Ghid turistic Irlanda

Stâncile Moher, Irlanda Stâncile Moher, Irlanda

Ce se poate spune despre Irlanda? E o mică insulă în largul coastei vestice a Europei, la Oceanul Atlantic, de aproximativ 70.000 kmp şi 4 milioane de locuitori. Aici vedem un mare avantaj, având o densitate de locuitori atât de mică, niciodată nu ajunge să fie foarte aglomerat, deci dacă vă doriţi o vacanţă liniştită, aţi ajuns acolo unde trebuie. Din punct de vedere meteorologic nu există extreme demne de luat în considerare – temperatura medie din timpul iernii se învârte în jurul valorii de 5 grade Celsius iar cea din timpul iernii la 15 grade. Nu există nici ţânţari, şerpi sau diverse alte insecte urăcioase dar există Sfântul Patrick căruia să-i mulţumiţi. Vânturile cele mai important bat dinspre ocean, ceea ce înseamnă că Irlanda primeşte o cantitate suficientă de ploaie.

Acesta este micul nostru ghid turistic Irlanda, ce se referă la statul cu același nume ca și insula pe care o ocupă împreună cu Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii. Consultați pagina dedicată Irlandei de Nord pentru mai multe detalii despre statul britanic.

Irlandezii sunt foarte mândri de mica lor insulă verde, ce se luptă acum să supravieţuiască zonei euro, laolaltă cu alţi parteneri tradiţionali europeni şi restul lumii. Dar au o istorie lungă, dinaintea egiptenilor, marcată de rezistenţă şi optimism. Preferă să vadă paharul de Guinness mai degrabă jumătate plin decât jumătate gol. Sunt sociabili, maleabili şi relativ relaxaţi iar de vreme ce standardele de cazare şi mâncare sunt satisfăcătoare, încă nu stau foarte bine cu păstrarea timpului, fiind pe fusul orar al localităţii Greenwich. Sistemul de transport public din afara oraşelor este menţinut de la minim spre absent dar să închiriezi o maşină în ziua de azi nu este cea mai dificilă problemă.

Irlanda este una din destinaţiile turistice singulare ale lumii, o ţară plină de energie, faimoasă pe de-a-ntregul mai degrabă decât pentru fiecare dintre atracţiile sale în parte. Peisajele găsite aici sunt sălbatice, extraordinare. Oraşele sunt extrem de vibrante şi aşa sunt şi oamenii. Istoria antică şi contemporană a ţării este înţesată de poveşti eroice, mai mult sau mai puţin violente. Toate acestea, puse la un loc, definesc caracterul irlandez, o combinaţie aproape mistică între benevolenţa şi inteligenţa locuitorilor adăugate la satirele semi-ameţite din baruri, un motiv întemeiat pentru care puburile irlandeze se pot găsi acum în toată lumea.

De cele mai multe ori vizitatorii se hotărăsc cu greu de unde să-şi înceapă excursiile în Irlanda. Încântătorul oraş Dublin este cel mai natural dintre punctele de plecare, chiar dacă arhitectura şi şarmul de oraş riveran este doar o parte din ansamblul de oferte al întregii ţări. Spiritul realistic al naţiunii de astăzi poate fi subiect de discuţii, fiind la fel de probabil de găsit în satul Connemara precum este pe una din străzile localităţii Cork. Indiferent de concluzie, căutându-vă o ţintă nu poate fi decât cel mai îmbucurător lucru.

Se spune frecvent că există două Irlande. În ciuda exploziei economice, Irlanda secolului XXI este o destinaţie modernă, plină de creativitate şi adepta recunoscută a gândirii corporatiste, cosmopolite. În acelaşi timp, ţara rămâne ancorată în tradiţii, marcată de umor şi primitoare. Cu toate acestea în minte, poate că nu este o surpriză că Irlanda captează atât de multe interese. Cei în căutare de drumeţii cu părul în vânt, de relicte celtice şi de puburi pline de poveşti vor fi satisfăcuţi în aceeaşi măsură în care sunt amatorii de mâncare bună sau hoteluri confortabile. Irlanda este relativ mică dar impactul cultural pe care l-a transmis unei lumi întregi nu poate fi deloc ignorat şi continuă să conteze la scală largă. Iar acest aspect nu se datorează unei noţiuni romantice despre cum a fost în trecut, ci pentru că fabrică personalitate.

Regiunea de sud-vest a fost gazda distracţiilor din era victoriană, o escapadă ideală pentru londonezi. Plajele de nisip alb punctează coasta iar prăpăstiile abrupte se revarsă ingenuu în Oceanul Atlantic. Satele pescăreşti învechite se grămădesc împreună într-o îmbrăţişare protectoare a golfurilor şi a insulelor. Ţinutul Kerry nu oferă doar peisaje care-ţi taie respiraţia, ci şi un număr fabulos de situri arheologice celtice. Puteţi să descoperiţi oare Irlanda doar vizitând ţinutul (comitatul) Cork? Acum şi aici trebuie să vă avertizăm: mulţi turişti au fost tentaţi să se stabilească definitiv aici! West Cork este un paradis pentru artişti, scriitori şi actori care s-au îndrăgostit de panoramele spectaculoase şi viaţa relaxată de aici. Revenind la Kerry, Kenmare dispune de unul din cele mai bune spa-uri din Irlanda. Killarney este un obiectiv turistic obligatoriu pentru cei care merg în Irlanda pentru prima dată. Ring of Kerry (inelul lui Kerry), Blarney Stone (stânca lui Blarney) şi cel mai irlandez sat cu putinţă, Dingle, se află toate aici, în sudul Irlandei.

Dublin probabil că se poate vizita cel mai bine pe jos, aşa cum se întâmplă cu majoritatea oraşelor glorioase ale lumii. Are o personalitate unică între oraşele importante europene şi o vitalitate deosebită. Reînnoirea artistică şi arhitecturală a creat un indice şi mai puternic de energie. Istoria sa curge încă de-a lungul străzilor înguste şi şuieră prin întrările caselor. Parcurile Dublinului, sculpturile, monumentele, cultura, literatura şi contribuţia artistică, afacerile şi ştiinţa sunt subevaluate şi subapreciate. Iar frumuseţea naturală capitalei este una fără egal, prinsă între mare, munţi şi cursurile de apă.

În timp ce-l exploraţi pe jos, urmaţi strada O’Connell şi vizitaţi teatrul Abbey, fondat de către marele Yeats, pentru a afla noutăţile în materie de muzică şi tradiţional. Vizitaţi colegiul Trinity pentru a vedea Book of Kells. Rătăciţi pe strada Grafton, prin muzeul naţional ce conţine mii de ani de istorie irlandeză şi relaxaţi-vă în minunatul parc St. Stephen’s Green.

Vacanţele în Irlanda vă vor duce paşii şi în partea de vest a ţării, ce cuprinde remarcabilul port Galway, locuit neîncetat timp de 5.000 de ani. Este şi recipientul insulelor Aran, parte actuală a peisajului carstic Burren, pe măsură ce înaintează spre mare şi formează aceste insule. Insulele Aran sunt cu adevărat tradiţionale – aceasta va fi concluzia după ce vedeţi filmele cu pescarii prietenoşi sau agricultorii modeşti. Viaţa aici nu a fost niciodată uşoară dar este puternic influenţată de legăturile familiale şi credinţe magice. Nici acum nu este mai uşoară, dar rămâne la fel de importantă pentru istoria Irlandei.

Comitatul Galway are două feţe. Aproape jumătate din ţară vorbeşte gaelică ca limbă maternă, laolaltă cu engleza. Oraşul în sine este unul vibrant, cu muzică, shopping şi festivaluri, situat între apele calme ale lacului Roscommon şi izolatele insule Aran. Count Clare vă oferă muzică irlandeză tradiţională şi fantasticele Cliffs of Moher. Connemara este un paradis pentru iubitorii naturii sălbatice, cu munţi, lacuri şi cursuri de apă absolut superbe.

Doriţi să cunoasteţi regiunea cu cea mai călduroasă climă din Irlanda? Mergeţi înspre sud-est, pentru a descoperit „Irlanda adevărată”. Colinele şerpuitoare binecuvântează aceste ţinuturi iar fermele agricole idilice completează spaţiul rămas. Castele medievale şi conacele se găsesc aproape unele de celelalte, şoptindu-şi istoria călătorilor de ocazie. Mergeţi şi exploraţi munţii sălbatici şi plajele cu nisip fin ce se întind de-a lungul a kilometri întregi de la Wexford până la Dublin. Dacă sunteţi în căutare de oraşe medievale, viaţă sălbatică sau localităţi demodate de la marginea insulei, sud-estul este locul potrivit.

Fie că este vorba despre celebrele puburi irlandeze, fie că admiraţi viaţa şi tradiţiile acestei ţări cu personalitate, că vă doriţi câteva nopţi zgomotoase într-unul din cluburile din Dublin sau că doriţi să descoperiţi vestigiile magnificilor celţi, Irlanda vă aşteaptă cu un surplus din toate. Pentru că în Irlanda excesul este tolerat.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...