Stadionul Wembley

Arena stadionului Wembley Arena stadionului Wembley

Detalii Londra

Noul stadion Wembley din Londra este, dupa Camp Nou din Barcelona, al doilea cel mai mare stadion al Europei si gazda echipei nationale a Angliei. Gazduieste, de asemenea, finalele Cupei Ligii, FA Cup si Community Shield. Stationul Wembley are o capacitate de 90.000 de locuri.

Stadionul Wembley a inlocuit vechiul stadion cu acelasi nume, construit in 1923 si gazda multor meciuri memorabile, considerat „casa fotbalului” mondial. Noul stadion va trebui sa se ridice la standardele impuse de vechea arena, o reputatie greu de egalat. Originalul Wembley a fost demolat in 2003, dupa care a inceput constructia noului stadion. Dupa cateva intarzieri, amanand inaugurarea acestuia cu 2 ani, Wembley a fost finalizat in 2007.

Stadionul Wembley se deschide in mod oficial pe 19 mai 2007, gazduind finala FA Cup intre Chelsea si Manchester United (scor 1 – 0). Inainte de acest meci de o importanta majora pentru fotbalul britanic, cateva alte meciuri oficiale si amicale au avut loc aici, incepand cu meciul amical dintre Anglia si Italia pentru fotbalisti sub 21 de ani. Stadionul a fost proiectat de catre firmele Foster & Partner si Popoulos, iar costurile sale sunt estimate la 757 milioane de lire sterline. Cea mai reprezentativa caracateristica a arenei este arcada inalta de 133 de metri care, impreuna cu intinderea de 315 metri, este cea mai lunga structura de acoperis din lume. Recordurile continua cu acoperisul retractabil inalt de 52 de metri. Chiar daca acoperisul nu acopera in intregime terenul de joc, reuseste sa fereasca de ploaie absolut toate locurile din tribune, Wembley are cel mai mare acoperis din lume. Wembley a gazduit finala Ligii Campionilor din 2011 dintre Barcelona si Manchester Unitet (scor 3 – 1) si este desemnat gazda finalei din 2013, la a 150-a aniversare a Federatiei Engleze de Fotbal.

Cum ajungem la Stadionul Wembley

Stadionul Wembley este situat in partea de nord-vest a orasului Londra, la aproximativ 10 km de statia Paddington, 11 km de statia Marylebone si 12 km de statiile Kings Cross St. pancras si Euston. Stadionul este deservit de trenuri venind dinspre statia Marylebone. Calatoria spre Wembley dureaza aproximativ 8 minute. Statia de metrou Wembley Park se gaseste la 5 minute de mers pe jos de la stadion si se afla pe liniile de metrou Metropolitan si Jubilee. Ambele linii conecteaza arena de centrul orasului Londra, linia Metropolitan avand ceva mai putine opriri. Stadionul este, de asemenea, la 10 – 15 minute de mers pe jos de statia de metrou Wembley Central, aflata pe liniile de metrou Bakerloo, servind si metroul supraterestru (Overground).

Alternativ, se poate ajunge la stadionul Wembley prin liniile de autobuz 18, 83, 92 si 224, conectand-ul cu alte destinatii locale, precum si cu alte parti ale orasului. Este recomandat sa nu mergeti cu masina in ziua meciului, decat daca nu cumva ati rezervat un loc de parcare din timp. In zilele in care nu sunt meciuri, stadionul poate fi accesat prin intermediul A406, care se conecteaza cu M1, putin mai la nord. Iesirile de pe A406 spre stadion sunt marcate corespunzator. Din partea centrala a Londrei, stadionul se poate accesa conducand pe Harrow Road (A404) in directia nord-vest. Harrow Road se desparte de A40 in apropierea statiei Paddington. La gara Wembley intoarceti la dreapta pe Wembley Hill Road pentru a ajunge la stadion (urmati semnele).

Tururi de stadion

Stadionul Wembley fera cateva tururi interioare, care includ vestiarele, camera dedicata presei, faimosul tunel care conduce jucatorii pe iarba si boxa regala. Turul dureaza aproximativ 75 de minute si este oferit in fiecare zi a saptamanii intre 10:00 si 16:00, la o ora distanta de cele mai multe ori. Sunt zile in care, in functie de numarul de vizitatori, se pot organiza si mai des. Nu este disponibil in zilele cu meciuri si in cateva dintre sarbatorile legale importante.

Sunt disponibile si plimbari in cadrul stadionului, in functie de disponibilitati. Biletele pot fi rezervate online sau sunand la numarul de telefon +44(0)844.800.2755. Turul complet costa 15 lire sterline.

Pentru mai multe informatii privind rezervarea de bilete pentru a vizita Stadionul Wembley din Londra, puteti trimite un e-mail la: tours (at) wembleystadium.com.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  Engineers Way, Wembley HA9 OTF

 • Transport

  cu metroul, liniile Metropolitan și Jubilee, stația Wembley Park.

 • Telefon
  +44 844 980 8001
 • Website
 • Orar

  verificați website pentru informații

 • Tarif

  adult – 16 £;
  copil 5 – 16 ani – 9 £;
  seniori (peste 60 de ani) – 9 £;
  copii sub 5 ani – gratuit.

Etichete:

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...