Locul de nastere al lui Cristofor Columb si Niccolo Paganini, unul din cei mai faimosi si mai talentati violonisti si compozitori ai lumii, Genova este o comoara arhitecturala si culturala si un oras animat de oameni de toate varstele, originile si orientarile. Fiind cel mai mare si mai puternic port comercial al Italiei, a atras, de-a lungul secolelor, o multime de oameni pe strazile si aleile sale inguste numite carruggi, in bisericile sale romanice si baroc, in castelele aristocratice sau pentru a vedea multimea de monumente sculptate si de muzee ce adapostesc o adevarata bogatie artistica.
Dispus intre coline si mare, orasul a fost cunoscut pe vremuri drept „regina a Marii Mediterane” inainte de a-si incepe declinul. A suferit o cadere luna si domoala, pana la sfarsitul secolului trecut, cand s-au depus eforturi extraordinare pentru a fi renovat si redat publicului larg la adevarata sa valoare. In ultimii 10 ani importanta sa a crescut semnificativ, in special datorita selectiei ca oras al culturii in 2004. Evenimente precum Colombiadi, celebrand descoperirea Americii de catre Cristofor Columb, adunarea G8, renovarea Porto Antico, noile centre si spatii culturale, au sporit valoarea Genovei si i-au revitalizat rolul de centru cultural, social si artistic al regiunii. Artistii genovezi au pomenit intotdeauna in operele lor de orasul care le-a furnizat cadrul de viata, de la scriitorii Eugenio Montale sau Dino Campana, la compozitorii-interpreti Fabrizio de Andre, Gino Paoli, Ivano Fossati si Luigi Tenco si chiar poetul britanic Percy Bysshe Shelley. Se spune ca oamenii din Genova pot parasi intotdeauna orasul, dar revin de fiecare data.
Pozitia privilegiata si statutul de port imortant au jucator un rol determinant de-a lungul secolelor, in bogatie sau declin, splendoare sau agonie. Dar spiritul ferm si dorinta de independenta sunt cele care au sustinut genovezii de-a lungul timpului, facandu-l sa arate acum ca un oras infloritor, unde viata, libertatea, arta si tot romantismul sunt la pavaza de enormitatea marii, temuta sau iubita. Acesta este un oras care a vazut conflicte si razboaie serioase. Dupa ce romanii l-au cucerit, a fost distrus in timpul razboaielor punice si apoi reconstruit ca o baza militara impotriva cartaginezilor. La un secol dupa, orasul a inceput sa infloreasca din nou ca un port comercial, multumita, in primul rand, politicii economice dictate de Milano, devenind unul dintre cele mai important porturi din bazinul Mediteranei si un stop aproape obligatoriu pentru multe dintre rutele comerciale.
In perioada de sfarsit a Evului Mediu, Genova a fost condusa, pe rand, de bizantini, longobarzi sau franci si a fost tinta atacurilor sustinute de sarazini si normanzi, reducand potentialul comercial al orasului si fortandu-i locuitorii sa se intoarca la un trai de subzistenta. Castigand putere o data cu ocuparea catorva teritorii de peste mari, Genova a devenit din nou una dintre cele mai mari puteri navale din Mediterana si unul din porturile importante din partea de vest al bazinului acesteia. Incepe ceea ce se cheama „Secolul de Aur”, o data cu alianta dintre Andrea Doria si imparatul spaniol Carol al V-lea, in 1528. In acest timp, investitiile genoveze s-au bucurat de succes in intreaga Europa si s-a inceput constructia de palate si vile burgheze. Genova trebuie sa cunoasca din nou suferinta, atunci cand pica in mainile regelui francez Ludovic al XIV-lea, in 1684, implicand orasul la razboi cu Austria. Ocupat de austrieci in 1746, se revolta si isi recastiga independenta. A ramas o republica aristocratica pana in 1797. Dupa conflictele napoleoniene, a fost anexat Regatului Sardinia.
Aleasa Capitala Culturala a Europei in 2004, acest oras dinamic este o viziune a unei perioade de mult apuse – marile turnuri ale trecutului in Parcul Zidurilor, fortaretele si zidurile groase utilizate pentu a proteja orasul, simplele sate de pescari din apropiere, gradini si resedinte elegante situate pe fundalul pitoresc fabulos, stanci inalte si privelisti romantice ale golfului. Orasul este bogat in simboluri ale muncii, industriei si traditiilor genovezilor. Noile centre culturale din zona docurilor renovate au oferit o noua viata partii maritime a orasului si cateva evenimente culturale. Este orasul familiilor si copiilor ce se pot bucura de Acvariul modern, cel mai mare al Europei sau de Oraselul Copiilor, un loc de joaca educational si interactiv.
Genova este un oras de o frumusete unica, sarmul si romantismul de aici, ascunse parca in cladirile vechi si de-a lungul aleilor Orasului Vechi, captivand vizitatorii. Este un oras care a vazut atat zile de glorie, cat si de mizerie, o atractie irezistibila pentru vanatorii de contraste, turisti, aristi si aristocrati, in egala masura, sositi din intreaga Europa.
In ciuda locatiei sale litorale, fructele de mare au fost vazute tot timpul ca mancarea de baza de catre genovezi. In timp ce marea a furnizat veniturile economice majore, genovezii, ca toata lumea, si-au iubit gradinile de legume, campurile de cereale, maslinii si cele mai variate si mai aromatice plante, precum cimbrul, busuiocul, salvia, menta sau maghiranul, mai mult decat orice altceva. Specialitatile culinare locale sunt simple si delicioase, precum painea traditionala, Focaccia sau Farinata. Focaccia este de multe ori umpluta cu branza si servita alaturi de legume, apoi stropita cu ulei de masline, pentru a lua acea culoare aurie, atat de apreciata. Este o specialitate care se serveste, in general, intre mese. Farinata este facuta din nautsi deseori umpluta cu spanac sau branza ricotta si servita simpla sau alaturi de un sos de nuci.
Sa nu uitam despre pesto! Intotdeauna pesto, un mix de busuioc, pecorino si parmezan, ulei de masline, usturoi si nuci de pin, cu care se imbraca pastele, care se pune in salate sau se amesteca cu supa. Dulciurile sunt preparate extraordinare, la care se folosesc din plin ouale, untul cremos, stafidele aurii, nucile de pin, alunele sau fructele confiate. Pandolce di Colombo, o prajitura pregatita intotdeauna cu fructe il onoreaza pe marele explorator genovez, in timp ce Panettone Genovese si croasantul zemos cu umplutura de alune, cunoscut ca Falstaff, foarte apreciat de Giuseppe Verdi, cel ce si-a petrecut 40 de ani din viata in Genova.
Dintre atractiile consacrate ale orasului Genova, cateva trebuie neaparat mentionate. Palazzo Reale, construit de familia Balbi in secolul al XVII-lea, are dimensiuni colosale si a fost resedinta familiei Savoia in secolul al XIX-lea. Un alt palat, de data aceasta Ducal, a fost construit pentru a gazdui primaria, ca un simbol al puterii. Proiectat de Tagliafichi, a trecut printr-o serie de distrugeri si incendii care i-au schimbat aspectul original, dar a fost redeschis in 1992, dupa ce a fost restaurat. Continuam cu Palazzo del principe, singurul palat regal din lunga istorie a Genovei. Construit intre 1592 su 1533 de catre Andrea Doria, constructia finala este rezultatul lucrarilor comandate de amiralul Giovanni Andrea I. Farul din 1543 este simbolul orasului si cea mai veche constructie de acest tip inca in uz. Langa far, portul vechi a devenit recent unul dintre obiectivele turistice principale. In afara de turism, nu mai este folosit in nicio alta activitate.
Multitudinea de atractii turistice este completata de festivitatile religioase si laice, sustinute pe toata perioada anului, asa cum este procesiunea dedicata lui San Giovanni Battista, tinuta de la catedrala San Lorenzo la Porto Antico, cu participarea Casacce, o fraternitate cu origini in Liguria. Un festival demn de mentionat este si cel organizat in Palazzo Ducale si dedicat poeziei si muzicii si include, in general, mai multe expozitii si tururi ale orasului vechi.
Surse imagini
- Cover: ptrabattoni - Pixabay | Licență Pixabay