Ascuns intr-un golf ingust ce domina vizual coasta stancoasa si unul dintre cele mai fermecatoare si mai romantice locuri din Italia este Portofino, „perla Mediteranei”. Pe un fundal spectaculos si beneficiind de o clima agreabila pe toata durata anului, insotit de o vegetatie luxurianta, acest mic port stancos continua sa atraga artisti, poeti, celebritati din intreaga lume. Frumusetea sa este depasita doar de intimitatea strazilor sale inguste, de golfuletele sale ascunse si de un farmec incredibil.
Este locul in care va puteti bucura de o viata sociala sofisticata si de intimitatea suprema, locul in care puteti explora linia de coasta si satele sale ascunse, sa mergeti de-a lungul aleilor Muntelui Portofino pentru sa savura privelistile de la inaltime, sa vizitati noiamul de magazine si buticuri cochete sau sa degustati o cafea la una din terase si sa urmariti lumea, asa cum este ea. Aici steagurile tuturor tarilor lumii se pot vedea fluturand de pe sute de iahturi, iar petrecerile exclusiviste de la bordul lor reusesc sa anime sunetele valurilor marii in fiecare seara. Este un oras in care foarte putine s-au schimbat o data cu trecerea timpului, in special de cand conducerea orasului invecinat Genova l-a declarat monument national in 1935, solicitand o aprobare speciala pentru fiecare modificare ce se aduce structurilor si arhitecturii locale. Si este un oras in care absolut totul este simplu extraordinar!
Portofino are o istorie imbracata de mituri. Romanii au pretins ca ei au fondat localitatea si au numit-o Portus Delphini sau Portul Delfinilor, datorita numarului mare al acestor mamifere ce traiesc in Golful Tigullian. Altii spun ca a fost in posesia benedictinilor din manastirea invecinata, San Fruttuoso si de la ei a trecut in mainile genovezilor, la 1414. Oricare ar fi adevarul despre istoria sa, portul natural al Portofino a fost baza initiala navala pentru negustorii genovezi si un loc de refugiu pentru navele acestor. Vecinatatea marii a jucat un rol important in viata locuitorilor, a caror indeletnicire principala a fost pescuitul.
Pana la descoperirea sa de catre agentiile de turism germane si britanice in anii 1920, Portofino a fost un sat pescaresc, linistit. Insa tentatia veniturilor din turism nu a putut sa fie ignorata de locuitorii care, in 1950, au inceput sa treaca de la timona vaselor pescaresti la promovarea activa a frumusetilor naturale si a incredibilului farmec al acestui mic sat, pentru a atrage pe cei mai bogati si mai faimosi turisti ai lumii. Portofino a devenit destinatia turistica favorita a multor coroane regale si personalitati, de la Printesa Grace de Monaco la Richard Burton sau Liz Taylor si multe alte sute de personaje faimoase din lumea larga, in cautarea modului de viata sofisticat si al elegantei gasite doar in Portofino.
Pentru o localitate atat de mica, Portofino poate reprezenta obiectul unui adevarat studiu cultural traditional. Pozitionat de-a lungul marii, cu satul in centru, portul este cunoscut pentru traditiile sale stravechi de confectionare a mileurilor de macrame. Crosetarea acestor dantelarii fine, facuta pe vremuri de catre maicute in manastirile locale, a fost preluata de femeile regiunii de la marinarii ce reveneau din expeditiile lor cu sute de ani in urma. Este inca si acum scoli in care se poate deprinde arta prelucrarii macrameului.
La doar cativa kilometri distanta de agitatia din Piazzetta locala se gaseste o alta reprezentare a trecutului. Situat intr-un mic golf, ascuns printre stancile adiacente marii, pe plaja, se gaseste o capodopera de arhitectura medievala, Manastirea San Fruttuoso. Aceste doua lumi impart un simt al esteticului iesit din comin, incadrate intr-un peisaj de o frumusete unica. Un paradis al pacii si al unei splendori inegalabile, Portofino ramane si in contemporaneitate un loc al trecutului, unde se pot inca vedea femei practicand arta crosetarii de macrame sau actorii si actritele prezentului, artisti sositi din toate colturile lumii, scriitori, oameni de stiinta, afaceristi sau industriasi bombastici, in cautarea unui bronz de calitate sub soarele arzator si a ospitalitatii oamenilor din Portofino.
Surse imagini
- Cover: Corinespics - Pixabay | Licență Pixabay