Muzeul de Arheologie din Istanbul (sau Arkeoloji Müzesi, in limba turca) este gazduit de trei dintre cladirile situate in prima incinta a Palatului Topkapi si include Muzeul Orientului Antic. Muzeul are o colectie excelenta de artefacte greco-romane, inclusiv descoperiri arheologice din Efes si Troia. Gazduieste peste un milion de obiecte istorice, cele mai interesante fiind sarcofagele din secolul IV i.Hr.. Totusi, muzeul exceleaza in prezentarea cronologica a artefactelor locale, punand in lumina in primul rand originea si istoria orasului Istanbul.
Langa intrare este o statuie a unui leu, o unica piesa salvata din ruinele Mausoleului Halicarnas, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, acum distrus. La etajul superior al cladirii sunt lucrari mici in piatra, oale si tigai, statui mici de teracota, 800.000 de monede otomane, sigilii, decoratiuni, medalii si o biblioteca cu 70.000 de carti. In salile din partea stanga gasim o colectie de sarcofage descoperite la Sidon (Siria antica), reprezentand stiluri arhitecturale diverse, influentate de culturile externe din Egipt, Fenicia si Licia. Cel mai faimos dintre acestea este sarcofagul lui Alexandru, acoperit cu sculpturi uimitoare, reprezentand bataliile la care a luat parte Alexandru cel Mare si evenimente din viata sa. Sarcofagul a fost descoperit in 1887 si se credea, la un moment dat, ca apartine imparatului insusi (era de fapt regele sidonian Abdalonymos). Gasit in necropolele de la Sidon in Siria, „sarcofagul femeilor care plang”, prezinta 18 panouri sculptate detaliat, reprezentand femei in stari extreme de doliu.
La nivelul mezanin se gaseste expozitia „Istanbul de-a lungul vremii”, o expozitie bogata si bine prezentata, care i-a adus muzeului, in 1993, premiul „Council of Europe Museum Award”. Pentru a dezvolta noi perspective asupra orasului, curatorii muzeului au furnizat harti, planuri si desene, toate cu menirea de a ilustra descoperirile arheologice, expuse tematic si care variaza de la artefactele preistorice gasite in vestul orasului Istanbul, pana la lucrari de arta bizantina din secolul al XV-lea. Este afisat capul de sarpe recuperat din fostul hipodrom, precum si clopotul din secolul al XIV-lea, care apartinea Turnului Galata. Cele doua nivele superioare gazduiesc expozitia cu tematica Troia si expun evolutia Anatoliei de-a lungul secolelor, precum si sculpturi din Cipru, Siria si Palestina.
Proaspatul renovat Muzeu al Orientului Antic este deosebit de bogat in colectii de artefacte datand de la cele mai vechi civilizatii din Anatolia, Mesopotamia, Egipt si intreaga regiune araba. Turul incepe cu divinitati si idoli din perioada pre-islamica, recuperate din templul Al-Ula, impreuna cu alte artefacte prezentand scrieri vechi din limba aramaica si o mica colectie de antichitati egiptene. Descoperit in regiunea Mesopotamiei si expus aici este obeliscul lui Adad Nirari III, incriptionat cu litere cuneiforme. De o importanta particulara este seria de panouri de mozaic colorat, cu reliefuri de animale, tauri si dragoni cu capete de sarpe, aduse in muzeu de la Poarta Ishtar, construita de Nabucodonosor, regele Babilonului.
Neavand nimic mai nou de secolul I d.Hr., cam tot ce se gaseste aici are o semnificatie enorma. Doua dintre cele mai importante elemente sunt fragmente din Sfinxul adus de la Poarta Yarkapi din Hatusa si una dintre cele trei tablete ale Tratatului de la Kadesh, cel mai vechi cunoscut tratat de pace din lume, semnat intre Ramses al II-lea si hititi, in secolul al XIII-lea i.Hr., inscriptionate in limba akkadiana, limba internationala in acea perioada (O alta tableta poate fi vazuta la Muzeul de Stat in Berlin).
Detalii obiectiv turistic
- Adresa
Palatul Topkapi, Parcul Gülhane, Istanbul
- Transport
cu tramvaiul pana la statia Gülhane
- Telefon+90.212.520.7740
- Website
- Orar
marti – duminica / 09:00 – 17:00
- Tarif
8$ / persoana, pentru toate cele 3 cladiri
Surse imagini