Districtul 7 (7e Arrondissement)

Turnul Eiffel - 7e Arrondissement Turnul Eiffel - 7e Arrondissement

Detalii Paris

Chiar dacă nu au idee despre numele său, vizitatorii Parisului iau contactul cu districtul 7 al Parisului imediat ce avioanele ce îi aduc aici aterizează pe Charles de Gaulle. Este, una peste alta, gazda celui mai faimos simbol al orașului și una din cele mai ușor de recunoscut atracții ale lumii – Turnul Eiffel. Construit de modestul (la acea vreme) Gustave Eiffel, turnul a fost comandat cu ocazia organizării târgului internațional din 1889. Nu a fost chiar popular în rândul localnicilor, iar 20 de ani mai târziu era gata să fie dărâmat, însă vestea că putea fi folosit ca antenă pentru echipamentele radio, pare că l-a salvat.

Fie că sunteți de acord cu apelativul francez inițial, de „asparagus de metal”, fie că sunteți de părere că este pur și simplu o frumusețe industrială, trebuie să vedeți Turnul Eiffel din apropiere, indiferent de etapa din sejur în care îl veți vizita. Există trei nivele deschise vizitelor publicului, cu ajutorul liftului, toate furnizând cele mai frumoase și mai complete priveliști ale capitalei Franței. Totuși, dacă doriți să urcați, vă sfătuim să cumpărați bilete din timp, chiar online, pentru a evita cozile incredibile. Dacă aveți un buget mai consistent la dispoziție, puteți lua masa în oricare din cele două restaurante găzduite de turn. 58 Tour Eiffel de la primul etaj este bun pentru a servi o cafea și o prăjitură, în timp ce, dacă aveți nevoie de o masă mai pretențioasă, mergeți în Jules Verne, pe etajul al II-lea. Restaurantul, căruia i s-au atribuit mult râvnitele stele Michelin, este la fel de scump precum decorurile panoramice pe care le oferă. Dacă ne întrebați pe noi, totuși, cele mai frumoase panorame pariziene sunt cele ce cuprind turnul în sine, lucru imposibil de vreme ce v-ați afla în turn.

Una din cele mai mari păcate ale districtului 7 este faptul că majoritatea covârșitoare a turiștilor părăsesc cartierul imediat după ce au văzut Turnul Eiffel, fie urcând cu liftul, fie de jos, de pe Champs des Mars. Cel mai influent cartier al Parisului, cel puțin din punct de vedere istoric, Arrondissmentul 7 dispune de o bogăție rară de clădiri superbe și atracții importante pentru orice turist. De cealaltă parte a Champs des Mars se găsește École Militaire, școala la ale cărei bănci a luat loc marele Napoleon. Amatorii de istorie militară vor avea ce să vadă și în Muzeul Armatei Franceze din Hotel des Invalides, o clădire comandată de Napoleon pentru a găzdui soldații răniți. În timp ce spitalul este încă activ, camerele în care au fost aduși militarii afișează cele mai interesante exponate.

Musée d’Orsay, 7e Arrondissement
Clădirea Palais Orsay, gazda Muzeului cu același nume, pe malul Senei

Tot în 7e se găsește și cealaltă bijuterie creată cu ocazia organizării World Expo 1889 – Palais Orsay, odinioară stație de tren, transformată în muzeul Orsay de astăzi. Pe locul doi, după Luvru, în materie de valori artistice găzduite, Musée d’Orsay este o opțiune mai liniștită și o atracție incontestabilă, generată de lucrările lui Manet, Monet, Renoir, Picasso sau van Gogh, pentru a enumăra doar câteva dintre staruri. Prețul de intrare este rezonabil – în jur de 10 euro, în funcție de vârstă și alte concesii – și-l puteți cumpăra și online, pentru a evita cozile. După Orsay, poate că cel mai vizitat muzeu din districtul 7 este Musée Rodin, locul în care sunt expuse lucrările marelui Auguste Rodin. Probabil că ați auzit de „Gânditorul”, prezent aici, însă există și alte capodopere extraordinare pe care merită să le vedeți. Alte centre artistice demne de o vizită sunt Musée de quai Branly, cu exponate din cele mai diverse, și Musée Maillol, ce prezintă colecții bazate, în principal, pe sculpturi.

La fel cum se întâmplă și în alte vecinătăți ale Parisului, unul din cele bune motive pentru a vă afla în 7e este pur și simplu să vă plimbați. Pentru o lungă perioadă de timp, acest cartier înverzit al Parisului a fost cel mai dorit din punct de vedere imobiliar. Chiar și astăzi, clădirile sale reflectă cererea de locuințe din secolele XVII și XVIII. Cunoscută precum Faubourg St Germain (pe scurt Le Faubourg), zona dintre Hotel des Invalides și Rue de Babylon, adăpostește numeroase clădiri superbe, sedii ale unor funcții guvernamentale, ambasade sau hoteluri private, precum Hôtel Biron, gazda Musée Rodin, Hôtel de Salm și Hôtel Matignon. Concentrația extraordinară de ambasade arată clar influența zonei și nicăieri nu este la fel ca în Le Fabourg. Popularitatea Le Fabourg a crescut atât de mult, încât chiar și Parlamentul Francez a fost mutat aici, iar numele cartierului a devenit sinonim cu aristocrația franceză.

În concluzie, mergeți în districtul 7 pentru a vedea Turnul Eiffel, însă nu plecați fără a face o plimbare pe străzile lăturalnice, în căutarea faimoaselor Hôtels Particuliers, și fără a vedea cel puțin una din galeriile de artă găzduite aici. Însă, dacă aveți ceva mai mult timp la dispoziție, există și câteva bijuterii ascunse. Dacă doriți ceva diferit, considerați o vizită la Musée des Égouts, muzeul… canalizării din Paris!

Surse imagini

Ultimele articole

Lacul Bow, Canada

Cele mai frumoase peisaje din Canada

În România, de obicei, nu luăm în calcul Canada. Totuși, adevărul este că greu ni se poate întâmpla să descoperim o ț...
Plaja Voulisma, în Agios Nikolaos, Creta

Cele mai frumoase locuri din Grecia

Lista celor mai frumoase locuri din Grecia este afișată puțin mai jos, în clar - toate cele 26 de destinații la care ...
Aeroportul din Palermo

Aeroporturi Sicilia

O insula importantă în peisajul turistic mediteranean, Sicilia este foarte bine conectată de principalele orașe din I...
Vapor al companiei de croaziere Aida

Croaziere în Europa

Caracteristica unică a croazierelor este diversitatea oferită, atât la nivelul serviciilor de la bord, a duratei sau ...