Fosta gara si hotel de lux, Muzeul Orsay este acum unul dintre cele mai vizitate muzee din Franta si din lume. Situat pe partea opusa a Senei de Muzeul Luvru, structura de 188 metri lungime, 75 metri latime si 32 metri inaltime, este afisata sub numele de „Museo d’Orsay”.
Scurta istorie a Muzeului d’Orsay
Inapoi in timp, in anii 1600, intreaga zona era o mare gradina apartinand reginei Margareta de Valois, sotia lui Henric al IV-lea al Frantei. Cand regina a murit, intregul teren a fost vandut pe loturi si a fost cumparat de catre aristocratii vremii. Acestia au construit pensiuni si hoteluri, oferind zonei un aer de eleganta si prestigiu.
In secolul al XIX-lea locul ocupat de muzeul actual era ocupat de baracile cavaleriei si de Palatul Orsay. In perioada comunei franceze, intregul cartier a fost ars iar zidurile carbonizate ale palatului au ramas in picioare pana in 1900, aproape de perioada inceperii expozitiei universale de la Paris. A fost dat atunci in folosinta catre compania de cai ferate Orleans. Planul era construirea unei noi statii de tren, pozitionata mai bine decat cea mai mare statie a perioadei, gara Austerlitz. Planul a fost inmanat arhitectilor Lucien Magne, Emile Benard si Victor Laloux, ultimul dintre ei fiind cel care se va ocupa ulterior si de restaurarea orasului Paris. Proiectul era ambitios: sa integreze o structura rece, metalica, intr-un cartier dragut precum era cel din vecinatatea Luvrului. Constructia se incheie dupa 2 ani, si pe 14 iulie 1900, are loc inaugurarea elegantului Orsay.
A functionat ca si gara de tren pana in 1939, cand gara a fost considerata prea mica si impracticabila. Cladirea abandonata a fost scena unor filme precum „Procesul” lui Orson Welles si a reprezentat refugiul companiei de teatru „Renaud-Berrault”. Directoratul general al muzeelor franceze initial, apoi si cel a colectiilor de arta, si-au cautat un sediu si au gasit ca refugiu fosta gara abandonata, in planuri de a fi transformata intr-un mare hotel. In 1973 presedintele Valery Giscard d’Estaign autorizeaza crearea noului muzeu, inaugurat de catre Francois Mitterand, pe 1 decembrie 1986.
Exponate
Transformarea fostei gari abandonate intr-un muzeu a reprezentat o mare provocare, atat pe plan tehnologic cat si estetic. Organizat pe 3 nivele, muzeul d’Orsay are peste 80 de camere sau galerii si gazduieste in permanenta aproximativ 4.000 de opere de arta, organizeaza expozitii temporare si are in componenta sa un auditorium, cafenele si restaurante.
Colectiile regasite acum in muzeul d’Orsay acopera perioada 1848 – 1914 si au fost, in marea lor parte, preluate din Muzeul Luvru (lucrari are artistilor nascuti dupa 1820) sau din Muzeul Jeu de Paume (dedicat lucrarilor impresioniste pana in 1947). Majoritatea operelor de dupa 1870 au fost mutate in Centrul Pompidou. Muzeul nu contine doar picturi si desene (aproximativ 15.000) dar se extinde pe zi ce trece si ca domenii de activitate, precum fotografia sau proiectele arhitectonice.
Printre cei mai mari artisti ale caror lucrari le puteti vedea la Muzeul Orsay, ii putem mentiona pe: Ingres (Sursa), Degas (Dansatoare imbracata), Millet (Angelus, Primavara), Camille Corot (O dimineata, Dansul nimfelor), Courbet (Originea lumii, Studioul artistului), Monet (Picnicul), Renoir (Le Moulin de la Galette), Cezanne (Carciumareasa, Portretul mamei artistului), Gauguin (Autoportret cu Iisus galben), Van Gogh (Arles, Biserica din Auvers) si Manet (Olympia).
Detalii obiectiv turistic
- Adresa
62 rue de Lille 7e
- Transport
cu metroul pana la statia Musee d’Orsay sau Solferino
- Telefon01.40.49.48.14
- Website
- Orar
in fiecare zi cu exceptia zilei de joi – 09:30 – 18:00; Joi – 09:30 – 21:45
- Tarif
8 € / adult; copiii gratis
Surse imagini