Districtul 9 (9e Arrondissement)

Dată: 16 Mai 2014
Autor: 

Avenue Trudaine este lată și impunătoare, la fel de frumoasă precum marile artere ale Parisului, însă doar câteva sute de metri lungime, un bulevard care nu duce nicăieri. Este ascunsă la capătul districtului 9, la doar o stradă distanță de Boulevard de Rochechouart, o adevărată arteră metropolitană, cu trafic greu și o linie de metrou. De asemenea, ajunge și pe moderna Rue des Martyrs, poate una din cele mai bune zone de cumpărături a orașului, întotdeauna înțesată de clienți. Însă Avenue Trudaine este goală, în mare parte, mai potrivită parcă pentru o cafea liniștită de dimineață, la una din mesele umbrite din fața Sole Caffe e Cucina, alături de noianul de expați italieni sau britanici.

Dacă mergeți la Paris suficient de des, ajungeți să numărați locurile în care vă puteți trageo clipă răsuflarea, respirând adânc și admirând frumusețea surprinzătoare a unei străzi precum Trudaine. De fapt, a întregului district 9. Unul din cele mai puțin cunoscute districte, Arrondissement 9e este și unul din cele mai intime. În perioada recentă, a devenit popular în rândul burghezilor boemi ai Parisului, mutați aici și transformându-și casele într-un stil aerist, caracteristic perioadei dinaintea lui Haussmann. Însă îmbătrânirea populației cartierului nu este deloc invazivă. Este adevărat, dacă serviți prânzul duminica în Hôtel Amour, veți avea parte, probabil, de câteva cupluri de bătrânei comandând ouă Bénédicte și, la fel ca în oricare alt colț al Parisului, zona este gazda unui număr mare de bistrouri. Însă districtul 9 dispune de o somnolență atrăgătoare, chiar și atunci când o anumită secțiune dobândește o oarecare faimă, precum mica brutărie - restaurant Rose, puteți încă lua loc pe un scăunel mai retras pentru a servi o delicioasă ricotta cu înghețată de lămâie.

Restaurantul Rose Bakery
Copyright imagine: visitingeu- Flickr

Brutăria Rose poate atrage pe oricine, de la turiști la localnici, însă caracterul cartierului în care este amplasată poate fi găsit și pe alte străduțe lăturalnice: în magazinul muzical de pe Rue Victor Massé, în casele de licitații filatelice de pe Rue Drouot, în districtul evreiesc din jurul Rue Richer și în barurile rău famate de pe Rue Fontaine. Această ultimă arteră este și locul în care veți descoperi magazinul de delicatese culinare Denise Acabo, unde Madame Acabo, încă purtând cosițe ca orice puștoaică, își servește clienții printre rafturile pline cu prăjituri desfătătoare.

Olympe Versini, o alta celebritate zonală, a fost unul din cei mai importanți bucătari ai anilor 1970. Și când spunem "unul", ne referim, bineînțeles, la rol, nu la gen, pentru că doamna respectabilă de astăzi a fost una din primele femei câștigătoare a unor stele Michelin. Și-a închis restaurantul în anii 1980, apoi și-a deschis Casa Olympe, o locație reconfortantă în preajma Rue Saint Georges, ce reflectă cu greu rădăcinile sale corsicane. Imediat după colțul pieței Saint Georges, autobuzul întoarce în jurul unui sens giratoriu cu o statuie de marmură, ce-l reprezintă pe Paul Gavarni, un nume mai puțin cunoscut. Artistul, caricaturist de la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost cel care a desenat câteva din operele lui Balzac.