Incadrat de arcul format intre drumul principal de coasta si marginea apei, la 3 kilometri de Risan, Perast este o localitate la fel de pitoreasca precum si celelalte asezari muntenegrene situate de-a lungul coastei. Casele din jurul apei au un aspect venetian ce aminteste de trecului grandios al zonei. Pentru aproape 500 de ani, Perast a fost un centru maritim puternic al Adriaticii, tinand piept invaziilor turistilor, spre deosebire de celelalte orase din zona, capturate de acestia. Navigatorii din Venetia si mai tarziu din Rusia, soseau aici in numar mare pentru a invata arta navigatiei in scoala nautica locala. La apogeul dezvoltarii sale, la mijlocul secolului al XVIII-lea, aici exista patru santiere navale si o flota de aproximativ 1.000 de nave. De-a lungul timpului, cutremurele, miscarile politice si amprenta varstei au dezgolit orasul de gloria sa recunoscuta.
Chiar daca puteti vedea aproape tot ce are de oferit in cateva ore, inclusiv insula Gospa od Škrpjela (in traducere libera „Doamna noastra dintre stanci”), posibil sa doriti sa zaboviti aici ceva mai mult timp. Aproape tot ce merita mentionat in Perast se gaseste de-a lungul sau langa Obala Marka Martinovica. Aici veti gasi cele mai tangibile ramasite ale gloriei apuse a orasului, inclusiv cateva cladiri in stil baroc si palatele ce au apartinut comandatilor de nava precum Marko Martinovic – cel mai apreciat erou local -, si Marija Zmajevic, amiral al flotei rusesti din Marea Baltica.
Una din cladirile inca in folosinta si astazi este palatul Bujovic, de langa intrarea nordica spre oras, una din primele cladiri pe care le puteti observa daca sositi dinspre Risan. Se spune ca a fost construit din blocurile de piatra extrase dintr-o sectiune a zidurilor defensive ale orasului Herceg Novi si prezinta o arhitectura renascentista, mai evidenta in arcadele verandei si terasa de mai sus, deasupra carora troneaza doua sculpturi frumoase, leii simbolizand Republica Venetiana. Astazi, cladirea gazduieste muzeul orasului, cu cateva portrete sobre ale diferitelor faruri maritime, mobila, carti, steaguri si armament. De fapt, chiar daca nu este o colectie atat de apreciata, cuprinzand un numar surprinzator de mic de elemente din istoria navala bogata a orasului, interiorul prezinta interes din punct de vedere arhitectonic – laolalta cu terasele superbe, pe care le puteti accesa prin intermediul galeriei de la etajul doi, remarcati intrarile dichisite, patratoase, din piatra.
La un moment dat, Perast dispunea de un numar de peste 10 biserici, multe dintre fiind si astazi in uz. Situata in piata omonima, micuta biserica Sfantul Nicolae (Crkva Sv Nikole) a fost construita din piatra adusa din Korcula si finalizata in 1616. Interiorul cu un singur naos, se distinge prin acoperisul de lemn si altarul baroc frumos sculptat, in timp ce comorile adiacente impresioneaza prin obiecte religioase, precum icoane sau vesminte bisericesti. Una dintre cele mai usor de recunoscut siluete de pe coasta, clopotnita de 55 de metri inaltime din apropiere, a fost finalizata in 1691, cu ceasul adus tocmai de la Venetia in 1730. Merita sa urcati treptele pana sus pentru a beneficia de imaginile superbe ale golfului. In fata bisericii sunt busturile celor doi eroi, Martinovic si Zmajevic, precum si al pictorului Tripo Kokolja.
Surse imagini
- Cover: John Vincent - Unsplash | Licență Unsplash