Ghid turistic Muro

Biserica parohială din Muro Biserica parohială din Muro

Muro este o mica localitate interioara situata in partea de nord-est a insulei Mallorca, 45 de kilometri distanta de capitala Palma. Muro este incadrat de cateva alte mici localitati: Sa Pobla in partea de nord, Llubi in partea de vest, Santa Margalida si Maria de la Salut in sud. Cativa kilometri mai departe, spre partea de est a insulei si trecand prin Parc Natural de s’Albufera, gasim frumoasa statiune turistica Platges de Muro, principala destinatie turistica pentru iubitorii de soare si apa.

Istoria antica a localitatii Muro este atestata de cele peste 50 de situri arheologice, furnizand informatii despre prezenta oamenilor aici din era pre-talaiotic. Numele asezarii provine dintr-un cuvant mozarabic, cu influente latine si inseamna literalmente „zid”.

Muro prezinta exemple elocvente de traditie si arhitectura maiorchina, incepand cu cladirile facute din gresie, strazile inguste si atmosfera medievala. In centrul Muro, in jurul pietei Comte d’Empúries, gasim o biserica parohiala fermecatoare, construita in secolul al XVI-lea si dedicata sfantului protector al orasului, San Joan. Biserica parohiala este de asemenea si centrul spiritual al comunitatii si prezinta o arhitectura gotica tipica, cu un altar realizat in stil Baroc. O locatie invecinata si demna de atentie este Muzeul de Etnologie, cu unelte stravechi, ceramica si costume locale traditionale.

Muro este cunoscut in mod special pentru festivitatile pe care le organizeaza, comemorandu-l pe San Joan el Baptista (Sfantul Ioan Botezatorul pe romaneste). Aceasta importanta fiesta are loc in piata principala si consta in concerte, expozitii de arta, evenimente sportive si focurile de artificii in Paseo de Sa Riba. Daca sunteti norocosi, puteti fi martorul unei coride. Pentru turistii care viziteaza Muro in timpul iernii, merita sa mentionam ceremonia dedicata sfantului Antoni, protector al animalelor. Se desfasoara pe 17 ianuarie si reprezinta un spectacol folcloric muzical, cu dans si focuri de tabara. Fiesta se incheie cu traditiona ceremonie Beneides (binecuvantare).

Platjes de Muro este una dintre cele mai lungi plaje maiorchine. Pozitionata intr-un frumos cadru natural, in imediata vecinatate a parcului de s’Albufera, plaja are patru sectoare principale si dispune de o apa incredibil de limpede, nisip auriu fin, excelente oportunitati de recreere, distractie si o oferta de cazare variata, incepand cu hoteluri pana la case micute de oaspeti. Intreaga zona in jurul Platjes de Muro, parte a resortului turistic al golfului Alcudia (Bahia de Alcudia), este recunoscuta pentru calitatea serviciilor turistice ale sale. Parcul in sine, chiar daca acopera o arie extinsa, este destul de usor de explorat. Este si destinatia perfecta pentru iubitorii pasarilor, si naturalisti in general, oferind peste 200 de specii de pasari si o ambianta rara, cu dune de nisip.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...