Ghid turistic Liguria

Casele agățate pe stâncile din Manarola Casele agățate pe stâncile din Manarola

Liguria, denumita in mod frecvent „Riviera Italiana”, este una din cele mai mici regiuni ale Italiei, ce cuprinde cateva dintre cele mai faimoase resorturi turistice dar si cele mai active si mai mari porturi comerciale ale tarii. Este pamantul colinelor terasate, a resorturilor litorale nesfarsite, al golfurilor stancoase si a insulelor relaxante. Este locul in care aleile inguste ale oraselor medievale se intind spre partile superioare ale dealurilor, unde cresc lamai, flori, migdale si pini.

Oameni faimosi, precum Ezra Pound, lordul Byron, Shelley si Ernest Hemingway au iubit Liguria. S-a intamplat si cu multi regizori de film, atrasi de atmosfera unica de aici, plina de romantism si in acelasi timp aventura, sofisticare si eleganta, pentru a realiza filme ce-i infatiseaza pe cele mai bogate si mai faimoase personaje ale lumii, de la Monte Carlo la Roma. Situata intre Toscana si Franta, Liguria este impartita in doua zone distincte: linia de coasta din vest numita Riviera di Ponente, o intindere ingusta de campie ce se incheie la granita cu Franta si coasta estica, numita Riviera di Levante, o zona litorala cu un relief accidentat, ce coboara abrupt in mare. Intre aceste doua zone de coasta se gaseste capitala si cel mai mare port al regiunii, orasul Genova. cunoscut pentru palatele sale rafinate, cu tavane aurite si mobila pretioasa si locul de nastere al lui Cristofor Columb si al lui Andrea Doria, cel care a facut din genova una dintre cele mai puternice prezente din bazinul Mediteranei. Niccolo Paganini, compozitorul si violonistul faimos s-a nascut si el in Genova.

Protejata de Alpi si Apenini de ceata si frigurile din partea de nord, Liguria ofera atractii turistice pe toata durata anului. Este un paradis pentru iubitorii muntelui si al marii, pentru amatorii de sport si drumetii, mountain biking, navigatie sau golf. Pentru iubitorii de cultura, amestecul de istorie, arta si traditie, de vinuri si delicatese culinare este la indemana oriunde s-ar afla in regiune. Izolata de munti de restul Italiei, cu o istorie zbuciumata de lupte impotriva invadatorilor straini, Liguria si-a dezvoltat propriul caracter cultural. Rabdatori si muncitori, locuitorii regiunii sunt oameni darji, aventurosi si independenti, liberi in gandire. Folclorul local se poate admira de-a lungul festivalelor desfasurate pe toata suprafata zonei, reflectand pe deplin istoria si cultura adanc inradacinate in sufletele oamenilor. Ceramica fina, o arta de o inalta maiestrie, a fost transmisa de la generatie la generatie si este inca realizata in Albisola, unde artizanii continua traditia inceputa de stramosii lor, in secolul al XV-lea.

La fiecare doi ani, procesiunile din Savona prezinta pretioasele cufere din lemn, compozitii realizate in stilul secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea. Festivalurile primaverii, cu atribute florale (florile sunt un produs major de export) sunt prezente in aproape fiecare localitate, mai mare sau mai mica. Liguria are nu mai p[utin de 170 de muzee, ce adapostesc colectii glorioase de arta si comori nepretiute; un mic muzeu este dedicat bijuteriilor filigranate ce au fost importante din Constantinopole, iar cel mai important muzeu de arta orientala se gaseste in Genova, o amintire a vremurilor de stranse relatii comerciale cu aceasta parte a lumii.

Din punct de vedere culinar, Liguria se foloseste de tot ce inseamna fructe ale pamantului si ale marii. Colinele luxuriante, temperaturile blande si abundenta de zile insorite furnizeaza cadrul perfect pentru mancarurile naturale, precum ciupercile porcini, nucile de pin, castane, legume si ierburi proaspete, in timp ce apele marii ofera o varietate deosebita de peste, precum hamsiile, renumita pentru savoarea lor. Cu uleiul de masline delicat al Liguriei (unii sunt de parere ca este cel mai bun ulei de masline din lume) se realizeaza preparate precum codul sarat innabusit, iepure la cuptor si o gama larga de sosuri rafinate, cel mai important fiind faimosul pesto. Acesta din urma, preparat dupa o reteta traditionala din ulei de masline, busuioc, nuci de pin si maghiran, laolalta cu pecorino sau parmezan, este adaugat la o multime de feluri de mancare, de la paste la supa minestrone sau la cea de peste.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...