Ghid turistic Oviedo

Catedrala din Oviedo Catedrala din Oviedo

Cultura burgheza a orasului Oviedo este in contrast cu specificul cultural al comunitatilor vecine. Ca o capitala veritabila a Asturiei, a fost destul de bogat, de-a lungul unei istorii ce poate fi descoperita prin intermediul unui numar mare de cladiri administrative sau religioase, frumos restaurate si imprastiate pe intreaga suprafata a orasului, dar in special in partea sa de nord. Cartierul vechi, apreciat de turisti prin faptul ca a fost complet transformat intr-un spatiu pietonal, este o retea de piete si stradute inguste construita dintr-o piatra galbuie, calda, in timp ce partea mai moderna din Oviedo este renumita pentru uriasul parc public amenajat in centru. In intreg orasul pot fi gasite baruri si restaurante excelente, multe tintind spre populatia studenteasca.

Oviedo se mandreste si cu trei biserici superbe, ce pot fi considerate dintre cele mai remarcabile edificii religioase din Spania, construite intr-un stil unic, reprezentativ pentru regiunea Asturias. Toate dateaza din prima jumatate a secolului IX, o perioada de izolare aproape totala a regatului Asturia, ce nu depasea atunci 65 de kilometri pe 50 de kilometri, insa era singura regiune a Spaniei sub dominatie crestina. A devenit centrul acestui avanpost al crestinatatii in 810, cand a devenit baza regatului sub conducerea lui Alfonso al II-lea, fiul lui Pelayo.

Centrul orasului Oviedo

In jurul catedralei si incadrat de cateva sectiuni imprastiate ale vechilor ziduri medievale, un cartier compact si atractiv pastreaza ceea ce a mai ramas din vechiul Oviedo. La fel ca si in cazul orasului Gijon, multe au disparut in timpul Razboiului Civil, cand republicanii asturieni au asediat garnizoanele nationalistilor; cand erau aproape in pragul capitularii, aparatorii au fost salvati de un detasament galician. Cu toate acestea, centrul a reusit sa pastreze o multitudine de biserici si piete medievale, precum si cateva cladiri guvernamentale si resedinte construite de industriasii influenti din zona.

Catedrala din Oviedo si imprejurimile

In secolul al IX-lea, regele Alfonso al II-lea, a construit o capela, Camara Santa, pentru a pastra moastele sfinte salvate din Toledo, salvate din mainile maurilor. Refacuta in secolul al XII-lea, formeaza acum un sanctuar interior al catedralei sale gotice, neobisnuit de simetrica si ordonata. Cea mai intima dintre capelele interconectate ale Camara Santa, cu capitelurile sale primitive, este cladirea initiala, construita de Alfonso. Cealalta capela este un mic triumf al arhitecturii romanice spaniole; fiecare dintre cele sase coloane ce sustin bolta este sculptata cu o pereche de apostoli superb umanizati. Construit in jurul sihastriei gotice, la randu-i asezata pe o fundatie in stil pre-romanic, muzeul diocezei gazduieste o colectie de mare calitate a unor artefacte artistice si religioase.

Cladirile din apropiere, ce pastreaza aproximativ aceeasi linie arhitectonica, inclusic cladirea din secolul al XVIII-lea a Palacio de Velarde de pe calle Santa Ana, adaposteste Museo de Bellas Artes. Principalele atractii ale colectiilor de arta contemporana spaniola se gasesc la ultimul etaj – „Mosquetero con Espada y Amorcillo” a lui Picasso se distinge printr-o paleta neobisnuita de nuante in maroniu si albastru. Intrarea dinspre calle Santa Ana va duce direct spre o alta bijuterie a colectiei – portretele sobre ale celor 12 apostoli pictate de El Greco. 

Recent deschis dupa o perioada de restaurari, Museo Arqueologico din spatele catedralei, este plasat in incinta manastirii San Vicente si pastreaza cateva sculpturi interesante, salvate din bisericile Asturiei vizigote. Cea mai apropiata dintre acestea, San Julian de los Prados, se gaseste la 10 minute de mers pe jos inspre nord-est de-a lungul calle Gijon, imediat langa autostrada. Construita la inceputul secolului IX (aproximativ 830 d.Hr.), este larg si generos, cu o „camera secreta” neobisnuita, construita in peretele exterior. Frescele originale din interior, ce si-au pastrat, in mod miraculos, culorile remarcabile, sunt realizate in mod similar cu cele gasite in vilele romane – laolalta cu motivele arhitecturale, veti vedea doua cruci latine, agatate cu literele grecesti alfa si omega.

Santa Maria del Naranco si imprejurimile

Cea mai frumoasa biserica din Asturia, cu adevarat bijuteria arhitecturala a principatului, este Santa Maria del Naranco, situata intr-o locatie magnifica, pe versantii impaduriti cocotati la 3 kilometri deasupra orasului Oviedo. Se poate accesa dupa o plimbare de aproximativ 45 de minute, traversand suburbia linistita a Ciudad Naranco si usor in sus, pe pantele line ale ale colinei denumita simbolic, Monte. Realizata initial ca o cabana de vanatoare a lui Ramiro I, succesorul lui Alfonso, a fost transformata in biserica la sfarsitul secolului IX. La cateva sute de metri in spatele bisericii Santa Maria este capela palatului regelui Ramiro, San Miguel de Lillo, construita din gresie galbena si tigla rosie. Chiar daca se presupune ca a fost realizata de acelasi arhitect ca si biserica – pe numele lui, Tiodo – designul este cumva diferit. De fapt, din cladirea din secolul al IX-lea a bisericii, nu s-a mai pastrat nici macar jumatate. Altarul se afla in interiorul Santa Maria del Naranco si multe dintre sculpturile din incinta au fost mutate in Museo Arqueologico.

Ceva mai departe de cele doua mici biserici, o figura asemanatoare cu cea a lui Hristos din Rio de Janeiro troneaza deasupra orasului, iluminata spectaculos in timpul noptii. A fost realizata de prizonierii de razboi republicani si chiar daca este destul de hidoasa privita de aproape (construita din blocuri de beton), locatia furnizeaza panorame frumoase ale orasului Oviedo de mai jos.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...