Ghid turistic Napoli

Panoramă Napoli cu Muntele Vezuviu pe fundal Panoramă Napoli cu Muntele Vezuviu pe fundal

Situat in jurul unuia dintre cele mai frumoase golfuri ale Italiei, Golful Napoli, intinzandu-se in umbra Muntelui Vezuviu, la mica distanta de insulele romantice Capri si Ischia, Napoli este al treilea cel mai mare oras al Italiei. Napoli, un fost centru comercial grecesc, a fost intemeiat in jurul anului 600 i.Hr. Orasul a fost mai tarziu cucerit de romani si a devenit resedinta multor imparati si a altor personalitati ale perioadei. Astazi, Napoli este un oras aglomerat si plin de viata, binecuvantat de o locatie natural splendida, cu o viata urbana multicolora si multiculturala, un trafic haotic si numeroase alei si stradute laturalnice invartindu-se serpuitor prin labirintul intunecat al cartierelor sale, printre magazine si restaurante, monumente si cladiri stravechi.

De fapt, strazile este locul in care descoperiti Napoli. Viata este traita aici in toata gloria sa haotica. Este aglomerat, este unic; acolo unde napoletana este o limba in propriul sens al cuvantului si unde dialectul dur este mai mult urlat decat vorbt. Este bogat in valori culturale traditionale, in arta si in istorie, iar bucataria sa faimoasa a conceput pizza in secolul al XVIII-lea, pizza care este servita pe aceleasi strazi. Napoli este in viata doar in mscare. Napolitanii vor interpela pe oricine pentru a sta putin de vorba si iubesc sa interactioneze cu persoane straine aproape la fel cum iubesc sa manance in aer liber. Si oare la ce se adauga toate acestea? Unul din cele mai captivante orase, cele mai vii locuri pe care le-ati putea vizita vreodata. Dispune si de o frumoasa arhitectura, o zona portuara activa si feriboturi frecvente spre incantatoarele Ischia si Capri. Iar lumea antica se intinde la picioarele voastre, in ruinele stravechi ale oraselor Pompeii si Herculaneum.

Napoli este o experienta care se uita cu greu. Vizitati marea catedrala a orasului, Duomo. Construita initial in 1272, a suferit numeroase modificari. Chiesa dei Girolamini, o frumoasa biserica baroc cu doua fatade, se gaseste pe partea opusa. Nu ratati Chiesa del Gesu Nuovo din piata omonima. Cu origini din secolul al XVI-lea, biserica este unul din cele mai rafinate exemple de arhitectura renascentista. Rataciti spre nord, in districtul Spaccanpoli pentru a vizita Museo Archeologico Nazionale. Se mandreste cu una din cele mai complete colectii de artefacte greco-romane din lume, incluzand descoperiri din Pompeii si Herculaneum. Gazduieste, de asemenea, colectia Borgia, de relicve egiptene si etrusce.

Castel Sant’Elmo merita o vizita la randu-i. Oferind peisaje spectaculoase ale golfului si ale orasului in sine, acest castel in forma de stea a fost construit sub conducerea viceregelui spaniol in 1538. Palazzo Reale di Campodimonte este uluitor. Datand din 1738, a fost resedinta regelui din familia Bourbon Carol al III-lea si este inconjurat de ceea ce reprezenta atunci terenul de vanatoare al aristocratiei. Astazi, palatul este gazda Museo e Gallerie di Capodimonte, ce adaposeste o colectie fabuloasa de picturi renascentiste: Bellini, Caravaggio, Botticelli si El Greco sunt toti reprezentati aici. Faceti un tur de-a lungul Via Floridiana, parcul public ce se intinde de la Vomero la Mergellina si vizitati cea mai veche opera a Italiei, Teatro San Carlo, situat in eleganta piata Trento e Trieste. Insorit, animat si greu de ignorat, Napoli inseamna muzica, teatru, Vezuviu, cafenele, pizza si marea mare.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...