Ghid turistic Moravia de Sud

Panoramă Brno, catedrala pe fundal Panoramă Brno, catedrala pe fundal

La prima vedere, peisajele Moraviei de Sud (Jižní Morava) par să fie cumva diferite de întregul decor al Boemiei, o combinație de coline și păduri dense. Însă, pe măsură ce înaintăm spre Viena, pământul se aplatizează și lasă locul terenurilor agricole fertile, cu livezi și podgorii ce continuă până în Austria. Brno este punctul de plecare cel mai evident, un oraș antrenant, ale cărui atracții au fost subevaluate din cauza parcurilor sale industriale și ansamblurilor de locuințe de la periferii. Brno se găsește la distanță mică de unele obiective turistice majore, în special de zona carstică, a Moraviei – Moravský kras -, ce se mândrește cu cele mai spectaculoase peșteri și castelul medieval Pernštejn.

La sud de Brno, albia râului Dyje (sau Thaya) este punctată localități fermecătoare, sate și orașe pitorești ce șerpuiesc de-a lungul graniței cu Austria. Din punct de vedere istoric, ambele maluri ale râului au fost locuite de populația vorbitoare de limbă germană, clădirile au fost proiectate de arhitecți austrieci, iar principala destinație a reprezentat-o Viena, la doar 60 de kilometri la sud. Cu toate acestea, la fel ca și în restul țării, populația de etnie germană a fost expulzată din Moravia de Sud după 1945. Chiar dacă unele podgorii din regiune au funcționat ca proprietăți private după instalarea comunismului și naționalizării, din oricare alt punct de vedere, ultima parte a secolului trecut a însemnat o separare între cele două maluri ale râului, foste provincii surori, ce împărțeau aceleași moșteniri istorice, aceeași cultură.

Mikulov, situat pe drumul principal spre Viena, vă poate introduce cel mai bine în atmosfera regiunii. Aproape de oraș, familia Liechtenstein a dominat zona timp de secole, construind castelele de la Lednice și Valtice. Ceva mai la vest, un alt oraș de frontieră, Znojmo, găzduiește cele mai valoroase fresce medievale ale țării și reprezintă rampa de lansare pentru a explora Parcul Național Podyjí, format după construirea barajelor pe Dyje și punctat, din loc în loc, de castele și palate. Și mai la vest, de acestă dată la granița cu Boemia, Telč și Slavonice sunt două dintre cele mai frumoase orașe cu arhitectură renascentistă din întreaga Europă. Ambele se situează la capătul platourilor înalte sau Vysočina, o arie slab sărac populată, ce separă Boemia de Moravia, descoperită de turiști de cele mai multe ori, doar în tranzit spre Brno. Jihlava este, probabil, punctul de plecare cel mai convenabil, însă nu va reuși să vă păstreze interesați pentru foarte mult timp. Mai convingătoare sunt pelerinajele spre Žďár nad Sázavou, o capodoperă în stil Baroc-Gotic realizată de Santini (arhitect ceh cu origine italiană), inclusă în patrimoniul UNESCO. 

La est de Brno, priveliștea din jurul râului Morava nu este la fel de reușită, însă podgoriile și cultura tradițională locală furnizează motive suficiente pentru a arunca o privire. La sud, în zona cunoscută sub numele de Slovácko, se organizează cele mai mari festivaluri populare ale țării, la Vlčnov și Strážnice. Mai departe, spre nord, arhitectura rurală și grădinile Kroměříž contrastează cu modernismul orașului Zlín, locul de naștere a imperiului multinațional al companiei de încălțăminte Bata, fondată de Tomáš Baťa.

Transportul este destul de bun pe toată suprafața Moraviei, chiar dacă rețeaua feroviară nu este la fel de bine pusă la punct precum în Boemia, oprindu-se în Vysočina și ieșind la iveală într-o serie de ramuri de-a lungul zonei industrializate de lângă Morava. În aceste condiții, transportul cu autobuzul este ceva mai convenabil și cu siguranță mai rapid.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...