Paradisul regiunii Proventa Alpi Coasta de Azur cuprinde piscurile inzapezite ale Alpilor, ce coboara spre est pana pe malurile marii si se extind spre vest pana in bazinul Ronului, avand in centru platourile inalte brazdate de cele mai adanci canioane ale Europei, inclusiv Cheile Verdonului, recordmenul vechiului continent. Interiorul este alcatuit din lanturi montane impadurite, unde mirosul de pin, eucalipt si flori salbatice este aproape intoxicant. Zona de coasta este o serie geometrica de forme de relief in continua schimbare, de golfulete pitoresti, roci spectaculoase, istmuri inguste si formatiuni de tip fiord, asa cum sunt calanques. In Camargue, peisajul litoral isi schimba dramatic aparenta, de la accidentat la un orizont continuu, infinit, de unire a apei cu uscatul.
Mancarea de calitate si vinul sunt indubitabil atractiile cele mai autentice ale Proventei, folosind materia prima obtinuta chiar aici – masline si usturoi, asparagus si ciuperci, migdale si castane dulci, cimbru salbatic sau busuioc. Vinurile variaza de la cele seci si usoare obtinute de-a lungul coastei, la cele de esenta tare de pe valea Ronului. Asemenea minunatii si bogatii naturale nu au fost trecute cu vederea de-a lungul timpului de valurile de invadatori si vizitatori, descoperind paradisul Proventei si stralucirea Coastei de Azur, o Riviera de multe ori aglomerata, alteori izolata, care lasa de fiecare data aceeasi impresie coplesitoare.
Este o regiune vasta, a treia cea mai mare a Frantei, a carei peisaj contrastant cuprinde campurile agricole si satele din Proventa interioara, zonele montane izolate din departamentul Alpes-Maritime in est si nord, iar in sud afiseaza glamourul dezvoltarii turistice supreme, sustinuta de o infrastructura fara cusur. Capitala Rivierei este Nisa, un amestec vibrant si intrigant de influente italiene, o splendoare pastrata din Belle-Epoque, cu opere artistice de prima clasa. Orasul poate fi un punct de plecare excelent pentru a explora regiunea, oferind mancare excelenta, cazare la preturi bune si o viata de noapte animata. Nordul orasului este ocupat de poalele impadurite ale muntilor si gazda unui numar impresionant de sate ascunse si incredibil de frumoase, in timp ce estul ofera Villefranche, St Jean Cap Ferrat si Beaulieu, unde soselele la inaltime ofera cateva dintre cele mai spectaculoase experiente rutiere, in drum spre satul Eze, cocotat in varf de munte si spre micul principat Monaco.
Dincolo de toate se gaseste resortul si castelul din Roquebrune Cap Martin si fermecatoarea localitate Menton de la granita cu Italia, cu livezile sale de lamai si atmosfera sa istorica. Jumatatea de vest a Rivierei pare sa ofere cele mai bune plaje in romanticul Juan les Pins si in Cannes, centrul extravagant al filmului si al cumparaturilor de calitate. Riviera se mandreste si cu cateva atractii culturale de rasunet, precum muzeul Picasso din Antibes, casa lui Renoir din Cagnes-sur-Mers si muzeele Fernand Leger sau Maeght in Biot, respectiv St Paul de Vence. Capitala mondiala parfumului, Grasse, se afla tot aici, laolalta cu anticul Vence, ambele adapostite intre colinele din spatelele litoralului aglomerat.
La vest de stravechiul Masiv Esterel, in spatele asezarilor romane Frejus si St. Raphael, se gasesc dealurile puternic impadurite ale Massif des Maures. Aici, coasta este gazda faimoaselor Ste Maxime si St Tropez, la moda chiar si la 50 de ani dupa ce Brigit Bardot le-a pus pe harta turistica a Europei. La polul opus se afla Corniche de Maures, ce se intinde la vest, o serie de resorturi turistice intrepatrunse de plajele virgine ale Marii Mediterane. Dupa ele se afla Hyeres, un resort clasic al Coastei de Azur, cu vilele sale elegante si insula omonima, o adevarata Mecca a iubitorilor naturii. Si mai la vest, trecem prin portul natural al orasului Toulon, inspirati de zona rurala din imprejurimi si de silueta Mont Ste Victoire.
Salba stralucitoare a regiunii Proventa Alpi Coasta de Azur continua cu valea inferioara a Ronului, gazda catorva din cele mai vechi orase ale Proventei: Arles si Orange – ambele oferind cateva structuri romane de referinta, in timp ce Avignon, orasul papilor si unul dintre cele mai valoroase centre artistice ale Frantei timp de multe secole, dispune de un centru medieval pastrat aproape intact. Ronul curge de-a lungul podgoriilor Chateauneuf-du-Pape si fortificatiile impresionante ale Villeneuve-les-Avignon, inainte de a se intalni cu „marea noastra” (Mare Nostrum este Marea Mediterana in traditia veche romana), pentru a forma tinuturile mlastinoase ale litoralului, intesate de lagune pitoresti. Camargue se mandreste cu o varietate incredibila de viata salbatica, de la cai nedomesticiti la pasari flamingo.
Pornind spre interior din Marsilia descoperim regiunea Luberon, o destinatie preponderent agricola. In apropiere sunt doua manastiri superbe, Silvacane si Senanque. In spatele platoului Vaucluse se intrezareste impozantul Mont Ventoux si piscurile spectaculoase ale Dentelles de Montmirail, cu Beaumes de Venise, localitate faimoasa pentru vinurile sale dulci. La est de Luberon este inima Proventei, ale carei peisaje tipice de campuri cu levantica sunt punctate, din loc in loc, de vechi sate de piatra, ce se intind pana spre marele canion Verdon din nord. Zona adiacenta canionul este bogata in marturii arheologice ce atesta o traditie straveche, iar localitatile Riez, Valensole si Forcalquier ofera aromele exclusiviste ale Proventei rurale.
Dupa canion, dar la mica distanta de Riviera, defileele si cheile se deschid intr-un peisaj ascuns, perfect pentru ciclism si echitatie, cu localitatile fortificate Entreveaux si Colmars desenand vechea frontiera intre Franta si Savoia. O a treia localitate intarita, Sisteron, pe cursul raului Durance, marcheaza accesul spre muntii Alpi, paradisul sporturilor de iarna, cu Barcelonette, tara schiului si a zapezii.
Surse imagini
- Cover: Hans - Pixabay | Licență Pixabay