Ghid turistic Ravenna

Bazilica Sant'Apollinare in Classe (sec. VI) Bazilica Sant'Apollinare in Classe (sec. VI)

Ravenna este unul din cele mai neobisnuite orase din regiunea Emilia Romagna. Astazi veti vedea, poate, un oras adorm, ce aminteste de un trecut glorios, atragand turistii pentru a explora ceea ce a ramas. Cu rolul de capitala a Imperiului Roman de Apus, incepand cu anul 402 d.Hr., al Imperiului Vizigot, incepand cu anul 473 si al Imperiului Bizantin sub Iustinian si imparateasa Teodora, intre 540 si 752, Ravenna a devenit unul din cele mai mari orase din bazinul Mediteranei.

A ajuns la apogeul sau cultural ca parte a Imperiului Bizantin intre secolele VI si VIII si este cunoscut pentru numeroasele mozaicuri, bine conservate, create in aceasta perioada, cele mai rafinate din intreaga lume vestica si cele mai splendide lucrari din afara Istanbulului. Domurile scunde bizantine apartinand bisericilor sale amintesc de trecutul cu influente orientale. In Ravenna, vizitati superbul Mausoleu Galla Placidia, ridicat in secolul al V-lea, ce contine mormantul marelui poet Dante, ce a finalizat Divina Comedie in Ravenna si a murit aici in 1321, Mausoleul lui Teodoric si bazilica magnifica Sant’Apollinare in Classe.

Cea mai buna modalitate de a vedea orasul este pe jos, intr-un ritm domol. Istoria este scrisa de-a lungul strazilor Ravennei si acesta este un detaliu caracteristic doar acestui oras. Frumusetea sa se poate vedea in centrul vechi, inchis traficului rutier, dar plin de viata. Pieta centrala, intesata de cafenele in aer liber, trecerea sutelor de biciclete, piata, magazinele elegante, contribuie toate la o atmosfera relaxanta si la ritmul linistit al vremurilor de mult apuse. Romagna este un adevarat tezaur pe care nu-l puteti rata: pasiti in interiorul monumentelor antice ale orasului, incluzand cinci situri listate in patrimoniul universal UNESCO si veti vedea lucruri pe care nu le puteti admira nicaieri in lume.

Mostenirea Ravennei este un amestec de arta si spiritualitate clasica, intr-o serie uimitoare de bazilici, baptisterii si mausolee. Dante a descris mozaicurile orasului ca fiind „culoarea dulce a safirelor orientale”. Mozaicurile fac textele scripturii sa straluceasca prin alaturarea unor simboluri crestine si a fundalului auriu. Mozaicurile reprezinta dorinta suprema a omului de a atinge absolutul. Se spune ca cele din interiorul Sant’Apollinare Nuovo l-au inspirat pe artistul austriac Gustav Klimt (1862-1918), in timp ce mozaicurile aurite, in forma de stea, precum si cele de culoarea cobaltului din interiorul Mausoleu di Galla Placidia l-au inspirat pe Cole Porter in realizarea cantecului clasic „Night and Day”.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...