Luxemburg este un stat atractiv, în ciuda dimensiunilor reduse, înţesat de peisaje naturale pitoreşti, de văi şi coline maiestoase şi o mulţime de atracţii turistice istorice, incluzând un număr relativ important de castele. Ultimele divulgă importanţa strategică a ţării din centrul Europei. În ciuda aspectului compact şi dens, vizitatorii vor fi surprinşi de impresionanta varietate de păduri, podgorii şi formaţiuni stâncoase spectaculoase, dispuse la o distanţă destul de mică una de cealaltă.
Capitala micii naţiuni, cunoscută sub numele de Luxemburg, la fel ca şi ţara, dar în mod obişnuit numită Oraşul Luxemburg pentru a evita eventualele confuzii, este împărţită într-un număr distinct de districte, divizare făcută cu ajutorul cheilor spectaculoase ale văilor râurilor Alzette şi Pétrusse. În partea de nord-vest găsim încântătorul centru vechi al oraşului (inclus în patrimoniul universal UNESCO), cu pieţe elegante, biserici impozante, magazine, cazemate (reţele subterane de tuneluri folosite în vechime pentru apărarea oraşului) şi străzi şerpuitoare, acoperite cu piatră de pavaj. În partea de nord-est este aria mai moderna a platoului Kirchberg, gazda mediul de afaceri luxemburghez şi a mall-urilor de cumpărături.
Mândru de rolul său de membru fondator al Uniunii Europene, tot pe acest platou se găsesc câteva instituţii aparţinând organizaţiei europene. Sudul include gara, zona staţiei de tren în care găsim un număr important de magazine şi hoteluri mai ieftine. Cele trei districte superioare sunt împărţite de valea râului Pétrusse iar cele două districte inferioare Grund şi Clausen de valea Alzette. Primul dintre acestea este gazda unui număr de baruri, restaurante şi muzee, iar ultimul cuprinde Rives de Clausen, principala zonă de distracţii a oraşului, populară în rândul tinerilor pentru viaţa sa de noapte.
De vreme ce oraşul Luxemburg este singura zonă urbană a ţării şi gazda majorităţii companiilor şi afacerilor din regiune, restul Luxemburgului consistă într-o varietate de localităţi şi sate mai mici şi alte atracţii, fiecare dintre ele cu propriul farmec. Cea mai populară destinaţie turistică din afara capitalei este localitatea medievală Vianden situată în partea de nord-est a ţării, cu o stradă principală pavată încântător şi un castel situat în vârful unei coline, mandria ducatului şi subiect de invidie pentru toată Europa. Vianden este şi gazda unei game variate de evenimente ce au loc pe toată perioada anului, multe dintre ele încercând să recreeze trecutul său istoric.
Echternach, fondat în secolul al VII-lea, este cea mai veche aşezare a ţării, cu un centru pitoresc dominat de o abaţie. Este şi punctul de plecare pentru a merge şi explora Mica Elveţie, o regiune montană de mici dimensiuni de aflorimente stâncoase, cascade şi păduri, intersectate de rute turistice foarte apreciate de călători. Pe graniţa de sud-est, cu Germania, valea râului Moselle se bucură de un micro-climat unic în Europa şi renumit pentru producţia de vinuri, în special vinuri spumoase şi albe.
Partea de nord a ţării este dominată de peisajele pitoreşti ale Ardenilor, o zonă situată pe un platou de unde coboară frumoase văi împădurite, sculptate de mama natură de-a lungul timpului, alte panorame naturale perfecte, aşteptând să fie descoperite de călătorii pasionaţi de plimbări îndelungi.
Dupa toate cele spuse, întelegem că Marele Ducat Luxemburg nu este limitat doar la numerele conturilor din bănci. Această mică dar drăguţă ţară europeană, de 500.000 de suflete, localizată în inima Europei occidentale, are trei limbi oficiale – franceza, germana şi luxemburgheza – şi mult, mult şarm. Capitala născută pe platoul înalt, întretăiat de ravene, arată ca o scenă de teatru. În spatele faţadei calme, de centru financiar şi sediu al unor instituţii europene, este un loc plin de viaţă, aspect datorat în principal numărului mare de studenţi. Asiguraţi-vă ca aveţi timp să vedeţi Mudam, muzeul de artă modernă şi superba sala a filarmonicii, realizată de Christian de Portzamparc. Oraşul se mândreşte şi cu Mosconi, cel mai bun restaurant italian din afara graniţelor Italiei. În plus, locul este împânzit de un număr mare de restaurante listate în ghidul Michelin.
Şoselele Luxemburgului vă plimbă agale printre decorurile pitoreşti al ţării, între râurile ce şerpuiesc în mijlocul pajiştilor şi podgoriilor, între pădurile de fag şi stâncile abrupte, ocupate în general de castele în ruine. Este un loc minunat şi potrivit pentru drumeţii de toate felurile.
Mica Elveţie, cu pădurea sa densă şi pârâurile şopotitoare, cu pâlcuri de cătină, de ferigi sau afine, reprezintă o surpriză încântătoare, de care veţi avea parte cu siguranţă dacă vă hotărâţi să faceţi o plimbare îndelungată de-a lungul şi de-a latul regiunii. Vă puteţi căţăra în valea Sûre, ce porneşte din Belgia şi răsare din adâncurile masivului Oesling. Pantele luminoasei văi Moselle produce vinuri albe apreciate, vinuri spumante şi câteva sortimente de vinuri rosé, toate meritând cu prisosinţă încercate.
Surse imagini
- Cover ghid Luxemburg: Jean Carlo Emer - Unsplash | Licență Unsplash