Ghid turistic Ron Alpi

Lacul Bourget, în Ron Alpi Lacul Bourget, în Ron Alpi

Regiunea Ron Alpi se situeaza in umbra impresionantului Mont Blanc, cel mai inalt varf montan al Europei si punctul de referinta al regiunilor de la granita cu Elvetia si Italia. Regiunea prezinta un decor natural fantastic: maretia muntilor ce ofera unele dintre cele mai vaste zone de schi din lume precum Les 3 Vallees, Val d’Isere si Chamonix, vai luxuriante impanzite de livezi, podgoriile de la Beaujolais si Valea Ronului, o retea hidrografica vasta, de cursuri de apa si lacuri cristaline. Defileurile adanci si platourile inalte din Ardeche participa si ele la inzestrarea naturala a regiunii, cu pesterile lor preistorice si parcurile nationale acoperite de paduri dense si pajisti infloritoare.

In afara de peisajele sale spectaculoase Ron Alpi ofera doua mii de ani de istorie, reprezentand o intersectie a culturilor din regiune, un amestec de traditii si obiceiuri, de arhitectura si puncte de interes. Orasul Lyon este poate cel mai diversificat din punct de vedere al mostenirii arhitecturale, cu elemente ce dateaza din perioada galico-romana in opozitie cu structurile ultramoderne, un oras vechi in stil renascentist, 27 de muzee si o multime de oportunitati de shopping, de la matase la antichitati sau marionete.

Nu departe de Lyon se intind podgoriile si satele aurii ale zonei Beaujolais, Dombes – pamantul celor o mie de lacuri -, localitatea medievala Perouges si ruinele romane de la Vienne, cu festivalul sau anual de jazz. La rasarit, inspre Alpi, gasim orasul universitar Grenoble, intesat de arta si muzee foclorice si Chambery, cu un castel ce a apartinut ducelui de Savoia si Chartreuse, gazda manastirii cartuziene, faimoasa pentru lichiorul omonim. Tot aici se afla si Annecy, Aix les Bains, Evian sau Divonne les Bains, ultimele trei la fel de cunoscute pentru cazinouri, cat pentru izvoarele termale.

Insa piesa de rezistenta a regiunii Ron Alpi este bucataria sa faimoasa. Cinci dintre cei 19 maestri culinari ai Frantei isi prezinta preparatele aici, bazate pe calitatea produselor locale, a pestelui si a carnii de vanat, ingredientele unor mancaruri prestigioase. De la Lyon la Bresse sau la Bugey, prin valea Dombes, mancarea este ridicata la nivel de arta si o adevarata stiinta. Carnea de pui, branza, pestele de apa dulce, ciupercile si vinurile sunt toate delicioase. Doar orasul Lyon singur dispune de 30 de restaurante renumite. Savoia produce multe dintre tipurile rafinate de branza, precum Reblochon sau Beaufort, faimoasa si pentru branza sa fondanta Savoyarde. Conservele de carne si Gratin Dauphinois sunt alte specialitati regionale. Beaujolais, Julienas, Tain-Hermitage, St. Julien, Chiroubles si Condrieu sunt cateva dintre vinurile produse in Ron Alpi.

Prepararea mancarurilor este provensala, caracterizata de folosirea frecventa a usturoiului si a uleiului de masline, in combinatie cu carnati si sunca afumata. Regiunea produce paste delicioase si dulciuri preparate din migdale si aromate cu fistic, portocale si anason. Pestele este foarte utilizat in zona de coasta, remarcand supa bourride in Sete. Vinurile seci Corbieres, Minervois sau cele dulci Banyuls si Muscat se gasesc si ele intre preferatele zonei.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...