Ghid turistic Fornalutx

Case și poteci din piatră în Fornalutx Case și poteci din piatră în Fornalutx

Pozitionata intr-o vale linistita formata in inima muntilor Tramuntana, care taie in lung si-n lat insula Mallorca, localitatea Fornalutx are originile strans legate de localitatea sora Soller, de vreme ce ambele faceau parte dintr-o arie administrativa mai extinsa, pana in 1813. Fornalutx este o municipalitate independenta din 1837 si poate fi considerata o localitate de o valoare arhitecturala si peisagistica rara, pastrata in cele mai bune conditii. Structura asezarii s-a schimbat recent o data cu dezvoltarea fireasca a turismului si a rezultat intr-o crestere a numarului de locuitori.

Intrarile facute din piatra, austeritatea si simplitatea cladirilor si ornamentelor sale, fac din arhitectura orasului Fornalutx un exemplu concludent de case de munte tipic maiorchine, reflectand un mod de viata din trecut. Orasul poate fi asociat cu activitatile agricole, de vreme ce gradinile acestuia, culturile de portocali si maslini au fost motorul economiei cel putin pana la sfarsitul anilor 1960. Artistii au sosit aici din toata Europa, intrigati de frumusetea naturala a privelistilor si de modul de viata al oamenilor simpli de aici. Cativa chiar au devenit rezidenti permanenti in Fornalutx.

Imediat dupa intrarea in Fornalutx gasim Casa de la Villa, cu un turn defensiv datand din secolul al XVII-lea. Biserica parohiala este una din cladirile importante ale localitatii Fornalutx. Construita initial in secolul al XIII-lea, a trecut prin numeroase schimbari pentru a ajunge la aspectul vizual actual, tipic epocii Baroc, cu un singur naos acoperit de o bolta si de capelele laterale. Fatada a fost ornamentata cu un ceas masiv. In centrul localitatii, la picioarele scarilor care urca pana la biserica, gasim Plaça d’Espanya, ales de multe ori ca punct de intalnire pentru turistii sositi in oras, datorita restaurantelor inconjuratoare. De aici, urmand strada principala, gasim Panadería de Fornalutx, brutaria orasului.

Una dintre particularitatile esentiale, gasite si in numele orasului („fornalugi” = „furnal” pe romaneste), este manufactura de dale rosii (tejas pintadas), gasite pe aproape toate acoperisurile. Tehnica de preparare este destul de simpla. Placile sunt scufundate in lapte de var, apoi introduse in cuptoare. Colorarea este realizata din motive estetice, putand fi realizata de catre oricine, folosind elemente naturale, precum cuprul pentru a obtine culoarea verde sau carbune pentru negru. Pentru culoarea rosie, predominanta in arhitectura Fornalutx, se foloseste un pigment special facut din argila. Intregul proces este un ritual simbolic de tip ancestral, urmand o bine cunoscuta traditie in constructii. Pentru ca da, Fornalutx are respect pentru traditii. Festivitatile care au loc aici in fiecare an sunt argumente puternice pentru a sustine aceasta afirmatie. Evenimentul principal, cunoscut sub numele de „El Dia de Sa Patrona” are loc pe 8 septembrie si consta in procesiuni religioase, muzica si dans.

In apropierea Fornalutx gasim fermecatorul sat Biniaraix, faimos pentru prapastiile si abisurile din preajma, un traseu popular in randul iubitorilor de munte. Cele mai bune sezoane pentru a vizita aceste elemente abrupte sunt primavara si toamna. Cel mai lunga atractie stil canion de aici are 10 kilometri in lungime si poate fi parcursa pe jos in cateva ore.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...