „lacrimilor de Chios” a fost inclusă și ea în patrimoniul cultural UNESCO începând cu 2014.

Site oficial: https://chios.gr/en/

23. Naxos

Chora din Naxos
Promenadă în portul din Naxos

Discutăm despre cenușăreasa insulelor din Ciclade, insula care este de cele mai multe ori trecută cu vederea, deși este una dintre cele mai mari insule ale Greciei și cea mai fertilă din întreg Arhipelagul Cicladelor. Cunoscută în trecut sub numele de Dionisia prin prisma podgoriilor sale, Naxos se găsește în inima Cicladelor și dispune, la fel ca multe alte destinații din această zonă a lumii, de ruine antice, plaje amenajate și sălbatice, dar și de un interior luxuriant, puțin explorat.

Localitatea principală, Chora – sau orașul vechi sau simplu, Hora -, este, în general, prima cu care facem contact atunci când vizităm insula. Aici opresc feriboturile ce sosesc dinspre Paros, Amorgos, Santorini, Ios, Atena sau Folegandros. Chora poate că nu dispune de morile de vânt precum Mykonos sau de cupolele minunate din Santorini, însă promenada portuară este înțesată de tarvene și cafenele specifice. Ceva mai sus de Chora, districtul cel mai vechi al localității, Kastro poate fi considerat nucleul istoric al Chora. Înființat de venețieni în secolul al XIII-lea, cartierul are o structură labirintică a străzilor ce conduc invariabil spre castelul Sanoudos și turnul său circular cunoscut sub numele de Krispi, ce astăzi găzduiește un muzeu.

Câteva temple punctează Naxos, de la templul lui Dionisos din Iria, la templul Demetrei (zeița agriculturii la greci) situat la până în 10km de Chora, laolaltă cu trei statui de mare efect, realizate din marmura obținută local: Kouros Flerio și Kouros Melanes vechi de 2500 de ani și Kouros din Apollonas, o statuie neterminată, grea de 80 de tone ce-l reprezintă pe Dionisos.

Site oficial: https://www.naxos.gr/?lang=en

24. Parcul Național Vikos–Aoös

Parcul Național Vikos Aoös
Cheile Vikos din Munții Pindos

Cheile Vikos trebuie să fie una dintre cele mai spectaculoase atracții din Grecia. Sunt sinonime cu o paradă naturală, foarte similară din multe puncte de vedere cu Transfăgărășanul nostru. Cum toți turiștii se îndreaptă spre plaje sau insule, acest colț de paradis din regiunea Zagori din nordul țării vede destul de rar turiști și poate fi considerat unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Greciei. Cheile Vikos sunt situate în Munții Pindus, în zona istorică a Epirului, la doar 30km de Ioannina și aproape de granița cu Albania.

Există 46 de sate în această zonă – numite colectiv Zagorohoria -, legate prin străzi în mare parte pavate, ce permit accesul dintr-o localitate în cealaltă. Cheile Vikos pleaca de undeva din mijlocul zonei spre exterior, creând acest spectacol natural înregistrat în Cartea Recordurilor Guiness ca cel mai adânc canion al planetei raportat la lățime. Munții, lacurile și râurile participă în acest ecosistem minunat, permițând activități precum drumețiile, alpinismul, rafting sau ciclismul montan.

În afara decorului natural impresionant, câteva obiective turistice punctează regiunea:

  • Mănăstirea Aghia Paraskevi este cocoțată pe stâncile abrupte ale cheilor și oferă panorame uluitoare ale munților Pindus;
  • Punctul de observație Beloi oferă câteva dintre cele mai bune imagini asupra cheilor, în preajma satului Vradheto, cel mai sudic punct al cheilor;
  • Punctul de observație Oxya este locul cel mai accesibil pentru a vizualiza parcul natural și se situează deasupra celui mai adânc punct al cheilor Vikos;
  • Podul Plakadis este unul dintre cele 3 poduri în arc și probabil cel mai fotografiat pod al zonei Zagori – arcurile sale triple sunt incredibil de abrupte și arată măiestria constructorilor.

25. Kos

Sediul administrativ al insulei Kos
Sediul primăriei din Kos, într-o frumoasă clădire cu arhitectură de inspirație venețiană

Cu plaje lungi, un climat blând și o serie de monumente istorice, insula Kos a fost printre primele destinații turistice din Marea Egee – începând cu anii 1930, sub conducere italiană. Chiar dacă insula este dedicată turismului, dispune de unul dintre cele mai fertile soluri ale arhipelagului și de apă suficientă din lanțul montan interior.

Istoria Kos datează din mileniul al II-lea î.Hr., când minoicii au văzut potențialul vârfului nord-estic al insulei și au construit aici primele fortificații. Kos este faimos pentru că l-a dat lumii pe Hipocrate, părintele medicinii moderne, în a cărui cinste localnicii au construit, imediat după moartea acestuia, un templu dedicat zeului grec al medicinii, Asclepio.

Cu o istorie atât de veche și tumultoasă, în imediata vecinătate a Halicarnas din Asia Mică (astăzi Bodrum), traversată de minoici, otomani, italieni și macedonenii lui Alexandru cel Mare, insula Kos merită să fie în clasamentul celor mai frumoase locuri din Grecia.

26. Paros și Antiparos

Mica localitate Naoussa din Paros
Arhitectura de culoare albă din Naoussa, insula Paros

Cele două insule vecine, Paros și Antiparos, trebuie luate împreună. Sunt aproape lipite, iar numele sunt atât de similare încât, practic, ar fi superficial să le despărțim. De fapt, „anti” definește un opus, de aici și denumirea insulei mai mici, Antiparos. Diferența dintre cele două stă în preferințe – insula mare, Paros, este mai implicată în turismul de masă, în timp ce insula mai mică este mai puțin aglomerată și ceva mai rustică. Arhitectura, în care culoarea albă este cea dominantă, ne aduce aminte de mai faimosul Mykonos.

Dacă în cazul insulei mai mari, Naoussa pare să fie principala atracție „urbană”, pe insula mică avem parte de Chora, numele generic dat centrelor istorice, comun pentru arhipelagul Cicladelor. Cea mai bună experiență ar fi un concediu pe insula Paros și o vizită de o zi sau două în Antiparos. Ambele dispun de plaje superbe și câteva minuni arhitectonice. În Paros recomandăm plajele Kolymbithres, Faragas, Aliki și grupul de trei plaje de lângă Naoussa – Pipepi, Piperaki și Agioi Anargyroi. În Antiparos, merită atenție Agios Georgios, Livadia sau Glyfa.

Concluzie

În afară de lista destul de cuprinzătoare de mai sus, am mai avea de făcut câteva mențiuni.

Între insulele pe care am fi putut să le introducem în topul nostru, al celor mai frumoase locuri din Grecia, am mai fi putut adăuga:

  • insulele Lesbos, Samos dintre insulele Egeei de Nord;
  • Amorgos, Delos sau Milos dintre Ciclade;
  • Skiathos sau Skopelos dintre Sporade;
  • Patmos, Karpathos, Kastelorizo dintre Dodecaneze;
  • Monemvasia pentru plaje și castelul său superb, o insulă accesibilă cu mașina;
  • întrega insulă Creta, cu adevărat fantastică, atât pentru iubitorii de istorie, cât și pentru plaje și decorul natural.

Interiorul Greciei nu este deloc mai puțin atrăgător decât insulele, însă percepția generală despre frumusețile insulare ale Greciei ne obligă să ne conformăm. În interiorul țării am mai fi ales:

  • siturile arheologice de la Micene și Tirint, pentru moștenirea arheologică senzațională, recomandate în secțiunea dedicată Nafplio;
  • Parcul Național Muntele Olimp, cu masivul montan deosebit de pitoresc și cascada de la Enipeas din sudul Macedoniei;
  • Arachova, poate cea mai populară destinație de iarnă pentru greci, situată în Munții Parnas, lângă Delphi despre care am vorbit mai sus;
  • Situl arheologic Olympia din Peloponez, cunoscut pentru primele jocuri olimpice din perioada elenistică.

Dacă ar fi trebuit să facem un top a celor mai bune locuri pentru plajă, cu siguranță că ar fi arătat diferit, deși ar fi cuprins majoritatea destinațiilor insulare prezentate aici.

Dar pentru voi? Care ar fi destinația cea mai frumoasă sau locul preferat din Grecia? Aveați alte sugestii? Lăsați un comentariu pe pagina de Facebook.

Ultimele articole

Lacul Bow, Canada

Cele mai frumoase peisaje din Canada

În România, de obicei, nu luăm în calcul Canada. Totuși, adevărul este că greu ni se poate întâmpla să descoperim o ț...
Plaja Voulisma, în Agios Nikolaos, Creta

Cele mai frumoase locuri din Grecia

Lista celor mai frumoase locuri din Grecia este afișată puțin mai jos, în clar - toate cele 26 de destinații la care ...
Aeroportul din Palermo

Aeroporturi Sicilia

O insula importantă în peisajul turistic mediteranean, Sicilia este foarte bine conectată de principalele orașe din I...
Vapor al companiei de croaziere Aida

Croaziere în Europa

Caracteristica unică a croazierelor este diversitatea oferită, atât la nivelul serviciilor de la bord, a duratei sau ...