Matera este una din cele mai incantatoare localitati din partea de sud a Italiei. Sapate in travertin, aici sunt cavernele Sassi si asezarile in care sunt grupate laolalte bisericile baroc, cladirile aristocratice si cele mai recente cartiere. Orasul mai poarta inca semnele istoriei Sassi, probabil cele mai vechi asezari umane din Italia. Cartierele antice ale Materei si platoul Murgia invecinat sunt acum inscrise pe lista obiectivelor protejate de UNESCO. Aceasta mostenire glorioasa este acompaniata de costume traditionale, de festivaluri si de o gastronomie traditionala, inca prezenta in Matera si intreaga regiune inconjuratoare.
Datand inca din perioada Razboaielor Punice, Matera i-a adapostit pe fugarii din Metapontum si Heraclea. Potrivit unora, Matera, ce obisnuia sa faca parte din Apulia, a fost probabil fondata in 251 i.Hr. de Metello, un consul roman. In timp, dupa succesiunea la conducere a mai multor lideri, „Tramontanos” au venit la putere, investit de Ferdinando de Aragona. Pe 29 decembrie 1514, in timpul unei revolte populare, contele Giovanni Carlo Tramontano a fost ucis din cauza cruzimii manifestate impotriva propriului popor. Matera a fost capitala a regiunii din 1663 in 1806m cand Joseph Bonaparte a transferat rolul celuilalt oras important al regiunii, Potenza. Matera a fost resedinta arhiepiscopului si capitala a provinciei cu acelasi nume din 1926.
Ceea ce este cu adevarat special in oras sunt faimoasele Sassi, casele excavate in stanca, acum pe lista UNESCO. Caracteristica de baza a acestui pamant, morfologia platoului Murgia si a Materei dintre secolele al VIII-lea si al XIII-lea, au incurajat dezvoltarea unei puternice miscari monastice, ce a vazut in cavernele sapate in stanca un loc ideal pentru a-si construi manastirile, iar edificiile construite in piatra au reprodus sablonul original al celor existente in propriile lor tari. De-a lungul zonei rurale din preajma Materei exista mai mult de 130 de biserici cioplite in piatra, cateva dintre ele fiind subterane, in timp ce altele sunt sculptate in piatra integrand si constructii exterioare, ce stau marturie prezentei culturilor monastice ale latinilor, grecilor si bizantinilor, un punct de intalnire de-a lungul secolelor.
Catedrala este situata pe o colina inalta, dominand vizual vaile rocilor Sassi, pe un sit antic ce gazduia odinioara biserica San Eustachio. Este un exemplu remarcabil de arhitectura romanica-apuliana: frontoanele montane in altare au apartinut initial templelor distruse din Metaponto. Frescele sunt din scoala Napoli. De un mare interes sunt pietrele reprezentand Nasterea Domnului, sculptate in 1534 de artistul din Montescaglioso, Altobello Persio. Biserica San Giovanni Battista este un exemplu interesant de arhitectura gotica din sudul Italiei. Perioadele renascentiste si baroce sunt mai bine reprezentate in bisericile Santa Lucia, San Francesco d’Assisi, Materdomini sau Purgatorio.
In Matera exista si un muzeul national denumit in cinstea fondatorului sau, doctorul Domenico Ridola, un doctor si un arheolog faimos in intreaga Europa. El a fondat muzeul in 1910 si il doneaza ulterior guvernului italian. Doctorul Ridola a explorat subsolul zonei din jurul orasului Matera, in mod particular aria Timmary, descoprind importante comori arheologice, precum unelte preistorice confectionate din piatra slefuita, sarcofaguri cu vesela din lut, statui, arme primitive, lanticuri si monede.
Surse imagini
- Construcțiile vechi din Matera: Victor Malyushev - Unsplash | Licență Unsplash
- Cover: Piermario Eva - Unsplash | Licență Unsplash