Ghid turistic Montuïri

Panoramă Montuïri văzut de pe Muzeul de Arheologie Panoramă Montuïri văzut de pe Muzeul de Arheologie

Montuiri este o mica localitate a insulei Mallorca, situata la jumatatea drumului dintre capitala Palma si al doilea cel mai important oras al insulei, Manacor. Principalul drum de acces spre Montuiri este autostrada MA-15, care conecteaza cele doua orase mai mari. Este un loc ca multe altele de pe insula, unde traditia si linistea invinge obositoare viata de zi cu zi clasica de pe vechiul continent european.

Urme are prezentei umane in regiune dateaza din era Talaiotica, asa cum putem vedea in orasul si muzeul invecinat, Son Fornes. Siturile arheologice sunt imprastiate in toata zona – Son Comelles, Son Fornes, Son Ribes sau Rafal Aixat merita mentionate si vizitate de catre iubitorii lumii vechi. Istoria asezarii Montuiri s-a schimbat de la cucerirea catalana, in urma careia famiile stabilite in vecinatate au primit o bucata de pamant, in schimbul unui tribut anual platit regelui, incurajand in acest fel expansiunea localitatii. Montuiri este o frumoasa asezare medievala din secolele XV – XVI, pastrata in conditii destul de bune. Numele sau pare sa provina din cuvintele latine „monte” si „iri”, insemnand „sat de munte”.

Orasul Montuiri poate fi divizat in trei sectiuni distincte: Plaça Major, Plaça del Molinar si Plaça Vella. In Plaça Major gasim primaria si biserica parohiala. Tot acolo obisnuia sa functioneze o veche universitate. Plaça del Molinar se pare ca a fost, in timpul dominatiei maure, gazda unei comunitati mixte, crestine si evreiesti si cuprinde acum o capela si trei cruci de lemn, caracteristice regiunii. Plaça Vella adaposeste a doua cea mai mare cladire din localitate, proiectata si construita de catre arhitectul local Guillem Forteza pe locul in care obisnuia sa functioneze o veche moara de vant, Molí de Can Perons. O gradina cu elemente decorative Art Nouveau a fost adaugata ceva mai tarziu.

Cea mai impresionanta cladire din oras este biserica parohiala Mare de Déu de l’Assumpció, cunoscuta si sub numele de Sant Bartomeu. Documentata incepand cu secolul al XIV-lea, biserica actuala a traversat o perioada plina de schimbari semnificative, menite sa o extinda si sa ii schimbe aspectul pe care il putem admira astazi. Biserica prezinta elemente gotice tipice si este centrul spiritual al localitatii, punct de plecare pentru principala sarbatoare anuala, celebrarea protectorului spiritual al orasului Montuiri, Sant Bartomeu.

Montuiri este locul prin care trec cateva rute turistice cunoscute, acoperind intregul platou montan si legand localitatile invecinate, Algaida, Llubi, Castellitx, Porreres sau Vilafranca.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...