Ghid turistic Lyon

Panoramă a districtului Fourvière Panoramă a districtului Fourvière

Lyon este al doilea oras din Franta din punct de vedere al marimii, ca o consecinta a dezvoltarii urbane necontrolate. Vazut de la bordul unui bolid de mare viteza de pe Autoroute du Soleil, impresia pe care o lasa este de confluenta majora a raurilor si drumurilor, in jurul carora prospera doar industriile legate de petrochimie. De fapt, inainte de dominatia industriei prelucrarii fierului si a chimicalelor, incepand cu secolul al XVI-lea si pana dupa razboi, matasea a fost principala sursa de venituri a orasului, bogatie „vinovata” de ridicarea unui numar mare de cladiri renascentiste. Dar ce si-a lasat amprenta mai pregnant in economia contemporana a Lyonului sunt comertul si activitatea bancara, in crestere o data cu expansiunea industriala. Ele stau in spatele aerului prosper si increzator al orasului.

Lyon este acum ocupat sa-si creeze un rol important intr-o noua Europa, cu cateva scoli si colegii internationale, noul sediu al Interpolului, un sistem de transport in comun inovator, a doua statie TGV ca importanta ce il leaga de parte de nord a Frantei, trecand prin Paris, si parcurile industriale high-tech destinate companiilor internationale, toate transformandu-l intr-un oras modern prin excelenta. Mai mult decat oricare alt oras francez, Lyon a imbratisat viziunea monetarista a Uniunii Europene si se comporta, cu succes, ca un oras-stat post modern din cadrul acesteia.

Multi francezi se gasesc in Lyon mai degraba pentru afaceri decat pentru distractie. Poate fi definit ca un oras activ, unde totul e intr-o perpetua miscare si nu un resort turistic relaxant. Curatenia este la nivel elvetian, la fel cum este ordinea si eficienta. Insa poate sa reprezinte o sectiune minunata a urbanisticii franceze, bine manageriata si plina de farmec. Intre atractii, in primul rand putem mentiona arta culinara; in centru, exista mai multe restaurante pe metru patrat decat in oricare alta parte a lumii iar orasul poate alcatui oricand o echipa de fotbal in care sa joace doar superstaruri din circuitul bucatariei internationale. In timp ce muzeul dedicat textilelor este al doilea motiv faimos pentru a va opri aici, viata de noapte din Lyon, cinematografele si teatrele (incluzand celebrul teatru de papusi Lyonnais), pietele sale de antichitati, spectacolele muzicale si alte festivaluri culturale, va vor tenta sa ramaneti cel putin cateva zile.

Orasul este organizat, din punct de vedere administrativ, in noua arrondissmente, dupa structura capitalei Paris. O vizita aici presupune obligatoriu sa mergeti in Presqu’Ile (primul si al 2-lea arrondissment), zona dintre raul Saone si fluviul Ron si foarte probabil in Vieux Lyon (al 5-lea arrondissment) de pe malul vestic al raului Saone, precum si pe malul estic al Ronului (al 3-lea arrondissment), inclusiv cartierul modern cunoscut sub numele d La Part Dieu.

Centrul Lyonului este Presqu’Ile sau „peninsula”, limba de pamant dintre Saone si Ron, la nord de confluenta acestora. Majoritatea se gaseste in arrondissmentul al 2-lea si este mai bine cunoscut pentru cartierele sale rezidentiale, din care putem mentiona Bellecour, din jurul pietei centrale si perrache, in jurul principalei statii feroviare. La capatul de sus al Presqu’Ile, unde Saone coteste spre dreapta, se gaseste primul arrondissment, Terreux, concentrat in jurul place des Terreaux si Hotel de Ville. Pe malul vestic al Saone este orasului vechi sau Vieux Lyon, la poalele colinei Fourviere, pe care romanii au construit capitala Galiei, Lugdunum. Vieux Lyon este compus din trei cartiere: St Paul, St Jean si St Georges si formeaza capatul estic al celui de-al 5-lea district. Al 9-lea este situat la nord.

Nordul Presqu’Ile este vechiul district al producatorilor de matase, La Croix Rousses, in cel de-al patrulea arondisment. Partea moderna a orasului se gaseste la est de Ron, cu arondismentele 7 si 8 la sud, 3 la mijloc (cu statia TGV La Part Dieu in mijlocul unui centru cultural si comercial) si cel de-al 6-lea, cunoscut sub numele de Brotteaux, la nord. Tot la nord, dar de Brotteaux de aceasta data, este cea mai larga zona de agrement din oras, Parc de la Tete d’Or. Districtul Villeurbanne, gazda universitatii si a Teathre National Populaire, se gaseste la est de arondismentul 6 si parc.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...