Ghid turistic Montepulciano

Biserica San Biagio de la poalele colinei Montepulciano Biserica San Biagio de la poalele colinei Montepulciano

Cunoscuta ca „perla anilor 1500”, localitatea Montepulciano este faimoasa pentru apreciatele lucrari ale artistilor renascentisti, pietele fermecatoare, bisericile si bijuteriile arhitecturale conservate cu atentie de-a lungul timpului. Celebra si pentru vinul sau Vino Nobile, localitatea se gaseste in varful unei coline, dominand vizual zona rurala a partii de sud a Toscanai, podgorii si livezi de maslini. Este locul nasterii poetului Agnolo Ambrogini, numit si Poliziano, cel mai faimos personaj al locului si unul dintre primii ce au reluat studiul civilizatiei grecesti. Montepulciano sarbatoreste istoria sa bogata in fiecare an cu ocazia festivalului Bruscello, un eveniment derulat in jurul tematicilor renascentiste, reintrepretand istoria sa tumultoasa.

Chiar daca spiritul actual are radacina in trecutul medieval, descoperirile arheologice indica faptul ca Montepulciano a fost probabil, pe vremuri, o asezare etrusca. In ciuda abilitatii sale de a-si pastra independenta si auto-guvernarea, pastrata in analele istorice din 715 d.Hr. sub numele de Castrum Politianum, este cunoscut faptul ca in 770 d.Hr. Montepulciano a avut parte de propria conducere si ca aici a inflorit cultivarea vitei-de-vie. Montepulciano a trecut apoi prin cateva secole dificile, incercand sa-si pastreze libertatea in fata invadatorilor straini. In 1108 Republica Sieneza a crezut de cuviinta ca Montepulciano este prea bogat si prea liber si a demarat o campanie de distrugere, fiind intr-un final invinsa atunci cand Perugia si Orvieto au venit sa ajute. Orasul reuseste in acest fel sa-si pastreze libertatea. Nici urmatoarele secole nu sunt deloc simple, pana in 1559 cand Cosimo dei Medici, marele duce de Toscana a declarat Montepulciano „oras nobil”, iar doi ani mai tarziu devine scaun episcopal.

Traditiile sunt parte integranta a vietii localitatii Montepulciano, atragand multi turisti la festivitatile sale periodice, ce comemoreaza trecutul. Evenimentele au loc, in general, in Piazza Grande, distinsul centru al orasului si gazda cladirii primariei, ce dateaza din secolul al XV-lea, piata ce se transforma intr-o scena de concerte si o expozitie pentru un workshop artistic sub egida Canteiere Internazionale d’Arte. Poate cea mai importanta sarbatoare a orasului este cea tinuta in cinstea vinurilor de calitate produse in cramele orasului, Bravio delle Botti, o cursa competitiva intre cele opt districte ale localitatii, in timpul careia localnicii dau de-a dura butoaiele de vin pe strazile inguste spre Piazza Grande. In mod traditional, evenimentul se deschide cu o mare parada ce aduna impreuna 200 de persoane imbracate in costumatii istorice, din secolul al XIV-lea.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...