Al doilea cel mai mare oras al regiunii Emilia-Romagna dupa Bologna si unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei, Parma se situeaza in valea fluviului Pad (sau Po). Un oras de aproape 220.000 si la fel de multi si in provinciile invecinate, Parma este impartit de la est la vest de Via Emilia. Sufletul orasului este Piazza Garibaldi, ce se afla pe locul unei vechi curti romane. Cu biserici splendide, lucrari de arta si o opera impresionanta, Parma este unul dintre cele mai importante orase de arta ale Italiei.
Catedrala din secolul al XII-lea, al carei fresce superbe au fost pictate de Correggio, este flancata de o clopotnita gotica din secolul al XIII-lea si un baptisteriu uimitor din marmura roz de Parma. Puteti vedea capodopoerele lui Benedetto Antelami (1177 – 1233), marele sculptor ce a create statuile si reliefurile din baptisteriu, opera denumita „cea mai mare si mai originala opera a stilului romanic italian”. Capitala faimoasei „vai culinare” a Italiei, Parma este regina deliciilor: branza Parmigiano-Reggiano si sunca de Parma, otetul balsamic, trufele albe si ciupercile porcini. Acesta poate sa fie un motiv suficient pentru a vizita Parma si a reveni aici ori de cate ori aveti ocazia.
Sub conducerea imparatesei lui Napoleon, Marie Louise, Parma a fost influentata de filozofii si artistii renascentisti francezi. Astazi, Parma este cunoscut ca orasul ce a primit cele mai multe influente din cultura franceza. Poate datorita trecutului istoric glorios, localnicii sunt faimosi pentru eleganta; nu este neobisnuit sa vedeti localnici bine imbracati de-a lungul strazilor si buticurilor in fiecare zi a saptamanii. Parma este si simbolul unei vieti prospere, ce se regaseste in mandria civica si arhitectura superba. Niciun oras de aceste dimensiuni din Italia nu este mai mult dedicat teatrului si muzicii. Contributiile culturale ale Parmei includ artistii Antonio Allegri (cunoscut in lumea artistica sub numele de Correggio), Paolo Toschi, insa orasul este si locul de nastere al lui Francesco Mazzola (sau Parmigianino), directorului de film Bernardo Bertolucci si al compozitorilor Giuseppe Verdi sau Arturo Toscanini.
Cand discutam despre Parma si bucataria sa exclusivista, nu stim de unde am putea sa incepem. Parma se lauda cu o istorie culinara indelungata. Iar bucataria, cu produsele sale tipice si ingredientele locale, este una din atractiile turistice. Niciun alt tip de branza nu este la fel de faimos sau atat de vital pentru bucataria italiana decat parmezanul, cu origini in Parma. Unul din cele mai mari nume de pe piata branzeturilor mondiale este Parmigiano-Reggiano, este marcat pe toate laturile pentru a se diferentia de diferitele copii aparute pe piata, mai slabe calitativ. Peste 2,5 milioane de tone de branza Parmigiano-Reggiano sunt vandute in fiecare an, produse in cele peste 650 de mici fabrici.
Producia de Prosciutto di Parma este chiar si mai strict reglementata decat cea a branzei Parmigiano-Reggiano. Sunca de Parma isi datoreaza calitatea excelenta tehnicilor perfectionate de-a lungul anilor si conditiilor speciale in care este produsa. Aria de fabricare este situata in partea de sud a provinciei Parma. Urmand metodele traditionale, Prosciutto di Parma se face asa cum se facea acum 2.000 de ani! Veti stii ca sunteti in tara suncii dupa ferestrele inalte, larg deschise, pentru a ventila carnea lasata la maturat. Dupa o perioada de 10-12 luni de procesare si maturare, coroana cu cinci colturi ce marcheaza stema ducatului de Parma este pusa pe fiecare dintre produsele finite, pentru a o diferentia de alte tipuri de mezeluri. Rezultatul este sunca faimoasa, de culoarea roz deschis, cu o aroma distincta si o textura matasoasa.
Colli di Parma, o zona DOC (Denominazione di origine controllata), ocupa colinele din sudul orasului Parma si furnizeaza cateva tipuri de vin, extrem de apreciate in intreaga lume. Localnicii prefera varianta Malvasia, un vin alb si elegant care merge foarte bine cu sunca lor de renume mondial. Puteti sa-l serviti sec (secco) sau demi-dulce (amabile). Vinul sec poate sa fie spumant, acidulat sau simplu, in timp ce vinul demi-dulce se poate degusta acidulat sau spumant. Incercati Colli di Parma Sauvignon, un vin alb sec facut in totalitate din Sauvignon Blanc, in varietati spumante, acidulate sau cret; sau Colli di Parma Rosso, un vin rosu sec obtinut in principal din struguri Barbera.
In afara de mancare si viata cosmopolita, cateva dintre monumentele religioase sau culturale din Parma atrag sute de mii de vizitatori in fiecare an. Edificiile religioase au probabil cea mai mare importanta, incepand cu catedrala dedicata Sfintei Maria, a carei constructie a inceput in secolul al XI-lea. Edificiul a suferit modificari importante de-a lungul timpului, in special in urma cutremurului ce a lovit orasul in secolul imediat urmator realizarii sale. Lista de monumente religioase poate continua cu Certosa de Parma, fondata in 1225 de ultimul episcop de Spoleto, Rolando Taverna si cu Palatul Episcopal, o constructie ce dateaza din secolele XI-XII, a carei aspect a fost restaurat, in forma in care se poate admira acum, in secolul XX.
Cateva muzee condimenteaza scena culturala a orasului Parma, din care cele mai importante sunt Muzeul National de Arheologie, ce cuprinde, pe cele doua etaje ale sale, Muzeul Ducal de Antichitati fondat in 1760 de Don Filippo Borbone si colectii impresionante de ramasite din perioada romana, precum si vestigii importante din perioada preistorica. Muzeul Bodoni, pe de alta parte, se gaseste in incinta Palatului Pilotta si este dedicat vietii si operei tipografului Giambattista Bodoni. Cel mai important exponat al muzeului este o replica a faimoasei Iliada a lui Homer, tiparita in 1808. Un alt muzeu de referinta si destul de bizar pentru aceasta regiune a Europei, este cel dedicat culturii chineze si etnologiei, ce afiseaza, pe langa exponatele dobandite in timpul calatoriilor in estul indepartat, colectii donate de-a lungul timpului de diplomati sau personalitati din China, Oceania, Africa, Pakistan, Japonia sau America de Sud.
Surse imagini