Ghid turistic Saint Malo

Orașul vechi din Saint Malo Orașul vechi din Saint Malo

Inconjurat de ziduri defensive si construit in acelasi granit precum Mont Saint MichelSaint Malo a fost initial o insula fortificata de la gura raului Rance, controland nu doar estuarul, ci si marea din larg. Indisolubil atasat continentului, acum este cel mai vizitat loc al Bretaniei, multumita mai mult vechii citadele decat terminalului de feriboturi inghesuit in portul din spate. Din partea exterioara a zidurilor, statura impozanta a orasului vechi pare sa fie aspra si de netrecut, insa traversand spre strazile din partea interioara ajungeti intr-un oras animat, aglomerat si fermecator, intesat cu restaurante, hoteluri, baruri si magazine. Da, multimile din perioada verii pot fi insuportabile, insa chiar si asa, o simpla plimbare in varful meterezelor ar putea sa va restabileasca echilibrul, in timp e prezenta plajelor generoase si curate din partea dreapta a orasului este un mare plus daca aveti si copiii alaturi.

Citadela Saint Malo, destinatia primordiala a marii majoritati turistice, a fost pentru o perioada foarte lunga de timp unita cu uscatul doar printr-o sosea lunga, inainte ca linia de coasta initiala sa fie ascunsa pentru totdeauna de constructia bazinului portuar. Chiar daca resedintele sale din secolele XVII si XVIII, recent restaurate, pot deveni extrem de aglomerate, pana aproape de punctul absurdului in timpul verii, explorarea insulei departe de cele mai cunoscute trasee turistice poate fi distractiva. Din cauza spatiului restrans, cladirile din interiorul zidurilor pot fi neasteptat de inalte. Antice in aspect, ele au fost aproape in intregime reconstruite, in urma bombardamentelor de 2 zile ce au fortat capitularea Germaniei in 1944. 

Sub cerul innorat, aleile inguste pot arata sumbru, chiar si macabre pe alocuri, insa in sezonul de varf din perioada verii sau un apus, ele devin luminoase, aproape ireale. In orice caz, puteti oricand sa evadati pe metereze – pentru prima data ridicate in secolul al XIV-lea – pentru a va bucura de peisajele panoramice. In spatele proeminentei Grande Porte, principala poarta de acces a citadelei, este Porte St Vincent. In dreapta este castelul orasului, ce gazduieste Musee de la Ville, un fel de imn dedicat prosperitatii de care s-a bucurat Saint Malo in vremea pirateriei, colonialismului si al comertului. Urcand cele 169 de trepte spre castel, veti trece printr-un fascinant amalgam de harti, diagrame si exponate ramase din perioada ocupatiei naziste.

Pentru a ajunge la mare, puteti trece de metereze prin mai multe locuri, pentru a va bucura ulterior de marile intinderi de nisip departe dinspre est, mai departe de suburbia turistica Parame. Cand mareea este joasa, este puteti sa traversati in siguranta intinderea de nisip din jurul Saint Malo pentru a ajunge pe micuta insula Grande Be – plimbarea este atat de populara cateodata, incat aveti nevoie sa stati la coada pentru a traversa aceasta distanta. Atentionari exista insa peste tot, pentru cei ce doresc sa revina atunci cand mareea invadeaza din nou litoralul. Principala atractie a micutei insule este mormantul lui Chateaubriand, politician si scriitor al secolului al XIX-lea.

Districtul St Servan, la o distanta rezonabila de soseaua catarata pe stancile din partea de sud a citadelei, a fost asezarea initiala, de baza a orasului, convertita la crestinism de Sfantul Malo in secolul VI. Mai tarziu, in secolul al XII-lea, orasenii s-au mutat spre insula de astazi, Saint Malo. St Servan se arcuieste in jurul mai multor insulite si plaje de-a lungul raului. Este dominat de silueta distincta a Tour Solidor, ce consista in trei turnuri legate impreuna, construite in 1382. Cunoscut initial in bretona sub numele de Steir Dor, sau „poarta raului”, acum include un muzeu dedicat vaselor Capului Horn, deschis pentru vizite organizate de 90 de minute. Istoria multora dintre marii exploratori europeni ai Pacificului este prezenta aici, de la Magellan incolo, insa accentul se pune pe eroii locali, precum Bougainville.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...