Ghid turistic Rennes

Palatul Comerțului din Rennes Palatul Comerțului din Rennes

Pentru un oras care a avut rolul de capitala si de centru al puterii in Bretania inca de la uniunea cu Franta din 1532, Rennes nu este tipic acestei regiuni, cu un aspect mai degraba neoclasic si cateva cladiri majore pompoase. Potentialul turistic de care dispunea a fost distrus in 1720, cand un tamplar beat a reusit sa dea foc intregului oras. Doar zona cunoscut sub numele de Les Lices, de la intersectia Ille cu raul Vilaine a reusit sa scape neatinsa. Reconstructia restului orasului a fost responsabilitatea arhitectilor din Paris, nu din respect pentru capitala Frantei, ci pentru a reusi sa concureze cu aceasta. Rezultatul, cel putin de pe partea de nord a raului, este un mozaic de piete intinse din secolul al XVIII-lea, intrepatrunse de aleile tainice marginite de casele jumatate din lemn. Rennes este un oras destul de placut pentru o plimbare de jumatate de zi, insa ii lipseste personalitatea.

Cartierul medieval ce a supravietuit in Rennes, marginit de canal la vest si de rau la sud, pleaca din Porte Mordelaise, vechea intrare ceremoniala a orasului. Imediat la nord de poarta, place des Lices este dominata de doua hale de piata neobisnuit de goale, care revin la viata in fiecare sambata, pentru a forma una din cele mai largi strazi comerciale din Franta. Piata a fost locul de desfasurare a turnirurilor cavaleresti si aici necunoscutul de 17 ani, Bertrand du Guesclin, a reusit sa lupte si sa invinga impotriva catorva cavaleri mai reputati, capatand statutul de erou local in 1337. Evenimentul l-a propulsat mai departe in cariera de soldat, fiind cel care a salvat Rennes de asediile englezilor. Cu toate acestea, dupa ce bretonii au fost invinsi la Auray in 1364, a intrat in slujba francezilor, invadand Bretania de doua ori.

Singura cladire centrala ce a scapat de focul din 1720 a fost Palais du Parlement, de rue Hoche. In mod ironic, totusi, palatul fost victima unui alt incendiu misterior, in 1994, cauzat, se pare, de petardele lansate in timpul unor demonstratii ale pescarilor bretoni. De atunci, intreaga structura a trebuit sa fie reconstruita si restaurata si este pentru a doua oara acoperita de o serie impresionanta de statui aurite stralucitoare. In interior, temporar se organizeaza expozitii. Daca va indreptati spre sud de la Palais, veti ajunge curand la raul Vilaine, ce curge prin centrul Rennes printr-un canal ingust.

Malul sudic este ceva mai aglomerat decat cel nordic, gazduind Musee des Beaux Arts pe quai Emile Zola. Din pacate, multe dintre cele mai rafinate obiecte de arta, incluzand schite de-ale lui Leonardo da Vinci, Botticelli, Fra Lippo Lippi si Durrer, nu sunt de obicei expuse pentru turisti. Tablourile impresioniste ale lui Boudin si Sisley, infatisand tinuturile normande, se intrepatrund cu expozitiile ocazionale.

Vitrinele Musee de Bretagne, gazduit in cadrul noului edificiu Champs Libres, la 500 de metri de cours des Allies, afiseaza istoria si cultura Bretaniei, folosind cele mai noi gadgeturi multimedia. Incepe de la primele asezari umane din zona din jurul Rennes, cu vatra folosita de oamenii din pesterile din Finistere acum aproape 500.000 de ani, unul din cele mai vechi ale prezentei omului pe pamant. Din acel moment, o scurta prezentare a istoriei regiunii acopera dolmenele si menhirele constructorilor structurilor megalitice, cateva sabii si topoare din Epoca Bronzului si sosirea primilor celti, apoi a romanilor si ulterior raspandirea crestinatatii incepand cu secolul al V-lea.

Sub acelasi acoperis si impartind cu Musee de Bretagne orele de acces si biletul de intrare, Espace des Sciences este un fel de vulcan solzos, ce contine doua etaje de exponate mai degraba sarace, pentru intelegerea carora nu exista explicatii in engleza, ci doar in franceza si bretona.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...