Ghid turistic Rio de Janeiro

Panoramă Rio de Janeiro Panoramă Rio de Janeiro

Rio de Janeiro – locul in care apele involburate ale oceanului Atlantic se intalnesc cu oamenii minunati, cu monumentele istorice sau cu muzeele. Combinati totul cu ritmurile muzicii samba si o viata de noapte extrem de agitata si aveti creionata reputatia uneia dintre cele mai populare atractii turistice din intreaga lume.

Cidade Maravilhosa sau Orasul Minunat, asa cum il numesc localnicii, este un amestec de contraste: o metropola extrem de aglomerata in mijlocul unui lant montan, padurilor tropicale si mlastinilor, bogatie ostentativa in mijlocul saraciei crunte, traditii vechi puse la incercare de activitati mai moderne. Toata agitatia orasului este prezentata ca in mijlocul unui tablou panoramic, intre bratele Statuii lui Iisus, in varful muntelui Corcovado, dominand vizual orasul. Faimosul munte Pao de Acucar (paine din zahar in limba romana) este o alta locatie de unde puteti aspira la cele mai frumoase panorame ale citadelei.

Rio de Janeiro este, in mod normal, impartit in 3 zone majore: Nordul (sau Zona Norta), Sudul (Zona Sul) si Centru (Centro). Nordul este cel mai putin interesant si de evitat mai ales in timpul noptii. Sudul are plajele minunate de la Ipanema, Copacabana, Leblon, Leme, Loigoa si Sao Conrado. Centrul gazduieste cele mai multe dintre atractiile turistice ale orasului si se intinde de la Morro de Sao Bento in partea de nord, pana la monumentele soldatilor cazuri in cel de-al Doilea Razboi Mondial in partea sa sudica.

Statuia Cristo Redentor pe muntele Corcovado
Pentru faimoasa statuie Cristo Redentor din Rio, românul Gheorghe Leonida a sculptat fața

Plajele din Rio marginesc direct Oceanul Atlantic, oferind, in acest fel, valuri mai mari si o apa mai limpede. Rio de Janeiro este destinatia perfecta pentru surferi si iubitorii sporturilor de apa in general, incluzand aici si navigarea pe ambarcatiuni mai mari sau mai mici. Aria din jurul Copacabana, locul in care gasiti si cele mai multe hoteluri din Rio, este usor accesibila din centrul orasului prin reteaua de metrou. Ipanema (si toate fetele si baietii care provin din zona) este o plaja urbanizata unde bikinii sunt de marimea sireturilor cu care sunt prinse si vanzatorii ambulanti stau aliniati de-a lungul strazilor pentru a-si vinde produsele de artizanat si diferite opere de arta locala. O recomandare ar fi vizita pe Ipanema in timpul Babilonia Feira Hype, o festivitate saptamanala unde va puteti bucura de muzica live, puteti beneficia de un masaj, va puteti face un tatuaj „henna” si multe altele.

Restaurantele si posibilitatile de a lua masa sunt nelimitate, in special datorita faptului ca populatia „cariocas” adora sa manance in oras, savurand gustul mancarii laolalta cu atmosfera ambientala, fara niciun fel de griji sau graba. Principalele feluri de mancare sunt diferitele retete de paste, pestele si fructele de mare, vita si pui, condimentate cu mirodenii locale. Mancarea cumparata de pe strada este in general sigura, o sursa delicioasa de produse traditionale si o alternativa ieftina la restaurantele de pe plaja.

Cel mai mare spectacol al lumii, asa cum este numit Carnavalul de la Rio de Janeiro, troneaza peste scena petrecerilor orasului, atragand, pe durata celor patru zile, turisti din intreaga lume. Toata suflarea se bucura de ritmurile muzicii samba si de abundenta de mancare si bautura. O alta petrecere majora, recunoscuta pe plan mondial, este sarbatorirea anului nou. In timpul noptii dintre ani, milioane de turisti si locali impanzesc plajele si se bucura de festivalul de muzica si dans, intr-un decor minunat oferit de explozia de artificii care lumineaza intreaga plaja Copacabana.

Din punct de vedere arhitectural, Rio de Janeiro este cadrul unei diversitati de forme si contraste. Cateva dintre monumente stau marturie istoriei lungi ale orasului, in timp ce altele, mai moderne, incearca sa-si faca locul intr-un peisaj contemporan. Exista si cateva biserici notabile pe care le puteti vizita, precum Nussa Senhora de Candeleria.

Centrul orasului Rio de Janeiro, laolalta cu majoritatea cartierelor acestuia, ofera oportunitati excelente pentru shopping. Vanzatorii ambulanti pot fi gasiti oriunde si fac parte din panorama clasica a orasului, comercializand absolut tot ce va trece prin cap, de la bijuterii manufacturate de localnici, pana la instrumente muzicale, precum berimbau. O piata foarte buna este Fairarte, pozitionata in cea mai faimoasa vecinatate istorica a orasului, piata XV (sau Praca XV). Este un adevarat magazin raspandit pe cateva stradute, care se mandreste cu artistii locali prezentand munca lor in ceramica, piele, argint sau sticla, impreuna cu produse alimentare si bauturi viu colorate.

Si daca sunteti in zona orasului Rio de Janeiro, cititi și articolul cu sfaturi de călătorie nu uitati sa vizitati atractiile turistice din imprejurimi, precum Buzios sau Petropolis!

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...