Ghid turistic Islanda

Canion în Islanda Canion în Islanda

Sunt puţine locuri pe pământ unde mama natură a lucrat atât de mult precum Islanda. Aceasta este o ţară unde gurile de aerisire ale pământului explodează pentru a forma gheizere, unde vulcanii adormiţi pot respira violent în orice secundă, unde cascadele ţâşnesc din gheţarii liniştiţi şi unde două plăci tectonice colosale, cea nord-americană şi cea eurasiatică se îndepărtează în mod constant una de cealaltă.

Este un nivel de activitate pe care-l poate egala doar populaţia islandeză în timpul nopţilor în care cel mai mare oraş şi capitală a ţării, Reykjavík, izbucneşte exuberant pentru a celebra strălucirea celui mai uimitor spectacol de lumini de pe planetă, aurora boreală. Poate că este doar celebrarea împrejurimilor glorioase sau poate că este doar o aducere aminte adresată lumii întregi că această insulă izolată nu poate fi ignorată. Asemenea spectacole grandioase se pot admira la preţuri pe măsură, aspect care a ţinut turiştii departe de Islanda o lungă perioadă de timp. Dar acest aspect este pe cale să se schimbe şi niciodată nu a fost mai potrivit pentru a o vizita ţara ce oferă înţelesuri nemaivăzute tuturor superlativelor existente.

Islanda este diferită faţă de celelalte naţii ale lumii. Această ţară montană, situată în mijlocul Oceanului Atlantic, între Groenlanda şi Norvegia, este a doua ca mărime a Europei şi gardianul de vest al vechiului continent, populată doar în procent de 20%, cu zone largi necălcate de piciorul omului în regiunile centrale şi de nord-vest.

Turiştii trebuie să fie pregătiţi pentru schimbările rapide în starea vremii, pentru a-şi putea schimba hainele în funcţie de aceasta. Este mai bine să fiţi obişnuiţi cu sistemul de şosele al ţării, mai ales cele din zonele populate mai puţin. Natura de aici este una sălbatică prin definiţie şi există mai multe pericole de luat în seamă decât în oricare altă destinaţie turistică europeană – furtuni de zăpadă, vânturi de puterea uraganelor, formaţiunile de lavă şi vegetaţia înşelătoare, râuri netraversate de niciun pod, gheţari împânziţi de crevase adânci, vulcani, arii extinse de izvoare geotermale şi mări nemiloase. Fără Curentul Golfului, întreaga ţară ar fi fost acoperită de un strat gros de gheaţă. Temperaturile celor mai călduroase luni din an sunt în jur de 12 grade Celsius şi cele mai joase ating punctul îngheţului.

Islandezii sunt oameni prietenoşi iar politeţea este privită aici ca o regulă de bază. Sunt foarte săritori, bine educaţi şi vorbesc cel puţin o limbă de circulaţie internaţională. Sunt mai puţin dependenţi de surse externe de hrană atunci când vine vorba despre o invitaţie la cină sau la prânz. Majoritatea alimentelor, deşi bazate pe materiile prime de import pe care le procură de la magazinele de pe insulă, se gătesc în casă, alături de familie, în căldura şi confortul generat de energia termică obţinută natural. Islandezii pot fi consideraţi timizi însă mândri. Pentru că nu sunt familiarizaţi cu niciun fel de distincţie de clasă socială, se comportă cu toţii ca nişte aristocraţi.

Islanda se mândreşte cu aproximativ 100 de muzee. Ele sunt localizate pe toată suprafaţa ţării, atât în zonele urbane, cât şi în cele rurale. Câteva dintre ele sunt muzee tradiţionale, având la bază artefacte şi descoperiri arheologice locale, altele prezintă istorie naturală şi opere de artă.

Reykjavík este principala destinaţie pentru majoritatea turiştilor. Această capitală modernă este inundată de cafenele înfloritoare, cluburi prietenoase şi un centru vechi multicolor, compus din câteva grupuri de case din lemn. Este mai degrabă un sat gigantic decât un oraş mic. Cu toate acestea, este considerat ca una dintre cele mai elegante capitale din lume, urmare a obsesiei islandezilor pentru design, tehnologie şi arhitectură. Reykjavík rămâne unul dintre cele mai scumpe destinaţie turistică a lumii, chiar dacă în ultima vreme lucrurile s-au mai schimbat.

O altă atracţie extraordinară este Laguna Albastră, cea mai faimoasă piscină cu ape geotermale din insulă. Poate fi puţin aglomerată pe alocuri şi ceva mai scumpă decât sunteţi obişnuiţi dar rămâne o experienţă fantastică. Această uriaşă piscină cu apă geotermală puternic mineralizată se alimentează din izvoarele din imediata vecinătate. Adăugaţi la imaginea aceasta coloanele argintii ale staţiei de distribuţie a apei, norii de aburi ce ies din apa aparent clocotită şi oamenii acoperiţi de straturi groase de noroi şi veţi crede că aţi aterizat în zona crepusculară – într-un sens pozitiv. Cele mai faimoase cascade se găsesc la Gullfoss (Cascada Aurie). Apa cade de la 35 de metri înălţime într-un canion cu pereţi verticali înalţi formând în zilele mai insorite un perete de mici stropi de apă în culorile curcubeului. Este un adevărat spectacol al naturii, premiul pe care-l veţi obţine dacă îndrăzniţi să vă căţăraţi până acolo.

Nu putem omite parcul naţional Thingvellir, locul în care s-a alcătuit cel mai longeviv parlament al lumii, inclus acum pe lista de obiective protejate UNESCO. Sub terenul accidentat se dau luptele grele pentru supremaţie, între plăcile tectonice ale lumii. Spectaculos, nu?

Islanda este cea mai tânără ţară a Europei din punct de vedere geologic. Este şi ultima dintre toate ţările Europei pe care omul a pus vreodată piciorul. De-a lungul şi de-a latul acestei insule miraculoase veţi descoperi cele mai puternice contraste ale planetei, locul în care mama natură îşi face de cap haotic dar menţine o balanţă paradoxală între foc şi gheaţă. Mergeţi în Islanda pentru aventura vieţii voastre!

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...