Ghid turistic Basilicata

Peșteră urbană, în Matera Peșteră urbană, în Matera

Basilicata este o regiune a Italiei incadrata de Calabria si Apulia, in partea de sud a tarii. Nu se poate sa nimeriti aici accidentalș daca o sa ajungeti vreodata, o sa mergeti pentru ca doriti sa cautati o alta experienta, inaintand in locuri in care linistea, culorile, mirosurile si aromele indeparteaza pe oricine de agitatia si stresul vietii moderne, oferind senzatii unice.

Padurile care acopera muntii sunt presarate cu mici localitati pitoresti si fermecatoare, cateva dintre ele situate chiar la inaltimi de peste 1000 de metri, unde aerul pur, aromele autentice si frumusetile naturii se combina in mod stralucit cu vestigiile istorice, satisfacand orice dorinta. Frumoasa, dar totusi neexplorata, este aria lacului Monticchio, una dintre cele mai spectaculoase din Basilicata. Lacul Grande si lacul Piccolo, sunt doua superbe intinderi de apa care umplu craterele din muntele Vulture, vulcan stins in acest moment, sufocat de vegetatie luxurianta, consecinta a solurilor vulcanice fertile. Chiar daca in ansamblu Basilicata este o regiune interioara, are iesire la doua mari: Ionica si Tireniana. Coasta de la Marea Ionica, cu cele doua resorturi faimoase ale sale, Metaponto si Policoro, ofera plaje de dimensiuni mari, fie ca sunt de nisip, fie de pietris, partial inconjurate de palcuri de pini si randuri de eucalipti, care dau aerului un iz minunat. Golful Policastro, pe partea Tireniana, are o coasta mai inalta si mai adanca in uscat. Aici promontoriile abrupte alterneaza cu plajele de mici dimensiuni, udate de o apa cu o limpezime ca de cristal.

Provinciile regiunii Basilicata sunt Potenza (capitala regională) și Matera.

Asezarile paleolitice din Matera, numite Sassi, sunt listate in patrimoniul universal UNESCO. O plimbare printre ruinele raspandite in Civita, cea mai veche parte a asezarii, va introduce intr-o zona urbana antica, formata dintr-o retea de pesteri, sapata in stanca de catre ciobanii care au dorit sa ofere adapost familiilor si animalelor lor. Este o structura arhitecturala bruta, fara niciun fel de design, care a dat nastere unui monument apreciat de milioane de turisti din toata lumea. Este locul care, prin caracteristicile sale deosebite, l-a determinat pe Mel Gibson sa il aleaga ca decor pentru a filma pelicula sa binecunoscuta, „The Passion of the Christ„.

Cadrul natural

La 32 de kilometri distanta de Basilicata, la Marea Tireniana, gasiti o incantare naturala submarina, frumoasa si bogata in flora si fauna subacvatica. Pentru cei carora nu le surade ideea unei scufundari, aceasta zona splendida ofera nenumarate plaje mai micute, pentru a se relaxa la soare si a inota in apele curate ale marii. O altfel de modalitate de a va bucura de zona de coasta este un tur cu barca, pentru a vizita una dintre pesterile din vecinatatea malurilor marii. In cele din urma, Maratea, o bijuterie incadrata de fermecatorul golf Policastro, este dominata de imaginea statuii Mantuitorului, din varful muntelui San Biagio. Nu va lasati aparatele foto la hotel, de aici se pot face niste poze panoramice superbe!

In cea mai mare parte a sa, Basilicata este montana, acoperita de paduri minunate, un pamant spectaculos, unde va puteti reincarca bateriile, va puteti distra pe masura si savura mancare delicioasa, toate acestea pe intreaga perioada a anului. In timpul iernii, atunci cand cele mai inalte varfuri sunt acoperite de zapada, se pot practica sporturile de iarna. Dar si in timpul verii, muntii se dovedesc locul perfect pentru cei carora le surade miscarea in aer liber, catararile, ciclismul sau chiar sa leneveasca la soare cu o carte in mana. Sunt locuri excelente pentru calarie si plimbatul pe mountain bike sau simple plimbari pe traseele care urca si coboara prin munti, pentru bucuria de a vedea niste privelisti panoramice uluitoare.

Limpezi si pure, navalnice sau linistite, acestea sunt apele dn Basilicata. Izvoare si paraie care curg dinspre munte, lacuri inconjurate de vegetatie deasa si marea, cu mii de umbre albastrui. O bogatie de nepretuit, menita sa va faca sa va bucurati de miscarea in aer liber, sa practicati sporturile acvatice, precum rafting sau canoe, navigarea, scuba diving sau pescuitul sportiv. Pentru cei care se dau in vant dupa viata de noapte si shopping, Maratea este locul ideal: o privire prin vitrinele din orasul vechi, o cina intr-unul din restaurantele traditionale din port, un desert dulce intr-unul din barurile din piata si in final, o vizita intr-unul dintre multele cluburi, pentru a petrece dansand pana dimineata.

Basilicata culinară

Mancarea tipica in Basilicata, simpla si parfumata, este in totalitata axata pe produsele locale, combinand cu intelepciune retetele vechi, traditionale. Cel mai reprezentative produse sunt, fara indoiala, pastele preparate din faina integrala, framantata cu uneltele traditionale vechi, precum cavarola, un tocator de dimensiuni mici, cu niste lame ascutite la fel de mici si maccarunara. Este nevoie de priceperea si talentul gospodinelor pentru a prepara si alte varietati de paste, precum minuich si tria. Cele mai gustoase sosuri nu se pot prepara fara ardei iute, adevaratul simbol al bucatariei regiunii Basilicata, cunoscut pe plan local sub numele de diavolicchio (micul diavol). Panella, bucatile mari de paine din faina de grau si cartofi si pancotto, o supa cu paine prajita si oua, sunt doua exemple cunoscute de preparate din faina, un alt ingredient simbolic al zonei, dupa ardeiul iute, omniprezent.

Urmand traditia locala, populatia din Basilicata serveste in mod frecvent preparate din carne de miel, precum cazmarr, o specialitate din carne amestecata cu organe (numite local gnumaredd) si cutturidi, un fel de tocanita de miel. Un alt fel de mancare traditionala este capul de miel, care se face la cuptor si se asezoneaza cu oregano si pecorino. Lucanica este o alta specialitate faimoasa a regiunii Basilicata, un carnat facut din carne macra de porc, preparat in mai multe feluri, fara conservanti sau alti aditivi alimentari. Legumele sunt iar foarte folosita in Basilicata, folosite pentru prepararea multor mancaruri gustoase, condimentate, bineinteles, cu un strop ardei iute. Putem mentiona calzone de legume, ciammotta (cartofi prajiti, ardei, vinete si sos de rosii), ciaudedda, cu fasole, cartofi si anghinare si salata lampaggioni.

Un fel de mancare absolut delicios este „piatto d’erbe alla lucana”, o reteta vegetariana traditionala din Basilicata, care se face cu ceapa, vinete, ardei, rosii, usturoi, busuioc si patrunjel, toate fierte impreuna si asezonate cu ulei de masline.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...