Restaurant Çiya Sofrası

25 Apr 2014
Categorii restaurant: MediteraneanTurcesc

Çiya Kebap a fost infiintat in 1987 in Kadýköy, ca un restaurant modest care servea kebap, lahmacun si pide. Fondatorul Çiya, Musa Daðdeviren, s-a nascut in 1960 la Nizip, in Gaziantep, Turcia. Si-a inceput cariera profesionala ca specialist in brutarie. Intre 1987 si 1998 lucreaza el insusi ca si bucatar, invatand de la bucatari experti in kebap si lahmacun. Meseria de brutar a venit ca o mostenire din partea familiei mamei sale, bunicul din partea mamei fiind considerat un maestru brutar al vremii sale. Cand Musa Daðdeviren s-a hotarat sa-si deschida propria afacere in 1987, nu s-a gandit doar la un restaurant obisnuit, unde sa se serveasca traditionalele kebap, lahmacun si pide, ci sa dezvolte o bucatarie experimentala, in care sa ofere mancare traditionala anatoliana, a carei culturi incepuse sa se piarda in fata provocarilor restaurantelor de tip fast-food.

Porning pe acest drum spre succes, lung si complicat, in ciuda tuturor problemelor inerente, proprietarul nu renunta la principiile sale de a pune calitatea inaintea banilor, manat de conceptul "respectul pe care il ai pentru jobul tau este respectul pe care il porti pentru tine insuti". Beneficiind de numeroasele cunostinte in materie de kebap, restaurantul Ciya oferea in jur de 50 de sortimente de kebap, la care se adauga alte 50 de-a lungul timpului, pe masura ce se descopereau alte retete traditionale anatoliene. Dupa succesul acestei noi filozofii, in 1998 se deschide un alt restaurant, numit Ciya Sofrasi, pe aceeasi strada cu primul. Ciya Sofrasi indroduce un nou concept, de "bucatarie a culturii" si au fost aduse vechi retete si preparate mai putin cunoscute, din aceeasi sfera traditionala.

Chiar daca Ciya Sofrasi se auto-intituleaza restaurant mediteranean, este de fapt o reflectie a unei mai largi suprafete geografice, din Anatolia pana in Mesopotamia o varietate de culturi culinare a popoarelor care au ocupat aceste teritorii. Astfel, aici se gatesc preparate azere, georgiene, turcesti, arabesti, armene, otomane, siriene si evreiesti, retetele fiind in conformitate cu obiceiurile si ingredientele originale. In octombrie 2001, la trei ani dupa deschiderea celui de-al doilea restaurant, se deschide Ciya Kebap II, monetizand astfel experienta acumulata din primele doua. Toate cele trei restaurante se gasesc pe aceeasi strada, la 20 de metri unul e celalalt.