Ghid turistic Piemont

Lacul Orta și Insula San Giulio Lacul Orta și Insula San Giulio

Piemont sau Piemonte este o regiune italiană de mari dimensiuni, situată în partea de nord-vest a țării, la granița cu Franța și Elveția. Zona este predominant muntoasă, în vecinătatea câtorva dintre cele mai înalte vârfuri ale Europei. Piemont este traversat și de cel mai important curs de apă din Italia, fluviul Pad sau Po. Majoritatea locuitorilor regiunii sunt grupați de-a lungul câmpiilor piemonteze sau Langhe, ce înseamnă „întinderi de teren”, renumite pentru viața sălbatică pe care o găzduiesc, florile sălbatice și podgorii.

Partea inferioară a câmpiilor este constituită din câteva coline de forme ciudate, modelate în milioanele de ani în care zona era în totalitate acoperită de Marea Tetis. Aceste zone joase ale ținutului Langhe sunt și gazdele podgoriilor regiunii și au fost, din punct de vedere istoric, cele mai importante centre ale poducției de vin din întreaga lume. Agricultura joacă un rol important în economia regiunii Piemont, iar produsele de aici, precum orezul, vinul, porumb, cartofi și trufele ale de Alba, sunt apreciate și la export. Industria de mașini, prezentă prin intermediul uzinelor Fiat, adaugă un plus valoric regiunii și un aer cosmopolit.

Piemontul cuprinde câteva orașe notabile, din care putem menționa Torino, Lago Maggiore, Asti, Vercelli, Alba sau Casale Monferrato. Este un teritoriu pitoresc, faimos pentru lacuri, coline și pentru câmpurile extinse cultivate cu viță de vie. Este și cea mai mare regiune a Italiei, cu o capitală, Torino, ce servea pe timpuri drept centru administrativ al dinastiei de Savoia. Reminiscențele aceste dinastii istorice se pot vedea și în ziua de astăzi, în palatele Regal, Madama sau Carignano, precum și în Castelul Valentino, toate situate în centrul urbei din nordul Italiei. Regiunea joacă un rol important și în arheologie, cuprinzând colecții impresionante ce pot fi văzute la Muzeul Egiptean și Armureria Regală. Torino adăpostește una din cele mai emblematice relicve religioase creștine: giulgiul sfânt.

Cultura din Piemont este, ca o consecință a istoriei îndelungate și a tradițiilor străvechi, bogată în realizări artistice. Multe din capodoporele pe care le puteți vedea aici au fost produsul infuziei culturale franceze sau flamande. În plus, arhitectura majorității orașelor din această regiune, precum Vercelli, oglindește stilurile maure în construcția de sinagogi și a altor edificii religioase. Comorile artistice ale regiunii Piemont, dar și ale Italiei, luată în ansamblu, sunt abundente și se pot vedea cel mai bine afișate în catedrale, bisericii și parohii, dar și în interiorul mănăstirilor, palatelor și al vilelor burgheze.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...