Ghid turistic Arezzo

Centrul Arezzo Centrul Arezzo

Situat in intre patru vai superbe, Val Tiberina, Casentino, Valdarno si Valdichiana, micul oras Arezzo este inconjurat de o padure seculara si cateva parohii in stil romanic. Lucrarile de arta, pajistile si padurile formeaza peisaje pitoresti si decorul natural celor cateva asezari monastice. Chiar daca mare parte din centrul sau medieval a fost distrusa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, orasul a reusit sa pastreze cateva dintre comorile sale, precum frescele lui Piero della Francesca din biserica San Francesco, Pieve di Santa Maria cu una din cele mai frumos ornate fatade din regiune.

Unul dintre cele mai bogate orase ale regiunii Toscana, Arezzo a dezvoltat, de-a lungul timpului, o industrie extraordinara a prelucrarii aurului si bijuteriilor, incat astazi gazduieste cel mai mare complex de productie a metalului pretios din lume si una dintre cele mai puternice industrii de bijuterii din Europa. O alta activitate importanta a regiunii este industria mobilei si piata de antichitati. Locul de nastere a numerosi artisti, precum Petrarca, Aretino si Vasari, aceasta mica localitate atrage, prin lucrarile sale artistice si structurile medievale bine conservate, artisti din intreaga lume. Arezzo a atras atentia chiar si cineastului italian Roberto Benigni, ce a realizat mai multe filme aici, inclusiv „La Vita e Bella”. In primul sfarsit de saptamana al fiecarei luni piata principala a orasului, Piazza Grande, se transforma intr-un enorm magazin de antichitati.

Fondat de etrusci in secolul IV i.Hr., Arezzo a avut un statut militar in timpul perioadei romane, pana in Evul Mediu, cand a inceput sa decada. Prin puterea acordata episcopilor regionali, orasul si-a revenit miraculos, ca o comuna medievala libera in 1098, ramanand o republica independenta si prospera ulterior. A fost infrant de catre fortele Florentei in 1298 in batalia de la Campaldino si mai tarziu, in secolul al XIV-lea, a intrat sub autoritatea Signoriei de Medici. O data cu unificarea Italiei, Arezzo a inflorit din nou.

Faima din vremea romanilor ca producator in masa de ceramica coraliena i-a adus orasului Arezzo recunoasterea de gigant cultural. In timpul primei perioade imperiale, ceramica din coral rosu, cu decoratii in relief era faimoasa in Arezzo si copiata in restul imperiului. Multe dovezi ale istoriei sale clasice pot fi vazute acum in Muzeul de Arheologie. O ambienta speciala de istorie a artei orasului poate fi traita de-a lungul Corso sau a strazilor medievale ce merg spre biserica San Donato, vizitand piata principala sau vazand frescele lui Piero della Francesca, „legenda adevaratei cruci”. 

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...