Stamford Bridge

Stadionul Stamford Bridge Stadionul Stamford Bridge

Detalii Londra

Stamford Bridge este unul dintre cele mai vechi stadioane ale Angliei si gazda echipei de fotbal Chelsea FC. Are o capacitate actuala de 41.837 locuri.

Stadionul a fost deschis in mod oficial pe 28 aprilie 1877, dar a fost folosit in prima instanta, in primii sai 28 de ani, ca loc de desfasurare pentru intrecerile atletice. Dupa o reconsolidare majora care are loc la inceputul secolului XX, stadionul a fost oferit echipei de fotbal Fulham FC dar, dupa ce acestia refuza oferta, nou formata Chelsea FC il ia in primire. Stadionul initial era format dintr-o tribuna principala intr-o latura si 3 alte grupuri de tribune in celelalte 3 laturi. Estimativ, stadionul putea gazdui un maxim de 100.000 de spectatori. Odata cu construirea in 1930 a Shed End, tribuna din spatele uneia dintre porti si a portiunii denumite North Stand, o sectiune unde se putea sta jos pe banci, au fost facute si alte imbunatatiri ale stadionului Stamford Bridge, clubul inregistrand cea mai mare audienta, de 82.905 spectatori, la un meci cu Arsenal Londra.

In anii 1960 – 1970, au fost complet reconstruite tribunele din partea de vest si de est iar numarul de locuri pe banca a crescut simtitor. Constructia tribunelor din partea de est a reprezentat un efort enorm din partea clubului, acesta ajungand aproape de faliment. Ca o consecinta a acestei actiuni de modernizare, stadionul a trebuit sa fie vandut unui grup de dezvoltatori, pentru ca Chelsea sa-si poata plati datoriile, clubul fiind fortat sa paraseasca stadionul si sa imparta terenul cu Fulham sau Queens Park Rangers. Dupa o lunga perioada petrecuta prin tribunale, avocatii clubul reusesc sa recapete proprietatea asupra stadionului in 1992. Totusi, in timpul in care acestia au fost evacuati, nu a mai fost facuta nicio imbunatatire.

In 1994, clubul incepe un proces de renovare grandios, care va duce la reconstruirea din temelii a 3 din cele 4 tribune inconjuratoare si modernizarea completa a tribunii de pe partea estica, toate intr-un interval de numai 8 ani. Stadionul a putut fi considerat complet renovat la inceputul sezonului 2001/2002. Clubul isi manifesta dorinta de a mari numarul de locuri din incinta stadionului insa este limitat atat de locatia acestuia, cat si de cerintele de securitate si planificare urbana, din ce in ce mai exigente. O alta optiune era mutarea stadionului intr-o locatie complet noua, insa proprietarii, actionari ai societatii din spatele clubului de fotbal sunt sceptici si refuza sa-si vanda partea lor din club. Prin urmare, tentativa de relocare a ramas doar la stadiu de proiect.

Cum ajungem la Stamford Bridge

Stamford Bridge este situat mai degraba in partea centrala a orasului Londra, in cartierele (boroughs) Hammersmith si Fulham, la aproximativ 3 km sud-vest de atractii turistice precum Hyde Park sau magazinul Harrods si la mai putin de 5 km sud-vest de palatul Buckingham. Cea mai apropiata statie de metrou (tube) este Fulham Broadway, de pe linia de metrou District. Pentru metrou legat la liniile Circle si Piccadilly, se poate apela la statia de metrou Earl’s Court, situata la o distanta destul de mica de mers la jos. Se poate face astfel legatura cu Wimbledon.

Alternativ, se pot folosi statiile de tren supraterestru (Overground) din statiile West Brompton si Imperial Wharf, ambele la aproximativ 15 minute de mers pe jos de la Stadionul Stamford Bridge. Autobuzele care trec pe langa stadion, pe Fulham Road, sunt linia 14 – de la Euston Square spre Putney, linia 211 – de la Waterloo spre Hammersmith si linia 414 – de la Maida Vale spre Putney Bridge. Alte linii care trec prin vecinatatea stadionului Stamford Bridge sunt linia 11 – din statia Liverpool Street, linia 28 – din kensal Rise, 296 – din Ladbroke Grove si Clapham Junction si 391 – Richmond. Clubul Chelsea FC nu recomanda folosirea masinilor personale in zilele in care se joaca fotbal, pentru ca nu exista suficiente locuri de parcare. In zilele in care nu sunt meciuri, se poate apela la cele cateva locuri de parcare platita, existente sub stadion. De pe M25 o luati pe M4 (care da la un moment dat in A4) in interiorul orasului. La Earl’s Court cotiti la dreapta pe strada Earl’s Court si dupa aproximativ 1500 de metri, cotiti tot la dreapta, pe Fulham Road. Dupa cateva sute de metri, o sa zariti stadionul Stamford Bridge pe partea dreapta. Va rugam sa va amintiti, in Marea Britanie, se circula pe partea stanga!

Tururi de stadion

Chelsea FC ofera tururi de stadion, care ofera amanunte din culisele activitatii clubului si dureaza aproximativ o ora. Turul vizeaza vestiarele, celebrul tunel prin care trec jucatorii pentru a intra pe teren, camera dedicata presei si muzeul echipei de fotbal Chelsea FC. Tururile stadionului Stamford Bridge din Londra sunt disponibile in fiecare zi, la distanta de 30 de minute unul de celalalt, incepand cu ora 10 dimineata, pana la ora 3 dupa-amiaza. Nu se organizeaza in zilele cu meciuri si cu o zi inainte de meciurile din Liga Campionilor. Muzeul este deschis pana la ora 17:00, cu ultima intrare la ora 16:00. Este deschis si in zilele cu meciuri, doar ca orele de program sunt atunci aproximative. Turul costa 18 lire, muzeul 10 lire. Un discount de 2 lire este oferit la rezervarea biletelor online, din timp. Pentru rezervari sau alte informatii, sunati la 0871.984.1955. Pentru a rezerva bilete pentru vizite pe Stamford Bridge, intrati pe site-ul oficial al echipei de fotbal Chelsea FC.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  Fulham Road, London, SW6 1HS

 • Transport

  cu metroul, stația Fulham Road;
  cu autobuzul, liniile 14, 211, 414.

 • Telefon
  0871 984 1955
 • Website
 • Orar

  luni – vineri: 09:00 – 17:00;

 • Tarif

  adult – 20 £;
  copil 5 – 16 ani – 13 £;
  sub 5 ani – gratuit;
  student sau senior: 14 £.

Etichete:

Surse imagini

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...