Ghid turistic Dordogne

Castelul Beynac în Périgord, valea Dordogne Castelul Beynac în Périgord, valea Dordogne

Una dintre cele mai populare destinații turistice ale Franței, Dordogne dispune de numeroase localități istorice, faimoasele peșteri preistorice de pe Vallée de la Vézère, aflată pe lista obiectivelor protejate de UNESCO, castele medievale impunătoare și un decor natural încântător, cu râuri și păduri de un verde aprins. Poate că la baza succesului turistic de care se bucură Dordogne stă varietatea, fiecare zonă având propriile caracteristici – pentru a vă ușura misiunea am împărțit generic departamentului în patru regiuni. Luați aminte faptul că Dordogne are o suprafață notabilă, putând fi traversat de la nord la sud sau de la est la vest într-un timp similar, de aproximativ 2 ore la bordul unui autovehicul.

Périgord Noir – sud-estul Dordogne

Zona Périgord Noir cuprinde multe dintre cele mai faimoase castele medievale, câteva dintre cele mai pitorești localități ale departamentului Dordogne, dispuse de-a lungul unor peisaje spectaculoase, însă se mândrește și cu o istorie fascinantă. Sarlat, „capitala medievală” a departamentului, și poate unul din cele mai frumoase orașe ale Franței, se găsește în Périgord Noir. Este cu siguranță cea mai vizitată parte a departamentului și include maojoritatea atracțiilor importante.

Périgord Pourpre – sud-vestul Dordogne

Laolaltă cu cele câteva localități medievale cunoscute, precum Bergerac și centrul său istoric de pe malurile râului Dordogne, aceasta este regiunea localităților bastide, construite între secolele XII și XIII, găsite în special în partea de sud a departamentului, continuând spre Lot et Garonne, dintre care putem menționa Villeréal și Monflanquin. Zona rurală de la nord de Bergerac este acoperită de păduri, în timp ce sudul este împânzit de câmpuri cu floarea soarelui și podgorii vaste. Mulți dintre vizitatorii acestei regiuni se concentrează pe multitudinea de localități medievale.

Valea Vézère și de la Les Eyzies la Terrasson

Mare parte a acestei regiuni se găsește sub protecția UNESCO, de la așezările preistorice înșiruite de-a lungul Vallée de la Vézère, la rădăcinile omului modern descoperite în regiunea Dordogne. Chiar dacă nu există orașe notabile, aceasta este zona centrală a departamentului, ideală pentru înființarea unui punct de plecare în vederea explorării întregii regiuni. Contactul cu lumea preistorică este cea mai mare atracție a văii Vézère, însă reprezintă și cadrul natural cel mai spectaculos al departamentului Dordogne.

Périgord Vert și Périgord Blanc – nordul Dordogne

Ceva mai puțin vizitată decât sudul Dordogne, zona din nord aduce aportul său de castele și orașe-târguri medievale, peisaje pitorești și sate cochete, așa cum este Périgord, capitala departamentală. O parte semnificativă a nordului se găsește în cadrul Parcului Natural Regional Périgord Limousin. Nordul are, probabil, cel mai distinct caracter dintre toate zonele identificate în ghidul nostru turistic dedicat Dordogne, oferind experiențe diferite vizitatorilor săi, fără să exceleze în materie de atracții importante, însă de o liniște greu de găsit în alte părți – o regiune absolut încântătoare.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...