Ghid turistic Asturias

Dată: 17 Mar 2014
Autor: 

Asturias este ca o enigma descrisă într-o ghicitoare populară. De pe marginea Oceanului Atlantic și înghesuită între Galicia, Cantabria și Castilia și Leon, Asturias este antidotul tuturor celor care și-au făcut o idee preconcepută despre Spania. La fel ca și regiunea vecină, Galicia, influențele celtice ce prevalează de-a lungul coastei vestice europene continuă aici și se regăsesc în oricare aspect al vieții de zi cu zi. Locuitorii Asturias, ce au ajuns acum la aproximativ 1 milion, au supraviețuit, de-a lungul timpului, prin intermediul agriculturii și mai recent prin minerit și industrie.

Bariera naturală formată de lanțul montan al Picos de Europa a împrumutat regiunii Asturias acest sentiment de izolare și magie, poate cel mai bine exprimat prin patriotismul de care dau dovadă asturienii. De fapt, regiunea a fost atât de izolată încât recucerirea teritoriilor spaniole din mâinile musulmanilor a fost începută în anul 750 d.Hr. în munții de lângă Covadonga, de către Pelayo. Pentru acest motiv, locuitorii regiunii pretind că Asturias este adevărata Spanie, toate celelalte regiuni, "tierra reconquistada", fiind cucerite ulterior.

Munții și pajiștile sunt incredibil de verzi, mulțumită valurilor nesfârșite de ploaie, comparându-se cu Irlanda sau Țara Galilor. Similitudinile, totuși, se opresc la nivelul verdelui acestora și a unei economii bazate pe minerit și agicultură. Orice altceva este distinct. Mâncarea, dialectul local, munții impunători și plajele virgine - Asturias le are pe toate. Adăugați faptul că regiunea primește un număr destul de mic de turiști în fiecare an (în mare parte excursioniști prin munți) și ați găsit o zonă care merită, cu adevărat, explorată.

Asturias are un efect ciudat asupra oamenilor, chiar asupra spaniolilor, proprii cetățeni. Simpla menționare a numelui acestei regiuni în Spania este urmată de un zâmbet și o audiență cu gândul la munți acoperiți de zăpadă, plaje golașe, cidru și tocănițe locale, liniște sublimă.