Creștinii au trăit în Bulgaria chiar și înainte de întemeierea statului bulgar, eveniment care a avut loc în secolul al VII-lea. Cu toate acestea, oamenii primului regat bulgar au fost credincioși zeilor păgâni – slavi, bulgari sau traci. La mijlocul secolului al IX-lea, pe tronul Bulgariei a urcat Boris I, cel ce a adoptat creștinismul ca principală și singură religie a țării. Motivele din spatele acestei decizii a fost dat de diferențele diferitelor culte religioase răspândite pe toată suprafața statului și percepția statelor puternice ale Europei din acest punct de vedere, ce a dus la izolarea ținutului considerat barbar de occident.
După adoptarea creștinismului ortodox, în întreaga țară a avut loc un proces de transformare al templelor deja existente și de construire a unor biserici, catedrale și mănăstiri noi. De-a lungul veacurilor ce au urmat, Bulgaria s-a transformat într-un stat cu bogate tradiții creștine, iar în timpul celor 500 de ani de subjugare otomană, religia și mănăstirile au fost centrul comunităților bulgare și apărătoarele conștiinței colective creștine. Astăzi, Bulgaria dispune de aproximativ 100 de mănăstiri. Câteva dintre ele nu sunt deschise vizitelor publicului larg, însă multe dintre ele sunt în funcție de mai mult de un mileniu.
Mănăstirea Rila
Cea mai mare mănăstire din țară, Rila este situată la aproximativ 100 de kilometri sud de capitala Sofia și la doar câțiva kilometri de cunoscuta stațiune de schi Borovets, cel mai vechi resort turistic de iarnă al țării. Se găsește în mijlocul pădurilor dense ale Muntelui Rila, la 1.147 metri deasupra nivelului mării. Arcadele și coloanele, treptele din lemn, picturile murale și icoanele fantastice, demonstrează iubirea și răbdarea călugărilor ortodocși ce au ridicat acest loc în secolul al X-lea. Astfel, Rila este și cea mai veche mănăstire încă în funcțiune a Bulgariei, motiv pentru care a fost declarată muzeu național în 1961, urmând să fie ridicată la gradul de rezervație istorică națională în 1976 și să intre pe lista obiectivelor protejate de UNESCO în 1983.
Mănăstirea Bachkovo
Localizată la aproximativ 30 de kilometri de orașul Plovdiv, în regiunea cu același nume, Bachkovo este a doua cea mai mare mănăstire din Bulgaria. A fost fondată în 1083 de frații Grigori și Abasii Bakuriani, ce au reușit să dobândească autonomia spațiului de cult din partea împăratului bizantin. Complexul funerar construit la data fondării mănăstirii este cel mai vechi edificiu din zonă. Restul complexului a fost ridicat ceva mai târziu, începând cu secolul al XVII-lea. Biserica Sfântul Nicolae, situată în partea de sud a complexului, este locul în care puteți admira cele mai multe dintre picturile murale. Importanța acestor lucrări este dată de numele autorului, cel mai mare artist bulgar al secolului al XIX-lea, Zahari Zograf. Pamporovo, stațiunea de schi cea mai importantă a munților Rodopi, precum și fortăreața medievală Asen, se află la mică distanță de mănăstirea Bachkovo.
Mănăstirea Aladja
Această mănăstire veche de 700 de ani, săpată în stâncile din partea de est a țării, nu foarte departe de faimoasele stațiuni bulgărești Varna și Nisipurile de Aur, are un design neobișnuit, ce include două etaje sculptate în versanții abrupți ai stâncilor de calcar. Poziția sa privilegiată permite obținerea unui priveliști panoramice uluitoare ale mării și a întregii regiuni învecinate. Puteți combina o vizită la mănăstire cu o plimbare în pădurile umbrite ale Nisipurilor de Aur. În apropiere, veți găsi o mulțime de băncuțe din lemn pe care vă puteți trage sufletul, dar și fântâni cu apă potabilă unde vă puteți potoli setea, o zonă perfectă pentru un picnic, departe de aglomerația zonei de coastă bulgărești.
Mănăstirea Troyan
A treia cea mai mare mănăstire din Bulgaria este situată la 10 kilometri distanță de orașul Troyan, al doilea oraș ca importanță din provincia Loveci, în mijlocul Stara Planina (Muntele Vechi). Chiar dacă originile sale datează din secolul al XVI-lea, mănăstirea Troyan a fost transformată în remarcabilul complex monastic pe care-l putem admira astăzi doar la începutul secolului al XIX-lea. Atunci, procesul radical de reconstrucție a oferit ocazia celor mai mari artiști bulgari să-și demonstreze clasa. Și au reușit toți, începând cu Zahari Zograf, cel „vinovat” de decorarea bisericii principale a mănăstirii, realizând lucrări ce-i reprezintă pe conducătorii istorici bulgari, sfinți sau patrioți. Mănăstirea găzduiește și o colecție impresionantă de icoane, cele mai importante fiind icoana dedicată Sfântului Gheorghe și icoana Fecioarei Maria, presupusă făcătoare de minuni, adusă de la Muntele Athos în secolul al XVI-lea.
Mănăstirea Schimbarea la Față (Sveto Preobrajenie Gospodne)
Se găsește într-un defileu al râului Iantra, la 6 kilometri nord de localitatea istorică Veliko Târnovo. A fost fondată în secolul al XIV-lea, însă distrusă aproape în totalitate în timpul dominației otomane. Deși rolul său activ de centru spiritual al populației din zonă a început o dată cu reconstrucția sa din anul 1920, principala sa biserică a fost ridicată în 1835, realizare a arhitecților bulgari Dimitar Sofialiata și Koliu Ficeto. Picturile murale și icoanele sunt realizările aceluiași Zahari Zograf. Un număr mare de icoane din cadrul bisericii principale și din două biserici mai mici au fost pictate de reprezentați ai faimoasei școli de pictură Treavna. Clopotnița cu șapte clopote, ridicată în perioada 1858 – 1863 de Koliu Ficeto, cel mai renunit arhitect civil al Bulgariei, este cea mai reprezentativă caracteristică a mănăstirii Schimbarea la Față. „Roata Vieții”, pictura de pe fațada clădirii principale, este cealaltă atracție majoră.
Mănăstirea Rojen
Nu știe nimeni cu certitudine data la care a fost înființat acest complex monastic, însă este, cu siguranță, unul din cele mai importante din Bulgaria. Cocoțată în vârful unei coline din Munții Pirin, lângă orașul Sandanski – cunoscut resort balneo -, și Melnik, cea mai mică localitate cu statut de oraș din Bulgaria (puțin peste 200 de locuitori). Dispune de un design hexagonal, neobișnuit, în care biserica este încadrată de câteva chilii anexe, în mijlocul unei curți interioare. La fel ca și aproape toate celelalte mănăstiri despre care am discutat, Mănăstirea Rojen include o icoană făcătoare de minuni. O înfățișează pe Fecioara Maria și este păstrată în interiorul capelelor Sf. Kozma și Sf. Damian. Mănăstirea a cunoscut perioada sa de glorie în secolul al XIX-lea, când a reprezentat un centru spiritual veritabil, cu proprietăți latifundiare fabuloase, dispuse în întreaga regiune.
Satul Rupite, aflat în imediata vecinătate, joacă și el un rol spiritual important în Bulgaria. Este privit ca un loc guvernat de energii puternice, supranaturale, în care se întâmplă câte o minune aproape în fiecare zi. Nu este de mirare că faimoasa prezicătoare Baba Vanga (Vangelia Pandeva Dimitrova), s-a născut și a trăit aici.
Bisericile săpate în stâncă din Ivanovo
Chiliile ornate cu mozaic și bisericile sculptate în stâncile de deasupra râului Rusenski Lom sunt dintre cele mai important monumente ale artei medievale bulgare. Sunt situate în preajma satului Ivanovo, la 20 de kilometri sud de Ruse, aproape de granița cu România. Doar cinci dintre sanctuarele rupestre au supraviețuit până astăzi, însă vizitatorii au și așa parte de destule picturi. Cele mai bine conservate și mai valoroase fresce sunt găzduide de așa zisa „biserică altar”. Este cioplită la 32 de metri înălțime deasupra albiei râului, într-o peșteră, pe malul drept al apei. Lucrările, ce datează din secolele XII – XIV, reprezintă scene din viața lui Hristos. Complexul de peșteri de lângă Ivanovo a fost inclus pe lista UNESCO încă din 1979.
Mănăstirea Basarbovo
Această mănăstire de piatră se găsește în imediata apropiere a bisericilor săpate în stâncă din zona Ivanovo. Și mai exact, este situată pe aceeași vale a râului Rusenski Lom, la 10 kilometri distanță de centrul urban Ruse. Potrivit teoriilor specialiștilor, a fost fondată în secolul al XII-lea, însă prima atestare scrisă datează din secolul al XV-lea. La picioarele stâncilor unde este construit complexul monastic, puteți vizita două camere, o peșteră ce servea ca sală de mese și o scară ce urcă până pe platforma pe care tronează mănăstirea. Un alt rând de trepte vă conduc spre o altă peșteră, ce joacă rolul de mormânt, locul în care se găsesc moaștele lui Hrisant, călugărul ce a început procesul de reconstrucție și renovare al mănăstirii, în 1937.
Mănăstirea Klisura
La 90 de kilometri nord de capitala Sofia, chiar lângă drumul spre stațiunea balneo Vârșeț, mănăstirea Klisura este ghemuită pe versanții estici ai vârfului Todorini Kukla, în partea de vest a Starei Planina. Fondat în 1240 și complet renovat în anii ’90, edificiul, clădirile sale albe și grădinile încântătoare anexe, înfățișează perfect atmosfera relaxată, rurală. Aceasta este, de fapt, principala atracție de aici – nu arhitectura, nu frescele sau semnificația istorică a locului. Mulțumită însă poziției sale privilegiate, Klisura este deseori folosită ca rampă de lansare pentru drumețiile montane.
Surse imagini
- Mănăstirea Rila: jaime.silva - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Mănăstirea Bachkovo: Piotr Krawiec - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Mănăstirea Aladja: AMWRanes - Flickr | CC BY-NC-SA 2.0 Generic
- Mănăstirea Troyan: Hannah Swithinbank - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Mănăstirea Schimbarea la Față: Henri Weisen - Flickr | CC BY-NC-SA 2.0 Generic
- Mănăstirea Rojen: Daniel Feivor - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Pictură murală mănăstirile din stâncă de lângă Ivanovo: Klearchos Kapoutsis - Flickr | CC BY 2.0 Generic
- Mănăstirea Basarbovo: KLMircea - Flickr | CC BY-SA 2.0 Generic
- Mănăstirea Klisura: Mili - Flickr | CC BY-NC-SA 2.0 Generic
- Cover: Jaime Pérez - Flickr | CC BY-NC 2.0 Generic