Potenza se gaseste in valea inalta a raului Basento, la mijlocul drumului dintre Salerno si Taranto. Coasta ei este dispusa atat la Marea Tireniana, cat si la Marea Ionica. Este cea mai inalta capitala regionala a Italiei, la o altitudine de 819 metri. Distrusa de cutremure de-a lungul secolelor, Potenza de astazi, multumita pozitiei sale privilegiate, de intersectie a retelelor de comunicatie si a unei vieti culturale active, reprezentata prin Universitatea din oras, a devenit centrul regiunii Basilicata.
Lucanienii s-au refugiat aici dupa ce unul dintre orasele lor au fost distruse de romani in secolul al III-lea i.Hr. Orasul a fost ocupat de lombarzi in Evul Mediu si dupa cucerirea normanda a fost capitala domeniului contelui. A fost un oras regal in timpul conducerii svabilor, dar si-a pierdut independenta in favoarea lui Carol I de Anjou. In 1807 a inlocuit Matera, devenind capitala Basilicata. Din pacate, in timpul secolelor in care Potenza a fost distrusa de cele cateva cutremure puternice, s-au pierdut multe dintre vestigiile istorice.
Centrul orasului este ingusta Piazza Matteotti, locul in care este situat Palazzo del Comune (primaria). Catedrala se gaseste imediat langa: dedicata sfantului Gerard si reconstruita la sfarsitul secolului al XVIII-lea, inca pastreaza o mica rozeta si o absida din structura originala, din secolul al XII-lea. Biserica San Francesco a fost construita in acelasi secol in locul unui fost oratoriu, iar fatada sa cuprinde o cale de acces cu doua usi superb sculptate, datand din secolul al XV-lea. Interiorul bisericii gazduieste mormantului renascentistului De Grasis, cu lucrari in relief si cateva picturi, incluzand o pictura bizantina din secolul al XIII-lea infatisand-o pe Madonna del Terremoto. Muzeul Provincial de Arheologie din districtul Santa Maria dispune de o colectie interesanta de artefacte preistorice, precum si o sectiune dedicata etnografiei: obiecte din ceramica, arme si sculpturi romane si grecesti.
Surse imagini