Ghid turistic Isère

Munții Parcului Național Écrins Munții Parcului Național Écrins

Cunoscut în primul rând iubitorilor de sporturi de iarnă, pentru resorturile de schi și trecătorile montane din est, Isère dispune de un peisaj alpin impresionant, ce a propulsat-o pe lista destinațiilor de iarnă din preferințele francezilor și a europenilor. În inima regiunii Ron Alpi din sud-estul Franței și concentrat în jurul orașului Grenoble, străbătut de râul Ron, Isère are o economie ce se bazează pe turism și activitățile derivate.

Chiar dacă sporturile și drumețiile sunt principalele atracții ale departamentului, există și câteva localități meritorii pe care le puteți vizita în zonă, un număr important de castele și monumente religioase. Sud-estul departamentului cade sub incinta Alpilor Francezi, în timp ce, dacă ne deplasăm spre centrul și nord-vestul Isère, munții scad în altitudine, chiar dacă nu lipsesc văile adânci, stâncile golașe sau platourile Vercors spre vest de Grenoble.

Sud-estul Isère

Orașul Grenoble este centrul activităților culturale și administrative din Isère, cu numeroase muzee și galerii de artă gata de a fi descoperite. Imediat în apropiere de Grenoble, călătorind spre sud, ajungem la Château de Vizille, înconjurat de câteva grădini superbe și un parc ce găzduiește Muzeul Revoluției Franceze. Ceva mai departe, tot spre sud, la aproximativ 50 de kilometri, găsim localitatea Mens, o altă destinație de referință.

O parte substanțiala a Parcului Național Écrins se găsește în partea de sud-est a departamentului, apreciat și vizitat pentru priveliștile spectaculoase, de munți punctați de ghețari. În afara decorului natural deosebit, avem parte de câteva sate pitorești, din care am putea menționa Cognin, în imediata apropiere a defileului cu același nume, Méaudre și Saint André en Royans spre vest, Corps și faimosul loc de pelerinaj de la Notre Dame de la Salette la sud, localitățile Saint Christophe, Venosc și Besse în munții din sud-estul Isère. Cel mai cunoscut resort de schi din Isère se află tot în această zonă a departamentului – Alpe d’Huez -, cunoscut și pentru cățărarea din Turul Franței, însă mai putem menționa și Les 7 Laux sau Deux Alpes.

Nord-vestul Isère

Partea departamentului de la nord-vest de Grenoble, în jurul Vienne, prezintă ceva mai puțin interes pentru turiști, în comparație cu zona prezentată anterior, însă prezintă și ea, la rându-i, câteva atracții remarcabile. Îndreptându-ne spre nordul Isère dinspre Grenoble, traversăm Parcul Regional Natural Chartreuse, prin preajma bisericii Grande Chartreuse, închisă, din păcate, vizitelor publicului larg. În mod alternativ, la vest de Grenoble vă puteți bucura de peisajul încântător al Parcului Regional Natural Vercors.

Laolaltă cu decorurile naturale deosebite, atracțiile majore ale acestei regiuni sunt casele suspendate din satul Pont en Royans, din vestul departamentului. Ceva mai la nord de Pont en Royans există o abație de văzut în Saint Antoine l’Abbaye, în timp ce, la sud-est, vă recomandăm sistemul de peșteri Choranche.

Mai departe, spre nord-vest, peisajul se schimbă din nou, imediat ce ajungem pe colinele din regiunea din jurul Lacului Paladru. Locația este cunoscută pentru activitățile oferite pe perioada verii, mare parte legate de apă. La nord de aici se găsește parcul tematic Walibi, în estul La Tour du Pin.

Spre granița din nord-vest, Vienne este cel mai important oraș al regiunii, la sud de Lyon. Lyon în sine se poate vizita, la mică distanță în nord-vestul Isère, accesibil pe șosea dacă vă aflați în această parte a departamentului. Tot aici, vă sugerăm Montseveroux și localitatea medievală Crémieu, aflată în capătul extrem nordic al departamentului. Alte două recomandări sunt Moreste și Saint Chef.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...