Ghid turistic Mexic

Plaja din Cancun Plaja din Cancun

Mexic se bucură de un amestec de culturi cu adevărat fascinant şi unic pe de-a întregul. A cunoscut, în ultima perioadă de timp, un mircol economic bazat pe industria petrolului, susţinător al oraşelor moderne şi prezintă acum una dintre cele mai rapide creşteri industriale din lume. Şi totuşi, pe alocuri, încă mai seamană cu o colonie spaniolă uitată de lume şi chiar dacă au trecut 500 de ani de la cucerirea Lumii Noi, cultura indigenă a rămas omniprezentă. Puteţi să vizualizaţi o multitudine de aspecte ale diversitaţii ţării într-o singură stradă. Pieţele tradiţionale, extrem de puţin schimbate de la descoperirea Americii, se dezvoltă în umbra bisericilor coloniale masive şi a zgârie-norilor. În acelaşi timp, adolescenţii aleargă pe skateboarduri pe muzică rock în limba spaniolă printre doamnele venerabile purtând pături multicolore pe umeri.

Pe alocuri, acest amestec cultural poate fi deranjat însă, în general, se simte destul de bine. Populaţia Mexicului reflectă şi ea această varietate. Există comunităţi întregi în care trăiesc exclusiv indigeni şi există câteva familii mexicane cu descendenţă spaniolă pură. Marea majoritatea a populaţiei este însă „mestizo” (metişi), combinând atât tradiţiile cât şi strălucirea sofisticării urbane, aceasta din urmă aplicându-se mai mult sau mai puţin, în funcţie de locaţie. Adăugaţi acestei imagini identităţile distincte regionale şi veţi avea un rezultat captivant, o destinaţie turistică fascinantă.

În ciuda influenţelor inevitabile ale Statelor Unite, ce se profilează mai puternic în partea de nord a ţării şi a legăturilor cu celelalte ţări vorbitoare de limba spaniolă (un target avid de consumatori de telenovele mexicane), Mexic rămâne o individualitate absolută. Muzica ce umple pieţele în timpul serilor, clădirile ce le înconjoară, chiar şi mirosurile emanate din cărucioarele de tacos, toate te fac să înţelegi, fără discuţie, de locul în care te afli. Puterea identităţii culturale mexicane este mai izbitoare dacă traversaţi graniţa spre Statele Unite, acolo unde nelipsiţii vânzători de îngheţată îşi fac apariţia de nicăieri iar ritmul vieţii se încetineşte simţitor.

Mulţi dintre vizitatorii pentru prima dată a Mexicului sunt surprinşi de faptul că ţara este departe de a fi una „în dezvoltare”. Dacă sunteţi tipul de turişti ce apreciază nivelul de aventură în funcţie de greutăţile pe care le veţi întâmpina, atunci probabil că veţi fi dezamăgiţi. Mexicul dispune de o economie robustă, un sistem de transport intern eficient şi o scenă de artă sau muzică contemporană remarcabilă. Aventura vine atunci când nu vă aşteptaţi, în mijlocul unei „fiesta”, continuată cu o coridă pasională şi dansuri până dimineaţa sau săltând teribil hopurile zonei rurale într-un autobuz modest, înţesat de fermierii purtători de macete ce cântăresc jumătate din propria greutate şi curioşi de cum aţi ajuns să călătoriţi alături de ei.

Nu putem să spunem însă ca Mexicul este atât de bine pus la punct încât o să vă fie uşor tot timpul. Mai există căderi de electricitate iar apa de la robinet nu este întotdeauna potabilă. Ocazional pare că e prea zgomotos şi respiraţi prea mult praf. Şi chiar dacă mentalitatea viitorului începe să se profileze, Mexic rămâne o ţară în care programul mijloacelor de transport în comun nu este respectat cu stricteţe, unde lucruri par să se destrame mai ales atunci când aveţi nevoie mai multă de ele sau dacă vă grabiţi. Va trebui să acceptaţi cu naturaleţe temperamentul local, fie că este vorba de contrastul dintre partea săracă a populaţiei şi mai puţinii înstăriţi ai ţării, fie că este vorba de oraşele mari şi aglomerate, unde rata şomajului este colosală iar piaţa „la negru” se păstrează înfloritoare. Totuşi, în majoritatea cazurilor, acesta este un ţinut prietenos, extrem de variat şi un loc agreabil în care aţi vrea să călătoriţi.

Condimentat precum salsa roşie ca focul, intoxicant precum un shot de tequila, volatil precum vulcanii din lanţul montan central, ireal precum picturile artistei Frida Kahlo, monumental precum piramidele din Teotihuacán, Mexico ne adapă simţurile, ne provoacă capacităţile cognitive şi ne hrăneşte sufletele.

Dacă pentru voi vacanţa perfectă înseamnă plajele şi apa caldă a mării, căutările au luat sfârşit – Cancun este considerat unul din cele mai populare locuri de pe planetă, catalogat prima alegere pentru turiştii din America de Nord şi unul din cele mai apreciate pentru cei de pe vechiul continent. Cancun şi comorile ce-l înconjoară, Holbox, Isla Mujeres, Cozumel, Isla Contoy şi micul sat pescăresc Puerto Morelos primesc în fiecare an, laolaltă, 3 milioane de vizitatori.

În regiunea Quintana Roo aproape totul se concentrează pe activitate, incluzând schiul nautic, snorkelling şi scuba-diving, ultimele de-a lungul sistemului de recife Bariera Mezoamericană, a doua cea mai lungă din lume, dupa Marea Barieră de Corali din largul coastelor australiene. În timp ce plajele şi piscinele hotelurilor luxoase sunt principalele atracţii ale resortului Cancun şi ale regiunilor din Riviera Maya, călătorii sunt invitaţi să viziteze şi locaţii precum Muzeul Subacvatic. Experienţele culinare şi de shopping nu pot nici ele date la o parte, la fel şi siturile arheologice de la Tulum, Chichen Itza sau Cobá.

Cu reputaţia sa artistică, culturală sau culinară, capitala Ciudad de Mexico atrage mai mult de 12 milioane de vizitatori în fiecare an. Oraşul se bucură de un stil de viaţă diversificat şi o cultură pe măsură, cu multe de descoperit în interiorul clădirilor sale istorice, muzee, pieţele şi galeriile de artă. Este gazda hotelurilor de clasă mondială, a facilităţilor de afaceri şi de convenţii, restaurantelor şi locurilor de desfăşurare a performanţelor artistice tradiţionale. Între obictivele turistice notabile putem menţiona cartierele coloniale San Ángel şi Coyoacán şi zona arheologică învecinată, de la Xochimilco. Capitala Mexicului se mândreşte cu un calendar încărcat pe toată perioada anului, de la dansuri, muzica, festivaluri de film şi expoziţii la prezentări de artă şi un district de shopping încântător.

Puerto Vallarta este una din destinaţiile importante ale Mexicului, în special în rândul americanilor şi canadienilor dar în ultima vreme şi în rândul europenilor. În timp ce majoritatea turiştilor asociază Puerto Vallarta cu plajele şi apa mării, oraşul este gazda şi uneia dintre cele mai dinamice scene artistice din Mexic, cu Galería Dante sau Galería Pacífico prezentând sculpturi şi artă tradiţională sau contemporană. Localitatea este populară şi pentru selecţia generoasă de restaurante, variind de la standurile de tacos de pe plajă la locaţiile de primă clasă, cu vedere panoramică asupra zonei de coastă. Riviera Nayarit, o regiune preferată de dezvoltatorii hotelieri din ultimele decenii este situată la doar câteva minute de aeroportul din Puerto Vallarta. Zona include resortul exclusivist Punta Mita, cu câteva dintre cele luxoase hoteluri din Mexic, precum şi oraşul turistic Rincón de Guayabitos.

Cunoscut pentru trăsăturile sale naturale şi temperaturile înalte, Baja California Sur este contopirea deşertului cu oceanul. Situat în vârful Peninsulei California, Los Cabos se poate accesa cu avionul venind dinspre unul din numeroasele aeroporturi din sudul Statelor Unite – Los Angeles, San Francisco sau Santa Monica. Locaţia sa excelentă, cu Marea Cortes pe o parte şi Oceanul Pacific de cealaltă parte, dă senzaţia de insulă-sanctuar. Zona este împânzită de resorturi de clasă mondială şi spa-uri, plaje superbe şi o climă aproape impecabilă în tot timpul anului. La Paz, capitala Baja California Sur, este mai degrabă un centru economic, cultural şi administrator decât o destinaţie de vacanţă, chiar dacă atrage în fiecare an amatori de eco-turism pentru a se bucura de minunile marine şi activităţi legate de apă. Este gazda Muzeului de Antropologie şi Istorie şi sediu al La Ruta de las Misiones.

Statul mexican Jalisco, gazda muzicii mariachi şi a băuturii tequila, oferă arome puternice ale culturii mexicane autentice. Guadalajara este considerat capitala culturală a părţii centrale a Mexicului iar centrul istoric faimos al oraşului este gazda Plaza de Armas, catedralei metropolitane, al Hospicio Cabañias (sit protejat UNESCO) şi al Rotondei de los Homres Ilustres, pentru a enumăra doar câteva dintre multele muzee şi situri istorice. Tot în Jalisco descoperim localitatea Tequila şi împrejurimile sale formate din câmpuri de agave, listat de UNESCO între obiectivele protejate.

Un resort turistic important aflat la 200 kilometri nord de Acapulco este oraşul maritim Zihuatanejo şi resortul modern alăturat Ixtapa, zona ocupând locul trei în clasamentul celor mai vizitate destinaţii mexicane, dupa Cancun şi Puerto Vallarta, în special pentru amatorii pescuitului sportiv. Pe vremuri un sat pescăresc anonim, Zihuatanejo şi-a câştigat reputaţia mondială în anii 1970, atunci când guvernul mexican a construit resortul Ixtapa, cu dorinţa de a realiza un fel de Cancun pe coasta estică. Accesibil prin intermediul aeroportului internaţional Ixtapa-Zihuatanejo, Zihuatanejo continuă să câştige în popularitate, datorită, în primul rând, al şarmului său şi al aerului primitor. Este la doar cinci minute distanţă de Ixtapa, gazda a două terenuri de golf de clasă mondială.

În timp ce mulţi turişti aleg să viziteze zona de coastă a Mexicului pentru vacanţă, partea centrală a ţării oferă o vasta experienţă culturală. Guanajuato, capitala statului montan, atrage mulţi vizitatori cu numărul său mare de muzee şi mine, ambele atât în interiorul cât şi în exteriorul localităţii. De fapt, oraşul a prosperat pe seama mineritului. Querétaro se mândreşte cu o scenă artistică şi muzicală înfloritoare iar secţiunea veche a sa se poate explora perfect pe jos. San Miguel de Allende este recunoscut ca un centru cultural din partea centrală a Mexicului şi este gazda unui număr important de expatriaţi americani şi canadieni. Turiştii pot vizita numeroasele şcoli de artă şi clădiri istorice ale oraşului ce se află la doar 250 kilometri la nord de Mexico City, incluzând pe lista lor Muzeul Casa de Allende şi locul de naştere al lui Ignacio Allende. Toate cele trei oraşe sunt pe lista de obiective protejate de UNESCO.

Faimos în principal pentru siturile sale istorice şi arheologice, statul Yucatan atrage turiştii ce doresc sp exploreze cultura Maya a Mexicului. Mérida, capitala Yucatanului, denumită şi „Oraşul Alb”, este punctul de plecare pentru toate rutele mayaşe spre siturile învecinate de la Chichen Itza (parte a patrimoniului universal UNESCO şi gazda a faimoasei piramide Kukulkan), Ek Balam şi Mayapan. În vreme ce ruinele de la Uxmal – şi el parte a patrimoniului UNESCO – sunt mai puţin impresionante decât cele găsite la Chichen Itza, dezvăluie un stil diferit, mult mai detaliat, pe care călătorii îl apreciază aproape în mod egal. Mulţi dintre aceştia vizitează regiunea şi pentru experienţele culinare, influenţate de stilul Maya de a găti.

Numit pentru culoarea sa verde, ca şi cuprul, Canionul de Cupru (Barranca del Cobre) este situat în statul Chihuahua şi ademeneşte turiştii ce doresc să trăiască aventura „Chihuahua al Pacífico”, o excursie cu trenul ce se derulează pe parcursul a peste 600 kilometri ai canionului. Călătoria durează 14 ore şi oferă privelişti absolut spectaculoase. O altă atracţie turistică este cascada Basaseachic, a doua cea mai înaltă cădere de apă din Mexic. Iubitorii de natură şi eco-turiştii se pot bucura în zonă de drumeţii, camping şi observarea păsărilor, precum şi de vizita cu indigenii Rarámuris şi Tarahumaras, locuitori ai muntelui.

San Cristobal de las Casas, un oraş de peste 200.000 de locuitori, este capitala statului Chiapas. Oraşul a conservat casele vechi de sute de ani, străzile pavate şi clădirile coloniale, cel mai dens concentrate în jurul Zócalo (piaţa centrală). Înconjurat de zeci de sate Tzotzil şi Tzeltal, San Cristobal este una din cele mai indigene localităţi din ţară şi un bun punct de plecare pentru explorarea întregii regiuni din Chiapas, cel mai sudic stat al Mexicului.

Fraza „ceva pentru fiecare” este prima ce ne vine în minte: pentru iubitorii de natură avem balene, migraţia fluturilor monarh, recifele de corali de-a lungul coastei Yucatanului şi cel mai gros arbore al lumii în Tule, Oaxaca; pentru cei ce apreciază plăcerile mărunte ale vieţii există nopţile nedormite din cluburile de pe plajele celebrului Cancun; pentru fanii arheologiei găsim sute de rămăşiţe ale civilizaţiilor antice; pentru gurmanzi o bucătărie incredibil de diversificată, de la gustoasele „tacos” la delicioasele „moles”; pentru cei ce apreciază arta descoperim kilometri întregi de picturi murale; cei înnebuniţi după cumpărături pot achiziţiona ţesături, obiecte din argint sau figurine reprezentând animale fantastice; pentru vacanţele la mare şi la soare Mexic are 10.000 de kilometri de coastă!

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...