Ghid turistic Țara Bascilor

Port de agrement în San Sebastian Port de agrement în San Sebastian

Înghesuită pe linia de coastă între munții Cantabriei și granița cu Franța, cele trei provincii ale Tării Bascilor vă oferă un peisaj fabulos: munți, râuri, plaje cu nisip fin și câmpii de un verde luxuriant spre sud, punctat de podgorii recunoscute pe plan mondial. Strălucirea muzeului Guggenheim din Bilbao a devenit port-drapelul regiunii, însă motivul pentru care puteți, fără nicio umbră de îndoială, să călătoriți în Țara Bascilor, este mâncarea. În universul gastronomic al bucătăriei spaniole, gastronomia bască este recunoscută categoric ca superlativ, cu o abundență de produse proaspete și de sezon. Și puteți mânca atât în simplele baruri „Tapas”, cât și în restaurantele de clasă mondială, listate de Michelin.

Numele pe care bascii îl dau propriului teritoriu, Euskal Herria, acoperă însă toate cele trei provincii basce ce formează astăzi Comunitatea Autonomă a Țării Bascilor (în limba locală „Euskadi”): Gipuzkoa, Bizkaia și Araba, precum și regiunea Navarra și o parte din sudul Franței (Pays Basque în Aquitania franceză). Mare parte din regiune este deosebit de frumoasă, în special de-a lungul coastei sale spectaculoase, acolo unde munții acoperiți de pădurea verde și densă, întrepătrunși de colinele robuste, par să răsară, pe alocuri, din mare. Da, veți avea parte de multe zile de ploaie, din cauza proximității Oceanului Atlantic, iar mare parte din zona rurală este înecată într-o ceață densă, însă atâta vreme cât nu vă deranjează câteva răpăieli ocazionale, în sezonul estival puteți avea parte aici de o escapadă veritabilă de temperaturile insuportabile din sudul Spaniei.

În ciuda industrializării agresive, ce a ajutat însă să dezvolte una dintre cele mai bogate regiuni ale Spaniei, Țara Bascilor este remarcabil de bine păstrată – o zonă interioară curată și bine organizată și o linie de coastă sălbatică, accidentată și impunătoare. San Sebastian (sau Donostia) este orașul cel mai important și principala destinație turistică, cu câteva plaje aglomerate și o mâncare excepțională. La fel de atractive sunt și alte resorturi litorale, din care se remarcă Bilbao, gazda celebrului Museo Guggenheim. Spre interior, Pamplona oferă exuberantele Fiestas de San Fermín, în timp ce alte destinații poseda un farmec unic, de la pitorestul Munților Pirinei până la eleganța capitalei regionale Vitoria Gasteiz.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...