Ghid turistic Essonne

Catedrala din Evry, Essonne Catedrala din Evry, Essonne

Unul dintre cele 8 departamente ale regiunii Île de France, situat la 15 kilometri în sudul capitalei, între Yvelines și Seine et Marne, Essonne cuprinde câteva atracții naturale notabile, ușor accesibile din Paris. Milly la Forêt, din sud-estul departamentului, este în inima Parcului Natural Gâtinais Français și este considerat un centru al cercetării și cultivării plantelor medicinale. Este și locul de naștere al faimosului Jean Cocteau, îngropat într-o capelă pe suprafața parcului. Estampes, cu multele sale râuri și ape, este Mica Veneția a Île de France. Atracțiile sale rezidă în clădirile elegante, moștenire a istoriei sale de sediu regal. Orașul Dourdan, dezvoltat în jurul castelului din secolul al XVIII-lea, merită o vizită, măcar pentru a observa arhitectura militară exemplară.

Șapte din cele mai pretigioase de pe ruta grădinilor și castelelor faimoase ale Franței se găsesc pe teritoriul acestui departament. Clădirea din secolul al XVII-lea a Château de Courances este dintre cele mai spectaculoase, realizată din piatră și cărămidă pentru ofițeii coroanei stabiliți în preajma Versailles, cu superbe grădini în stil francez în linia lui André Le Nôtre sau engleze și japoneze realizate de marchizul Berthe de Béhague. Alte câteva castele remarcabile sunt cele din Saint Jean de Beauregard, Chamarande și construcția impozantă a castelului și parcului Marais, ridicat în timpul regimului lui Ludovic al XVI-lea, cu un lac ce reflectă eleganța arhitecturii sale. La Jeurre, atelierele din secolele XVII și XVIII, au fost concepute pentru a îmfrumuseța proprietățile regale, ce includeau lăptăria, Temple de la Piété Filiale, La Colonne Rostrale și Le Cénotaphe de Cook. În 1220, Château de Dourdan avea să fie construit pentru a proteja periferiile orașelor Paris și Chartre. Cu cele 8 turnuri, crenelurile vaste, șanțurile defensive și fortul circular, a devenit gazda unor evenimente medievale în lunile mai și septembrie.

Fermecătoarea localitate Milly la Forêt este plină de surprize neașteptate. Cu piața sa acoperită, realizată din lemn și „lavoir”-ul din secolul al XV-lea, este cel mai bine cunoscută pentru poetul Jean Cocteau, al cărui mormânt se găsește în capela St Blaise les Simples, edificiu decorat de el însuși cu decorațiuni botanice. La conservatorul național de plante medicinale și aromatice, vă întâmpină mirosul a celor peste 1.200 de specii, răspândite în grădinile în aer liber și în sere. Într-un final, merită menționată sculptura de 22,5 metri a ciclopilor, realizată de Tinguely și Niki de St Phalle, ce se ivește din mijlocul pădurii.

Evry oferă Catedrala Învierii, singura catedrală din secolul XX din Franța, concepută de arhitectul elvețian Mario Botta din cărămidă roșiatică în forma unui enorm cilindru, Mosque de Courcournnes, una dinte cele mai mari din Franța și un nou templu budist. La fel de notabilă este biserică ortodoxă rusească St Genevieve des Bois, construit în 1917 în stilul celor din secolul al XV-lea, locul în care au fost înmormântați peste 10.000 de ruși fugiți în Franța după revoluția de la 1917. Rudolf Nuriev, a cărui dezertare din anii ’60 a avut un impact major asupra scenelor de balet din occident, este unul din cele mai cunoscute nume de aici. Mica localitate Etampes, situată la poalele fortăreței regale din secolul al XII-lea, Tour Guinette, dispune de câteva conace renascentiste, roduri ale comerțului cu cereale, și o serie de sanctuare gotice, câștigându-și reputația de „mică localitate de artă”. Este supranumită și „Mica Veneție” datorită numărului mare de râuri ce o traversează.

Între cele peste 20 de muzee din Essonne, Musée de l’amicale Jean-Baptiste Salis din Cerny dispune de o colecție de nu mai puțin de 75 de aeronave din epoca avioanelor cu elice de la începutul secolului XX, din momentul în care Blériot a reușit prima traversare aeriană a Canalului Mânecii în 1909, până în perioada interbelică. La Bièvre, puteți vizita Musée français de la Photographie și vedea multitudinea de manuscrise din Maison Littéraire de Victor Hugo, scriitorul care și-a petrecut multe veri pe Domaine de Roches. Cu 42.000 de hectare de pădure, reprezentând aproximativ un sfert din suprafața totală a departamentului Essonne, și traversat de câteva cursuri importante de apă, precum Essonne, l’Orge, Bièvre, Juine sau Chevreuse, aveți de-a face cu un departament verde. Activitățile de agrement sunt variate, de la pista de carting din Angerville la pescuit, navigație, echitație sau alpinism în Forêt des Trois Pignons, la terenurile de golf, călătoriile cu balonul și diferite alte sporturi spectaculoase.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...