Ghid turistic Finlanda

Moschee în Helsinki Moschee în Helsinki

Finlanda este marea surpriză a nordului Europei, o minune a naturii cu mai mulţi arbori decât oameni şi mai multe insule decât oricare altă naţiune a lumii. Cu întinderi nesfârşite de decoruri sălbatice şi peste 180.000 de lacuri la uşă, finlandezii sunt unici şi într-o armonie perfectă cu natura înconjurătoare. Chiar şi orăşenii convinşi se retrag la sfârşit de săptămână în cabanele de lemn din partea rurală a ţării, petrec o parte a verilor călduroase în mijlocul lacurilor pentru a pescui sau a se scălda sau pur şi simplu hoinăresc prin păduri pentru a culege fructe de pădure şi ciuperci, înainte de a servi un pahar de kossu, faimoasa vodcă finlandeză.

Probabil că definiţia de „Ţara Celor 1000 de Lacuri” este cumva prea rigidă şi s-ar potrivi altor state mult mai sărace în suprafeţe de apă şi nu Finlandei, un adevărat paradis din acest punct de vedere.

Cultura finlandeză a fost modelată de nesfârşitele războaie dintre Suedia şi Rusia, o poveste spusă pe larg în limbajul şi obieceiurile regiunii Karelia din Finlanda şi în regiunile suedeze Åland sau Ostrobotnia. Chiar şi limba finlandeză este într-un fel o anomalie, mai aproape de maghiară decât de oricare altă limbă. În nordul îndepărtat, Laponia este dominată de cultura Sámi, marii crescători de reni ce urmează un circuit seminomadic al vieţii de mii de ani. Cea mai importantă şi mai faimoasă contribuţie a Finlandei în cultura mondială este sauna – pe teritoriul finlandez putem găsi un număr fabulos de astfel de locaţii, peste 1.5 milioane.

În jur de 10% din Finlanda este acoperită de ape iar alte 69 de procente sunt ale pădurilor, oferind aventuri naturale deosebite pentru amatorii de trekking, iubitorii mountain bikingului, schiorilor de fond, pescarilor şi entuziaştilor de sporturi pe apă. Aproape 8.000 de kilometri pătraţi sunt organizaţi ca arii protejate în cele 35 de parcuri naţionale, oferind oportunităţi incredibile pentru a observa viaţa sălbatică a Finlandei – păsări, reni, elani sau urşi.

În vremurile moderne, finlandezii au devenit faimoşi pentru inovaţiile lor tehnologice – aceasta este ţara în care şi-a început activitatea Nokia – şi flerul lor pentru design. Realizările arhitectului Alvar Aalto şi al studioului de design Marimekko au ajuns mult mai departe de frontierele ţării. Finlandezii sunt celebri şi pentru spiritul lor de petrecăreţi, celebrat cu gust în timpul festivalurilor şi nesfârşitelor zile de vară, unde soarele d-abia că doreşte să se ascundă sub linia orizontului. În timpul iernilor cu multă zăpadă viaţa continuă în acelaşi ritm alert şi cu ajutorul pneurilor de iarna, al schiurilor şi al săniilor trase de câini.

Helsinki, capitala Finlandei, a fost fondată în 1550 şi este situată pe malurile Golfului Finic, având astfel şi statutul de port. Este faimos pentru aerul proaspăt şi curat şi pentru amestecul senzaţional între peisajele naturale deosebit de pitoreşti şi arhitectura ultramodernă. Cel mai special complex arhitectonic este grupul de clădiri în stil imperial din piaţa senatului: catedrala, sediul consiliului statal sau universitatea. Nu departe de acest loc găsim Kauppatori sau piaţa comercială a oraşului, poate cel mai viu şi mai vibrant loc din întreaga ţară. Imediat întâlnim şi palatul prezidenţial, primăria, parcul Espa (de la esplanadă) şi simbolul oraşului, o statuie de bronz numită Havis Amanda, realizată în Paris în 1906 şi mutată în Helsinki în 1908.

Turku este una dintre cele mai interesante destinaţii turistice ale Finlandei. Se pot vizita muzeele de biologie, de marină şi observatorul de pe colina Vartiovuori. Muzeele şi expoziţiile de artă de aici sunt adevăraţi magneţi pentru iubitorii de cultură şi artă sosiţi din întreaga Europă. Alte obiective turistice mai importante sunt muzeele dedicate lui Sibelius şi lui Vaino Aaltonen, castelul medieval Turku sau muzeul de artă. Lahti este, la rându-i, una din principalele atracţii ale ţării. Cele mai importante locuri de văzut sunt biserica Ristinkirkko, marea bibliotecă publică a oraşului, muzeul de istorie, cel dedicat schiului, ale artelor frumoase, precum şi biserica ortodocsă Launeen Kirkko. De un interes particular sunt parcul de sculptură Lana, cel mai mare de acest gen din Finlanda şi fântâna muzicală.

Oulu este şi el un oraş al muzeelor şi al galeriilor de artă. În centrul oraşului, la câteva minute de mers pe jos de acesta, se află muzeul de artă; putem vedea un muzeu zoologic, unul speologic şi unul dedicat electricităţii; pe insula Turkansaari găsim un fabulos muzeu în aer liber. Şi în Tampere sunt aproximativ 20 de muzee, de la cel de artă deschis în cinstea artistei Sarah Hilden, ce conţine o colecţie de artă finlandeză şi universală contemporană, la muzeul Lenin şi faimosul muzeu dedicat papuşilor şi costumelor naţionale.

Finlanda dispune de un sistem avansat de transporturi. Există o foarte bună reţea aeriană, ce furnizează zboruri domestice şi internaţionale, apele sunt foarte bine deservite de feriboturi şi autobuze pe apă iar reţeaua feroviară este şi ea una de încredere. Autocare şi diferite tipuri de alte forme de transport sunt disponibile între oraşele importante în timp ce firmele de închirieri de maşini există doar în oraşele majore. Acestea, în special capitala Helsinki, au integrate sisteme de transport în comun, precum şi metrou sau tramvaie, pentru mai bune alternative de transport între zone. Un linie specială de transport, 3T, trece prin majoritatea punctelor de interes din Helsinki.

Hotelurile sunt ceva mai scumpe în Finlanda, în special în zonele urbane, unde pot fi găsite reprezentanţe ale marilor lanţuri, majoritatea dedicate turiştilor din mediul de afaceri, interesaţi de funcţionalităţi mai degrabă decât de confort sau lux. Cazarea mai ieftină este disponibilă în forma caselor de oaspeţi sau matkakoti. Sistemul de cazare şi mic dejun funcţionează regulat, aşa cum o fac şi cabanele de vară ce închiriază cazare călătorilor atunci când nu sunt în uz. Există mai mult de 200 de locuri de camping pe întreaga suprafaţă a ţării pentru cei ce doresc o vacanţă în mijlocul naturii. Tot pentru cei mai strânşi la buzunare, există şi o mulţime de hosteluri şi pensiuni, deschise în special în perioada verii, între lunile iunie şi august.

Poate preferaţi vacanţele la soare, pe plajele nesfârşite ale Mediteranei. Poate ca adoraţi arta şi luaţi la rând muzeele Parisului sau pieţele din Roma. Totuşi, există şi o altă lume pe care merită s-o cunoaşteţi în egală măsură. Mergeţi în Finlanda pentru a experimenta oamenii, natura şi iarna. Pentru mulţi dintre noi merită cu prisosinţă. Cât de mulţumitor este să vezi mii de insule împrăştiate într-o apă neatinsă, să cunoşti oameni total diferiţi de cultura din care proveniţi, să le împărtăşiţi limba şi obiceiurile şi să faceţi o baie într-o copcă din mijlocul mării îngheţate, puteţi să spuneţi doar după ce încercaţi toate aceste lucruri. Dacă mergeţi în Finlanda pentru ele, cu siguranţă că, ulterior, vor ocupa un loc special în inimile voastre.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...