Ghid turistic Toscana

Montecatini, Toscana Montecatini, Toscana

Poate cea mai fermecatoare dintre toate regiunile Italiei este Toscana, o regiune fara rival in materie de arta, locul in care s-a inventat Renasterea, o splendoare antica si in acelasi timp, o bijuterie moderna. De la cele mai mari orase pana la cele mai mici sate sau cele mai izolate catunuri, veti descoperi capele stravechi, castele cocotate in varf de munte si din loc in loc cate un oras antic cuibarit intre versantii muntilor. Fiecare loc are o comoara pentru vizitatorii sai – o fresca intr-o biserica, o piata ce si-a pastrat, dupa ani si ani, caracterul nestirbit traditional, muzee faimoase intesate cu sute de capodopere artistice, catedrale monumentale si palate, ziduri masive si fortarete – fiecare dintre ele fiind marturii ale grandoarei artistice a regiunii Toscana, a arhitecturii sale exclusiviste si a frumusetii sale naturale. Aici au sosit vizitatori din intreaga lume inca din vremea lui Michelangelo, Leonardo da Vinci sau a familiei Medici.

Si tot aici este locul in care gasim cea mai pura forma a limbii italiene, derivata dintr-un dialect al propriilor oameni – Dante, Petrarca sau Boccaccio – un tribut al importantei operelor literare ce le apartin. Inca vorbita in zona dintre Siena si Arezzo, chiar si vizitatorii fara cunostinte deosebite a limbii isi pot dea seama de diferente. Toscana este o aventura intr-o frumusete nesfarsita, a prezentului si a trecutului.

Faceti o plimbare de-a lungul strazilor medievale inguste din Siena, captusite cu palate superbe, opriti-va in catedrala gotica impresionanta sau participati la unul din festivalurile organizate aici in fiecare an! Acest oras medieval bine conservat este gazda Muzeului Civic, locul in care sunt pastrate Istoriile lui Alexandru al III-lea, muzeul Operei Metropolitane si Pinacoteca nationala. Si apoi avem Pisa, o baza navala romana antica si gazda faimosului turn inclinat si al Museo delle Sinopie, unde sunt pastrate schitele de pe care s-au realizat fresce faimoase. Acestea si cateva orase mai mici, precum Lucca, Volterra sau Montepulciano contin unele din cele mai importante atractii ale Italiei, muzee si comori artistice. Orasul Florenta (sau Firenze) este o lume aparte, in noianul de expresii artistice al regiunii.

Strazilele pe care gasim oportunitati excelente pentru shopping, restaurante agreabile si capodopere artistice nepretuite sunt doar inceputul! Centrul Renasterii artistice si unul dintre cele mai frumoase bijuterii arhitecturale ale lumii, Florenta adaposteste un numar mare de muzee si galerii de arta, intesate cu opere vechi de sute de ani – Galleria degli Uffizi ce pastreaza cea mai mare colectie de pictura din lume, galeria Palatului Pitti, ce contine capodoperele lui Tiziano si ale lui Rafaelo, Opera del Duomo cu faimoasa Pietà a lui Michelangelo. Merita mentionate si Muzeul Bargello, Muzeul San Marco, Academia, galeria si Muzeul Entologic Stibbert, plus alte forme de frumusete in interiorul Muzeului Costumelor sau al Trasurilor, la Giardino di Boboli, gazda unei gradini splendide.

Vizitati Arezzo pentru bijuterii, antichitati si pentru a experimenta emotiile festivalului anual medieval Palios  – o cursa cabalina renumita. Concursurile extrem de dure intre echipele locale sunt acompaniate de procesiuni complexe. Veniti la una dintre pietele sale antice tinute in fiecare saptamana a fiecarei luni in Piazza Grande sau urmati ruta fabuloasa de-a lungul colinelor Toscanei spre pitorescul San Gimignano, in inima zonei pastorale a regiunii si cunoscut cu numele de „orasul turnurilor faimoase”, pentru meterezele sale de 700 de ani ce stau inca in picioare.

Aici veti descoperi flora tipica a Toscanai – vinul maslinele si chiparosii – arbori sfinti pentru etrusci. Ca o insula situata in mijlocul regiunii, la sud de Siena, este Montalcino, faimos pentru vinul „brunello”, unul din cele mai bune si mai cautate vinuri ale Italiei. Produsele viticole extraordinare ale acestei zone au adaugat Italia pe harta mondiala a vinurilor. O colectie impresionanta de frumusete clasica si locuri romantice, orasele din Toscana, satele si catunele de aici, captureaza toate simturile, prin sunete, arome si miscare. De la frumoasele peisaje colinare, deseori acoperite cu podgorii, livezi de maslini sau armate de floarea-soarelui, la turnurile maiestuoase, capodoperele arhitecturale si arta extraordinara, la buticurile elegante, sunetele animate ale Carnevale si ale clopotnielor bisericilor stravechi, Toscana poate fi considerata o bijuterie artistica in sine.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...