Desfasurat pe un deal abrupt la gura Golfului Kotor, Herceg Novi a fost, pe vremuri, destinatia turistica favorita pentru burghezii Vienei din secolul al XIX-lea. Astazi, vilele imbracate in wisteria, bougainvillea, palmieri si portocali, se pot vedea la fiecare pas, iar strazile atesta inca epoca eleganta pe care au trait-o odinioara. Chiar daca nu este la fel de bogat in istorie precum Kotor si nici nu are vigoarea orasului Budva, Herceg Novi este suficient de atragator pentru a va tine ocupati cateva zile. Se gaseste la o scurta calatorie cu vaporasul de peninsula Lustica, cu plajele si golfuletele sale frumoase, in timp ce Muntii Orjen din apropiere ofera cateva trasee turistice incantatoare. Apropierea de granita cu Croatia face posibila o excursie spre Dubrovnik, aflat la doar 50 de kilometri distanta.
Herceg Novi este gazda a doua evenimente importante, Festivalul Mimozelor (Praznik Mimoze) in luna februarie, celebrand sosirea primaverii printr-o gama de festivitati culturale, sportive si o parada de carnaval, precum si Festivalul de Film (Filmski Festival), ce prezinta scurt metraje si filme locale si nationale in decorul pitoresc din Kanli Kula, deasupra orasului vechi. Chiar daca atractiile orasului sunt destul de imprastiate, se pot totusi explora la pas, daca nu va deranjeaza sa urcati cateva trepte pe parcurs. Frumosul centru al Orasui Vechi gazduieste cateva puncte de interes, in timp ce spre nord se vede silueta Fortaretei Spaniole, iar inspre est se gaseste manastirea Savina. Multe din evenimentele si activitatile sociale au loc de-a lungul Setaliste pet Danica, promenada lunga ce se intinde pana la Igalo.
Orasul Vechi
Poate cel mai bun loc pentru a va incepe vizita in Herceg Novi este piata principala, Trg Nikole Dukovica, la est de intrarea in orasului vechi, coborand spre plaja. Prefatata de un turn cu ceas (Sahat Kula), ridicat in 1850, este Trg Herceg Stijepan, o mica piata marginita de resedinte scunde, din piatra alba, intrepatrunse de cafenele. In centrul acesteia, incadrata de doi palmieri inalti, se afla biserica Sfantul Arhanghel Mihail (Crkva Sv Mihail Arhandela). Cu toate ca are doar un secol, cladirea alb-galbuie a bisericii arata mult mai veche. Domul inalt este caracteristica cea mai impresionanta a bisericii, interiorul fiind dominat de marmura alba a altarului, modelata cu motive florale si o serie de icoane vechi. Imediat langa biserica este fantana Karaca, o structura incantatoare de piatra, din care tasneste apa.
Capetele de nord si de sud ale orasului vechi, sunt marginite de fortificatii robuste, ramasitele zidurilor defensive ale orasului. Spre nord, urcand o serie de trepte, ajungeti in Kanli Kula (Turnul Sangeros), constructie ce a servit ca inchisoare in timpul ocupatiei otomane. Astazi, este folosit pentru a gazdui spectacole de teatru si ca platforma de observare a intregului orasul si a peninsulei Lustica. Pornind din sectiunea sudica a pietei, se desfasoara Marja Vojnevica, o straduta ingusta, marginita de cladiri inalte, ce duce spre Forte Mare (Fortareata Marii), o fortificatie mai putin impunatoare decat Kanli Kula, care insa a avut acelasi rol descurajator pentru invadatori, de-a lungul timpului.
De-a lungul Setaliste pet Danica
Treptele de langa Forte Mare se infasoara in jos spre Setaliste pet Danica, promenada litorala ce acopera linia de coasta pana la Igalo, pe o distanta de aproximativ 5 kilometri. Spre deosebire de aspectul pe care-l are astazi, intre 1936 si 1967 promenada a functionat o linie de cale ferata, evidentiata astazi de prezenta frumoasei cladiri a fostei statii de tren, de pe partea opusa a portului de agrement, astazi un mic hotel. Orasul nu dispune de plaje de nisip, litoralul fiind constituit de cateva platforme de beton, intrerupte, din loc in loc, de golfulete stancoase, ce ascund mici portiuni de plaje cu pietris.
La aproximativ 1 kilometru distanta de portul de agrement, exista cateva indicatoare ce arata directia spre muzeul orasului (Grad Muzej), pe Mirka Komnenovica nr. 9, ce prezinta, in principal, vestigii din istorica nautica a orasului Herceg Novi, cu picturi, echipamente si costume acvatice, dar dispune si de o colectie extraordinara de icoane, ce merita vazuta. La mica distanta de muzeu pe strada Njegoseva, se afla casa memoriala a lui Ivo Andric, unul dintre cei mai apreciati scriitori ai spatiului ex-iugoslav, nascut in Bosnia si premiat cu Nobel in 1961 pentru lucrarea sa, „Podul peste Drina”. Casa este acum un restaurant cenusiu, dar cateva dintre cartile sale, precum si fotografii ale autorului, se pot vedea intr-o camera de la etaj.
Fortul Spaniol
La inaltime, deasupra orasului, este fortului spaniol din secolul al XVI-lea, Tvrdava Spanjola, numit asa de spaniolii ce au ocupat pentru o mica perioada de timp orasului, in 1538, chiar daca structura a fost finalizata de turci, ceva mai tarziu. Astazi, zidurile sale groase si bastioanele rotunde, camfleaza cateva ruine mazgalite cu graffiti, deteriorate de puternicul cutremur din 1979. Cu toate acestea, ascensiunea de 20 de minute este la mare cautare de turisti, pentru panoramele orasului – din spatele Trg Nikole Durkovica, suiti pe Sima Matavulja, treceti prin pasajul subteran si luati-o in sus, de-a lungul Srbina pentru circa 15 minute, inainte de a coti la stanga.
Manastirea Savina
O plimbare de 20 de minute pe jos in partea de est a orasului, de-a lungul Sava Kovacevica si Brace Grakalic, va duce pe colina impadurita unde se afla manastirea Savina. Fondata in secolul al XVII-lea de calugarii refugiati din Trebinje (astazi in Bosnia si Hertegovina). manastirea are anexata doua biserici, ambele dedicate Adormirii Maicii Domnului. Cea mai mare dintre ele este o cladire vesela, ce combina stilul baroc cu cel bizantin, construita din blocuri de piatra alba aduse de pe insula croata Korcula. Chiar daca nu impresioneaza cu nimic, interiorul cu un singur naos, prezinta un iconostas de 15 metri inaltime si un candelabru aurit, enorm.
Fara sa exceleze din punct de vedere arhitectural, biserica mai mica are o forma patratoasa si este acoperita de un strat de fresce albastrui, ce se crede ca au fost realizate in secolul al XV-lea, infatisand suferintele lui Hristos. Deasupra intrarii, pe interior, o inscriptie abia vizibila atesta data inaugurarii bisericii, in anul 1030. Cocotata in varful dealului de deasupra manastirii, la 5 minute de mers pe jos, se gaseste mica biserica Sf. Sava, care, potrivit diferitelor surse istorice, dateaza din secolul XIII. De aici puteti sa obtineti iar cateva panorame superbe ale orasului Herceg Novi si ale golfului Kotor. Cele doua biserici de mai jos sunt marginite de cateva conacuri renovate, unul dintre ele gazduind acum muzeul manastirii. Infrumusetat cu ornamente de aur si argint, muzeul se lauda cu o cruce de cristal care se spune ca a apartinut sfantului Sava.
Surse imagini