Ghid turistic Irlanda de Nord

Castelul Carrickfergus Castelul Carrickfergus

Parte în mod oficial al Regatului Unit al Marii Britanii, Irlanda de Nord este un colţ al Europei ce reuşeşte să strângă un număr impresionant de turişti în ultimii 10-15 ani, după o perioadă de conflicte ce i-au ţinut pe aceştia departe de realele frumuseţi naturale ale locului, de tradiţiile de sute de ani ale locuitorilor şi de spiritul lor de învingători. Fie că este vorba despre Sfântul Patrick sau moştenirea creştină a ţării, despre RMS Titanic sau oraşele sale istorice – există întotdeauna ceva de văzut sau de făcut pentru toată lumea. Traseul dedicat sfântului vă permite să urmaţi paşii acestuia şi să învăţaţi despre moştenirea culturală şi spirituală pe care a lăsat-o în urmă. Belfastul este un impresionant oraş industrial şi nu ne referim doar la construcţia de vapoare. Apoi Londonderry, cunoscut şi ca Derry, este un oraş cu o istorie ce se întinde 1.400 de ani în urmă, ce se mândreşte cu ziduri defensive vechi de 400 de ani, dintre cele mai bine conservate din Europa. 

Irlanda de Nord este gazda unor personalităţi importante, precum câştigători ai premiului Nobel şi a regizorilor, actorilor şi scriitorilor de succes. Un tur al comitatului Heaney vă dă posibilitatea să vizitaţi Magherafelt şi să aruncaţi o privire asupra peisajelor ce l-au inspirat pe renumitul Seamus Heaney.

Irlandezii, atât cei din nord, cât și cei din țara cu care împart insula, Irlanda, nu se tem de puţină ploaie – este ceea ce le face grădinile să crească şi să înflorească – şi dispun de o multitudine de locaţii verzi din care puteţi alege. Există grădini de dimensiuni considerabile, parcuri şi chiar grădini japoneze. Noul Antrium Garden Trail include atât o gamă de grădini publice cât şi câteva din patrimoniul privat. Este, de asemenea, o destinaţie pentru iubitorii de mâncare şi băutură de calitate – de la restaurantele situate pe malul mării, de-a lungul Causeway Coastal Route, de la cele dedicate fructelor de mare de la picioarele munţilor Mourne, la locaţiile contemporane din centrele oraşelor şi puburile din zonele rurale. Calitatea şi autenticitatea produselor locale este de netăgăduit, primind un număr mare de distincţii internaţionale.

Iubiţi muzica? Verificaţi atunci scena artistică muzicală a Irlandei de Nord, una vibrantă, captivantă şi de ultimă oră. Sesiunile muzicale tradiţionale din puburi, superstaruri mondiale în concert sau marile festivaluri organizate în aer liber, în mijlocul unor decoruri de excepţie – toate pot fi văzute în Irlanda de Nord. Veţi fi martorii tradiţiei muzicale ce a reuşit să atragă organizarea premiilor EMA ale cunosctului canal de muzică MTV.

Votat drept una din destinaţiile de top ale anului 2012, Belfast este cu adevărat un oraş renăscut. Veniţi să experimentaţi aici energia locului în care a fost construit Titanic. Oraşul poate fi împărţit în două sectoare, fiecare cu propriile poveşti. Vaporul ce se identifică cu Belfastul este Titanicul iar ambarcaţiunea gigantică la vremea construirii sale de către White Star dă numele unuia dintre cartiere. 2012 a însemnat deschiderea centrului de vizitatori dedicat celebrului vas de croazieră, situat chiar lângă şantierul în care a fost realizat. SS Nomadic a fost unul din vaporaşele ce ajutau la îmbarcarea pasagerilor pe Titanic şi restaurarea lui din toamna lui 2012 permite acum turiştilor să afle noi amănunte legate de faimosul vapor.

Sufletul cultural al oraşului, Cathedral Quarter (cartierul catedralei) este cel mai vechi cartier şi este situat în jurul catedralei Saint Anne, o zonă de străduţe pavate, puburi istorice şi restaurante superbe. Admiraţi Albert Memorial Clock, răspunsul Belfastului la turnul înclinat din Pisa. Istoria oraşului se poate vedea peste tot, de la arhitectura clădirilor magnifice, precum somptuosul sediu al primăriei, construit din profitul adus de uzinele de gaz, la alte bijuterii publice, precum Grand Opera House, Ulster Hall sau Crown Bar.

Gaeltacht Quarter este o altă zonă în care limba irlandeză şi cultura Irlandei de nord au înflorit încă din anii 1960. Se mândreşte cu alte realizări artistice de diferite tipuri – gazda unora dintre cele mai frumoase picturi murale, listate între cele mai bune atracţii turistice din Marea Britanie de către ziarul Independent. Cu atât de multe atracţii noi, reprezentative, evenimente şi festivaluri, căldură şi ospitalitate ca nicăieri altundeva, Belfastul este o destinaţie obligatorie.

Causeway Coastal Route este votat în primele cinci trasee rutiere ale lumii şi când veţi conduce de-a lungul ei, veţi înţelege de ce. Este o tapiserie în veşnică schimbare a unui scenariu colorat dispus de-a lungul unei linii de coastă spectaculoase, locul perfect pentru o excursie odihnitoare. Opriţi-vă în parcul Longshore din Newtownabbey pentru a admira panoramele splendide ale lacului Belfast Lough. Vizitaţi Carrickfergus, locul în care poetul Louis MacNeice şi-a petrecut mare parte a copilăriei. Urmaţi drumul de coasta spre Larne, poarta de intrare spre cele nouă văi din Antrim; Glenadm, locul în care se pot vedea castelul Glenarm şi Walled Garden, cele mai vechi grădini irlandeze, datând din secolul al XVIII-lea, Glencoy, Glenariff, Glenballymon, Glencorp, Glenaan, Glendun, Glenshesk şi Glentaisie.

Glenariff Forest Parc se află în inima văilor (Glens) din Antrim. Dispus în forma clasică a literei U, oferă o gamă variată de trasee perfect pentru plimbări îndelungate în acest peisaj de vis. Faceţi un ocol şi vedeţi Torr Head, cu panoramele spre Mull of Kintyre. Multe dintre familiile din această zonă au nume scoţiene. Acest amestec de culturi a făcut ca acest loc să fie denumit „a place apart” („un loc aparte”). Insula Rathlin, cu farurile sale strălucitoare şi fundalul deosebit se găseşte la doar 10 kilometri de coastă şi se poate vizita la bordul unui feribot din Ballycastle.

Dacă sunteţi amatori de golf, faceţi o vizită în Royal Portrush, locul perfect pentru a vă încheia ziua, înainte de a continua să conduceţi de-a lungul Causeway Coastal Route spre vest, în direcţia Londonderry, luând în considerare opriri la templul Mussenden şi la Castlerock pentru a vedea Downhill Demesne. Londonderry, cunoscut şi sub numele de Derry, este un oraş străvechi dar totuşi la zi cu modernismul, numit oraş al culturii în Marea Britanie în 2013. Bogăţia culturală şi arhitecturală este reflectată în cele trei nume ale sale: Derry, de la vechiul cuvânt irlandez Doire, cu referire la dumbrava de stejari unde Saint Columba a fondat o mănăstire în anul 546 e.n.; Londonderry, numele dat în secolul al XVII-lea, în timpul plantaţiei din Ulster; iar în interior veţi dscoperi „The Walled City”, unul dintre cele mai bine păstrate locuri medievale, înconjurat de ziduri defensive.

Construite pentru a apăra plantaţia de prădătorii sosiţi de pe suprafaţa întregii insule Irlanda, zidurile au fost completate în 1618. Şi-au dovedit utilitatea în timpul asediului din Derry, dintre 1688-1689, când 13 dintre ucenici au reuşit să închidă porţile şi să izoleze astfel oraşul împotriva forţelor iacobine ale regelui James. Garnizoana protestantă a rezistat timp de luni de zile în condiţii extrem de grele şi au reuşit să respingă atacul în momentul în care trei vapoare cu resurse şi mâncare, Mountjoy, Phoenix şi Jerusalem, au acostat pe râul Foyle.

Marile comitate rurale Tyrone şi Londonderry sunt dominate de pajiştile de pe pantele Munţilor Sperrin, cel mai mare lanţ montan al Irlandei de Nord, dar şi cel mai puţin explorat. În această zonă de o frumuseţe naturală remarcabilă vă aflaţi în afara traseelor turistice obişnuite, unde nu veţi întâlni picior de om pe distanţe de kilometri întregi. Ritmul de viaţă este mai încet aici, deci relaxaţi-vă şi lasăţi regiunea să se descopere în faţa ochilor voştri. Cei 25 de kilometri ai văii Glenelly, priviţi în mod obişnuit ca cei mai romantici şi mai spectaculoşi ai Irlandei de Nord, au un caracter ascuns, aproape secret.

Toate aceste minunăţii sunt îngrămădite efectiv în nordul insulei Irlanda. Între atracţiile notabile din partea de sud a ţinutului, putem să menţionăm cele două lacuri gemene Lough Erne, superior şi inferior (Upper şi Lower), ce acoperă două treimi din comitatul Fermanagh. Tot în această zonă întâlnim şi cea mai importantă clădire a Ulsterului, Florence Court, notabilă pentru mobila irlandeză tradiţională şi motivele rococo.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...