Ghid turistic Gironde

Palatul Bursei din Bordeaux, Gironde Palatul Bursei din Bordeaux, Gironde

Situat în partea de nord-vest a Aquitaniei, în sud-vestul Franței, Gironde dispune de o mulțime de atracții faimoase, de la marele oraș Bordeaux până la cele mai mari dune ale Europei, de la resorturile clasice de coastă precum Arcachon la podgoriile Médoc și Saint Emilion. Dacă aveți în vedere planificarea unei excursii în Gironde, vă recomandăm să considerați împărțirea departamentului în patru regiuni distincte: orașul Bordeaux în sine, aflat pe lista UNESCO și unul din cele mai impresionante centre urbane din Franța; zona de coastă din jurul Arcachon și spre peninsula Médoc; podgoriile din jurul Bordeaux precum Margaux și Saint Emilion; estul Gironde, în direcția departamentului învecinat, Dordogne.

Notă: cea mai bună modalitate de explorare a departamentului este să vă cazați în Bordeaux și să călătoriți în zonele înconjurătoare – luați în calcul posibilitatea închirierii unei mașini, dacă nu dispuneți de una.

Bordeaux

Atracția majoră a zonei o reprezintă însuși orașul Bordeaux, ce oferă o selecție largă de exemple arhotectonice din secolul al XVIII-lea, o arie riverană atractivă, cea mai lungă stradă dedicată cumpărăturilor din întreaga Franță, muzee și galerii notabile. „Orașul culturii” este astăzi listat între obiectivele protejate de UNESCO și are un sistem de transport urban bine pus la punct, o infrastructură ce s-a schimbat semnificativ în ultima perioadă de timp. A devenit rapid unul dintre cele mai importante și mai interesante orașe din Franța și unul din favoritele turiștilor europeni.

Côte d’Argent – vestul Gironde

Zona de coastă a Gironde, partea de 120 de kilometri de plajă de pe Côte d’Argent, din nordul departamentului, se poate accesa spre vestul Bordeaux. Cea mai importantă localitate de aici este Arcachon, un resort estival cu o arhitectură variată, de unde se poate porni în explorarea regiunii din jur și vedea Dune de Pilat, cele mai mari dune de nisip din Europa.

Atât spre nordul, cât și spre sudul Arcachon, puteți ajunge cu ușurință pe coasta Oceanului Atlantic, ce se extinde pe o lungime de 120 de kilometri, oferind aproape în permanență plaje de nisip, alături de dunele de pe fundal. De-a lungul coastei există câteva resorturi turistice atractive, cu o mențiune specială pentru faimoasa stațiune Lacanau. Spre capătul nordul a regiunii Côte d’Argent puteți vizita resortul Soulac sur Mer, unul din puținele resorturi dezvoltate în jurul unui centru istoric medieval, locul în care puteți admira o abație din secolul al XII-lea.

Alte localități și resorturi interesante dispuse de-a lungul coastei sunt Carcans, Hourtin, Montalivet, Andernos și altele situate de-a lungul peninsulei Cap Ferret. Micuțele localități Lesparre Médoc și Saint Vivien de Médoc completează peisajul regiunii, alături de lacurile și pădurile din spatele plajelor. În interiorul zonei de coastă a departamentului Gironde și ușor accesibilă dintr-unul din resorturile estivale, există o serie de lacuri format de apa „prinsă” între dunele de nisip. Putem menționa aici Hourtin Carcans, Lacanau, Parentis, Aureilhan și Cazaux.

Industria turistică s-a dezvoltat în jurul acestor lacuri, bazată pe navigație și plajele adiacente, mai liniștite decât cele prezente de-a lungul coastei atlantice. Dune de Pilat se află în partea de nord a marilor păduri din Landes, cea mai vastă pădure a Europei și gazda Parcului Natural Regional al Landes și Gasconiei, ce urmează cursul râului Leyre la sud-est de Arcachon. Această pădure de proporții impresionante oferă posibilități infinite de drumeții, pe jos sau pe bicicletă, dar și pentru amatorii de canoe pe râul Leyre.

În vizită la podgoriile Bordeaux

O zonă apreciată de amatorii licorilor bahice, cu multe dintre cele mai faimoase podgorii ale lumii, terenurile agricole se întind până la 80 de kilometri distanța de orașul Bordeaux. Zona oferă cea mai bună ocazie de a vizita faimoasele „châteaux de vin” și, de ce nu, să vă aprovizionați beciurile cu băutură de cea mai bună calitate. Sortimentele cele mai apreciate vin din Médoc, Bordeaux Superieur, Fronsac, Saint Emilion, Pomerol, Margaux sau Entre Deux Mers, însă aveți parte și de alte specialități din regiunea imediat învecinată la est, Bergerac.

Nu trebuie să vă rezumați însă doar la podgoriile faimoase – există sute de alte „châteaux de vin” în împrejurimi, mai puțin populare însă poate la fel de interesante. Cele mai importante localități producătoare de vin dispun de o „Maison du Vin”, ce prezintă vinurile ariei respective, cu oficiile turistice ajutând la corecta informare a vizitatorilor, oferind detalii despre programul de funcționare a anumitor atracții. Cele mai importante arii viticole rămân însă peninsula Médoc și Saint Emilion.

Médoc

Industria vinului de Médoc și cele câteva „châteaux de vin”, se concentrează în jurul Margaux (localitate în care găsiți și un centru de informare „Maison du Vin”) și Pauillac. Călătorind de-a lungul marginii estice a peninsulei Médoc, puteți urma Route des Châteaux și degusta, pe traseu, vinurile locale. Dacă vă sunt familiare nume precum Petrus, Margaux sau Château Lafite Rothschild, atunci acesta este locul potrivit. Între degustări și informări bahice, vă sugerăm să faceți o scurtă vizită și în Vertheuil, pentru a vedea abația și castelul.

Saint Emilion

La est de Bordeaux descoperim mica localitate Saint Emilion, al cărui centru istoric apare pe lista de obiective protejate de UNESCO. Răspândit între podgoriile Gironde, cu o reputație extraordinară în industria viticolă, Saint Emilion este destinația cea mai indicată pentru orice călător din zona Bordeaux. Multe dintre localitățile învecinate au un farmec aparte, însă nimic nu se poate compara cu Saint Emilion.

Estul Gironde

Chiar dacă estul și sud-estul departamentului Gironde sunt ceva mai puțin vizitate decât alte regiuni, există și aici câteva zone de interes, ce se pot vedea pe măsură ce explorați departamentul. Mențiuni speciale primesc centrul istoric al Libourne (din apropierea Saint Emilion) și, ceva mai la est, localitatea bastidă Sainte Foy la Grande. Pentru a ajunge în ultima sosind dinspre vest, vă sugerăm să urmați drumul pitoresc de-a lungul malului sudic al râului Dordogne, ce conduce la Pessac, trecând prin Eynesse.

La sud de aici, aveți posibilitatea să admirați o altă localitate bastidă, în Monségur, accesată în special de turiștii în drum spre abația Saint Ferme din Pellegrue. Alte destinații atractive sunt localitatea istorică La Réole – favorita multor dintre vizitatorii Gironde -, și localitatea bastidă Sauveterre de Guyenne. Aceste localități se află în valea râului Dropt, ce continuă în departamentul învecinat Lot et Garonne, spre est. Mai departe, la sud, puteți vizita catedrala din Bazas.

Castele și abații în sud-estul Gironde

Deși cele mai multe dintre castele se găsesc spre est, există câteva monumente istorice de interes deosebit și în această zonă:

  • Château de Cadillac – un castel în stil clasic, pe lista monumentelor naționale;
  • Château de la Brède – un castel gotic cu un șant defensiv de mari dimensiuni;
  • Château de Malle – un castel dedicat vinului, cu grădini în stil italian aflate, de asemenea, pe lista monumentelor istorice.

Recomandăm și o vizită la Château de Roquetaillade, dar ar fi bine să vă faceți puțin timp și pentru ruinele Abației din Sauve (Abbaye de La Sauve-Majeure), un alt monument național francez.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...