Ghid turistic Deux Sèvres

Pod peste râul Thouet în Parthenay, Deux Sèvres Pod peste râul Thouet în Parthenay, Deux Sèvres

Spre nord-estul Poitou Charentes, descoperim regiunea cunoscută sub numele de Marais Poitevin, gazda unei părți a departamentului Deux Sèvres, în special zona din jurul Coulon. Regiunea, împânzită de mlaștini și canale, se poate explora cel mai bine la bordul unor ambarcațiuni, cu plecare din oricare din localitățile din zonă. Alte destinații importante din Deux Sèvres sunt Niort și Melle, ultima faimoasă pentru ansamblul de biserici. Aproape de Niort se poate vizita castelul din secolul al XV-lea Château de Cerveux. Mergând spre nord, de-a lungul departamentului Deux Sèvres, puteți vizita centrul medieval al Parthenay, cu ruinele sale și decorul pitoresc, pe malurile râului Thouet. Spre capătul nordic, puteți explora localitatea Thouars, la sud-est de Saumur, dominată de silueta castelului său din secolul al XVII-lea.

Deux Sèvres este un departament rural, liniștit, cunoscut în special pentru „Veneția Verde”, rețeaua de canale și mlaștini ce împâzesc zona Marais Poitevin. Aici, viața s-a desfășurat într-un ritm lent timp de secole, până când, sub atenta dirijare a unor olandezi, a început un proces de drenaj. Această arie liniștită de canale umbrite, care poate fi văzută doar închiriind o barcă sau prin intermediul unui tur organizat, a devenit acum un parc național.

Niort, situat pe malurile râului Sèvre Niortaise, se găsește la mai puțin de 6 kilometri de Marais. Un fort impresionant, ce datează din secolul al XII-lea, a fost transformat într-unul din cele două muzeuri ale orașului. Există și o poartă de acces medievală și o piață acoperită ce datează din secolul al XIX-lea, precum și o serie de biserici în stil romantic. Nota modernă a localității este dată de numărul decent de restaurante de calitate, dar și de terenul de golf.

Celles sur Belle a fost construit în jurul abației din secolul al XII-lea. Se poate vedea o catedrală veche cu o clopotniță gotică și o abație din secolul al XVII-lea înconjurată de grădini încântătoare. Maison des Marionnettes sau colecția de păpuși se găsește undeva mai la sud, în mica localitate Lusseray, trecând de Melle. La comun cu celelalte departamente ale regiunii, Deux Sèvres are câteva biserici romanice, multe dintre ele pe traseul tradițional de pelerinaj, spre Santiago de Compostela. Unul din localitățile ce prezintă astfel de exemple este Melle, localitatea ce-și are rădăcinile în acea perioadă, cu trei biserici. Orașul este locul în care au apărut primele mine de argint ale Europei, deschise astăzi vizitelor publicului larg. Parcul natural din Villiers en Bois, oferă 25 de hectare de habitat pentru cele peste 600 de animale europene.

Pe linia de graniță a departamentului Deux Sèvres, imaginea de ansamblu a localității Thouars este dominată de silueta castelului construit pentru ducii de Trémoille în secolul al XVII-lea, pe un afloriment stâncos, înconjurat de râul Thouet. Poarta impozantă și turnul, casele din lemn și conacele în stil renascentist formează zona veche a orașului, laolaltă cu cele două biserici romanice și un muzeu. Parthenay, pe de altă parte, situat pe malurile aceluiași Thouet, este înțesat de elemente arhitecturale, artistice și istorice interesante, cu două biserici romanice și un muzeu de arheologie. În fiecare săptămână, aici are loc un târg de bovine, unul dintre cele mai mari din Franța.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...