Ghid turistic Potenza

Panoramă Potenza Panoramă Potenza

Potenza se gaseste in valea inalta a raului Basento, la mijlocul drumului dintre Salerno si Taranto. Coasta ei este dispusa atat la Marea Tireniana, cat si la Marea Ionica. Este cea mai inalta capitala regionala a Italiei, la o altitudine de 819 metri. Distrusa de cutremure de-a lungul secolelor, Potenza de astazi, multumita pozitiei sale privilegiate, de intersectie a retelelor de comunicatie si a unei vieti culturale active, reprezentata prin Universitatea din oras, a devenit centrul regiunii Basilicata.

Lucanienii s-au refugiat aici dupa ce unul dintre orasele lor au fost distruse de romani in secolul al III-lea i.Hr. Orasul a fost ocupat de lombarzi in Evul Mediu si dupa cucerirea normanda a fost capitala domeniului contelui. A fost un oras regal in timpul conducerii svabilor, dar si-a pierdut independenta in favoarea lui Carol I de Anjou. In 1807 a inlocuit Matera, devenind capitala Basilicata. Din pacate, in timpul secolelor in care Potenza a fost distrusa de cele cateva cutremure puternice, s-au pierdut multe dintre vestigiile istorice.

Centrul orasului este ingusta Piazza Matteotti, locul in care este situat Palazzo del Comune (primaria). Catedrala se gaseste imediat langa: dedicata sfantului Gerard si reconstruita la sfarsitul secolului al XVIII-lea, inca pastreaza o mica rozeta si o absida din structura originala, din secolul al XII-lea. Biserica San Francesco a fost construita in acelasi secol in locul unui fost oratoriu, iar fatada sa cuprinde o cale de acces cu doua usi superb sculptate, datand din secolul al XV-lea. Interiorul bisericii gazduieste mormantului renascentistului De Grasis, cu lucrari in relief si cateva picturi, incluzand o pictura bizantina din secolul al XIII-lea infatisand-o pe Madonna del Terremoto. Muzeul Provincial de Arheologie din districtul Santa Maria dispune de o colectie interesanta de artefacte preistorice, precum si o sectiune dedicata etnografiei: obiecte din ceramica, arme si sculpturi romane si grecesti.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...