Ghid turistic Departamentul Jura

Hôtel-Dieu din Dole, Jura Hôtel-Dieu din Dole, Jura

Jura este un departament francez, parte a regiunii Franche-Comte, in estul regiunii Burgundia. Vizitatorii pot conta pe privelistile unice oferite de Muntii Jura, cu salba lor de lacuri, reteaua de ape curgatoare si nenumaratele cascade. Zona poate fi explorata pe jos sau folosind o ambarcatiune.

Lacurile si vaile

Deloc surprinzator, intr-o zona dominata de munti exista o multime de vai, lacuri si rauri care asteapta sa fie vizitate, multe dintre acestea cu cascade spectaculoase. Satul Baume-les-Messiers, la est de Lons, esta locul in care putem descoperi o astfel de cascada si de asemeni o retea de pesteri preistorice, total iluminate si acoperite sonor de muzica ambientala. Satul in sine are o manastire veche de 1000 de ani si a fost votat ca „Cel mai frumos sat din Franta”. Lacul Vouglans are 35 km lungime si este al treilea cel mai mare rezervor artificial din Franta. Turistii se pot bucura de soare pe una din cele trei plaje amenajate sau pot inchira o ambarcatiune pentru a-l explora. Alte activitati captivante sunt wind-surfing, schiul pe apa sau plimbarile cu bicicleta pe aleile colinelor adiacente.

Orase istorice

Cele doua orase principale ale departamentului Jura sunt Lons si Dole. Lons-le-Saunier este un oras pitoresc in centrul departamentului si a fost fondat de catre romani, dupa ce acestia au descoperit izvoarele termale de aici. Baile termale sunt inca deschise si sunt o modalitate foarte buna de a va relaxa dupa o zi de drumetii prin munti. Lons este, de asemeni, orasul de origine al compozitorului Rouget de Lisle, creatorul imnului national al Frantei, La Marseillaise. Fosta casa a compozitorului a fost transformata in muzeu dedicat vietii sale. Vizitati orasul Dole si bucurati-va de Muzeul de Arte Frumoase (Musee des beaux-arts), localizat in incinta Casei Ofiterilor, constructie militara din 1821. Orasul a fost si resedinta omului de stiinta de renume mondial, Louis Pasteur.

Muzeul Pasteur

Casa lui Pasteur este acum un muzeu dedicat vietii si activitatii celebrului om de stiinta. Mare parte din cladire a fost restaurata pentru a arata la fel cum era in secolul al XIX-lea, pe vremea cand Pasteur a locuit in Dole. Alte camere sunt dedicate descoperirilor sale stiintifice, incluzand vaccinul, cristalografia si procesului care ii poarta numele, pasteurizarea. Muzeul este in posesia a nenumarate obiecte care au apartinut lui Pasteur sau familiei sale si gazduieste in mod regulat manifestari pe subiecte stiintifice sau scurte prezentari ale istoriei departamentului Jura in secolul din XIX-lea. Tururi ale muzeului, in care putem afla mai multe detalii despre viata extraordinara a lui Pasteur, sunt organizate gratuit, de catre membri Pasteur Society.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...